مدیریت بیماری
سرطان روده باریک
سرطان روده باریک نوعی سرطان غیر معمول است که در روده باریک رخ میدهد. روده باریک شما، یک لوله طولانی است که غذای هضم شده را بین معده و روده بزرگ حمل میکند.
روده باریک وظیفه هضم و جذب مواد مغذی را از غذاهایی که خورده میشوند برعهده دارد و هورمونهایی تولید میکند که به هضم غذا کمک میکنند. روده باریک همچنین در سیستم ایمنی بدن که در برابر میکروب مبارزه میکند نقش دارد، زیرا حاوی سلولهایی است که با باکتری ها و ویروس هایی که از طریق دهان وارد بدن میشوند مبارزه میکنند.
اینکه چه گزینه درمانی برای شما بهتر است به نوع سرطان روده باریک و مرحله آن بستگی دارد.
علائم و نشانهها
علائم و نشانههای سرطان روده باریک عبارتند از:
- درد شکم
- زردی پوست و زردی یا سفیدی چشم
- احساس ضعف یا خستگی غیرمعمول
- حالت تهوع
- استفراغ
- کاهش وزن بدون دلیل موجه و سوء تغذیه
- خون در مدفوع، که ممکن است قرمز یا سیاه به نظر برسد. (خونریزی مخفی دستگاه گوارش)
- اسهال آبکی
- پارگی روده
علل شایع
پزشکان از اینکه دقیقا چه چیزی بیشتر سرطانهای روده باریک را ایجاد میکند مطمئن نیستند.
به طور کلی، سرطان روده باریک وقتی شروع میشود که تغییراتی (جهش) در دی ان ای (DNA) سلولهای سالم روده باریک ایجاد میشود. دی ان ای سلول شامل مجموعهای از دستورالعملها است که به سلول میگوید چه کاری انجام دهد.
سلولهای سالم به شکلی منظم رشد کرده و تقسیم میشوند تا عملکرد طبیعی بدن شما را حفظ کنند. اما وقتی DNA سلول آسیب دیده و سرطانی میشود، سلولها تقسیم میشوند، حتی در صورت عدم نیاز به سلولهای جدید با تجمع این سلولها، تشکیل تومور رخ میدهد.
با گذشت زمان، سلولهای سرطانی میتوانند رشد کرده و به بافتهای طبیعی نزدیک حمله کرده و آنها را از بین ببرند. همچنین سلولهای سرطانی میتوانند به سایر قسمتهای بدن گسترش یابند (متاستاز دهند).
عوامل تشدید کننده خطر
عواملی که ممکن است خطر سرطان روده باریک را افزایش دهند عبارتند از:
- جهشهای ژنی که از طریق خانواده ها منتقل میشود.
برخی جهشهای ژنی که از والدین شما به ارث میرسد میتواند خطر ابتلا به سرطان روده باریک و سایر سرطانها را افزایش دهد. به عنوان مثال میتوان به سندرم لینچ، پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی (FAP) و سندرم پوتز-جگرز اشاره کرد.
- سایر بیماریهای روده.
سایر بیماریها و شرایطی که بر روده تأثیر میگذارند ممکن است خطر ابتلا به سرطان روده باریک را افزایش دهند، از جمله بیماری کرون، بیماری التهابی روده و بیماری سلیاک.
- سیستم ایمنی ضعیف شده باشد
اگر سیستم ایمنی بدن شما که در برابر میکروب مبارزه میکند ضعیف شده است، ممکن است احتمال ابتلا به سرطان روده باریک افزایش یابد. به عنوان مثال میتوان به افراد مبتلا به عفونت HIV و کسانی که پس از پیوند عضو داروی ضد رد پیوند استفاده میکنند، اشاره کرد.
تشخیص
تشخیص سرطانهای روده باریک دشوار است. به همین دلیل، افرادی که مشکوک به سرطان روده باریک هستند اغلب تحت آزمایشات و روشهای متعددی برای تعیین محل سرطان یا رد سرطان قرار میگیرند.
روشهای تصویربرداری
در آزمایشهای تصویربرداری از دستگاهها برای گرفتن عکس از بدن به منظور یافتن علائم سرطان روده باریک استفاده میشود. آزمایشات تصویربرداری که برای تشخیص سرطان روده باریک استفاده میشود شامل موارد زیر است:
- سی تی اسکن به منظور تعیین وسعت بیماری
- ام آر آی
- توموگرافی گسیل پوزیترون (PET)
- اشعه ایکس از دستگاه گوارش فوقانی و روده باریک پس از نوشیدن محلول حاوی باریم (گرافی با ماده حاجب از بخش فوقانی دستگاه گوارش)
- اسکنهای پزشکی هستهای، که برای افزایش آزمایشهای تصویربرداری از مقدار کمی ردیاب رادیواکتیو استفاده میکنند.
آزمایشاتی برای دیدن داخل روده باریک
آزمایشات آندوسکوپیک که قرار دادن یک دوربین در داخل روده باریک شما است تا پزشک بتواند دیوارههای داخلی آن را بررسی کند. آزمایشات آندوسکوپیک ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- آندوسکوپی فوقانی
- کپسول آندوسکوپی که گاهی قرص دوربین نامیده میشود.
- انتروسکوپی تک بالون
- انتروسکوپی دو بالون
- انتروسکوپی مارپیچی
آزمایشات آندوسکوپی، به غیر از آندوسکوپی کپسول، به پزشکان اجازه میدهد تا ابزار خاصی را به روده باریک منتقل کنند تا نمونههای بافتی را برای آزمایش از بدن خارج کنند.
همچنین ممکن است آزمایشات خون، آزمایش خون مخفی در مدفوع، اندازه گیری سطح بیلی روبین و … با تجویز پزشک انجام گیرد.
عمل جراحی
گاهی اوقات سرطانهای روده باریک در مکانهایی قرار دارند که با آزمایشهای دیگر مشاهده آنها بسیار دشوار است. در این موارد، پزشک شما ممکن است جراحی را برای بررسی روده باریک و اطراف آن برای تشخیص علائم سرطان توصیه کند.
جراحی میتواند شامل یک برش بزرگ (لاپاراتومی) یا چندین برش کوچک (لاپاراسکوپی) در شکم شما باشد.
در حین لاپاراسکوپی، جراح شما ابزارهای ویژه جراحی و همچنین یک دوربین فیلمبرداری را از طریق برشها عبور میدهد. این دوربین به جراح اجازه میدهد تا ابزارها را راهنمایی کرده و داخل شکم شما را ببیند.
درمان
درمان سرطان روده باریک به نوع سرطانی که دارید و مرحله آن بستگی دارد. گزینههای مناسب ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- عمل جراحی
جراحان در صورت امکان تمام سرطان روده باریک را از بین میبرند. اگر سرطان قسمت کمی از روده باریک را درگیر کند، جراحان ممکن است فقط قسمت مورد نظر را برداشته و دوباره آن را به انتهای بریده شده روده پیوند بزنند. در برخی موارد، ممکن است نیاز به برداشتن کل روده باریک باشد. اگر سرطان روده باریک برداشته نشود، جراحان میتوانند برای رفع انسداد روده باریک بای پس انجام دهند.
- شیمیدرمانی
در شیمیدرمانی از داروهای قدرتمندی برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود. شیمیدرمانی معمولاً شامل ترکیبی از داروها است که رشد سریع سلولها، از جمله سلولهای سرطانی را از بین میبرد و به طور معمول از طریق رگ در بازوی شما تزریق میشود، اما میتواند به صورت قرص نیز باشد.
در صورت وجود خطر بازگشت سرطان، برای سرطان روده باریک، شیمیدرمانی توصیه میشود. برای سرطان پیشرفته، شیمیدرمانی ممکن است به تسکین علائم و نشانهها کمک کند.
- دارو درمانی هدفمند
درمانهای دارویی هدفمند روی نقاط ضعف خاص موجود در سلولهای سرطانی متمرکز هستند. با مسدود کردن این نقاط ضعف، درمانهای دارویی هدفمند میتوانند سلولهای سرطانی را از بین ببرند. داروهای هدفدار ممکن است برای انواع خاصی از سرطان روده باریک، از جمله تومور استروما دستگاه گوارش (GIST) و لنفوم استفاده شود.
- ایمونوتراپی
ایمونوتراپی یک درمان دارویی است که به سیستم ایمنی بدن شما کمک میکند تا با سرطان مقابله کند. سیستم ایمنی بدن شما ممکن است به سرطان حمله نکند زیرا سلولهای سرطانی پروتئین هایی تولید میکنند که سلولهای سیستم ایمنی را کور میکنند. ایمونوتراپی با تداخل در این روند کار میکند. اگر آزمایش نشان دهد سلولهای سرطانی به این نوع درمان پاسخ میدهند، ممکن است ایمونوتراپی گزینهای مناسب برای سرطان روده باریک پیشرفته باشد.