مدیریت بیماری
سرطان پوست غیرملانوما
سرطان پوست به رشد غیرطبیعی سلولهای پوست گفته میشود. شایعترین نوع سرطان، سرطان پوست میباشد. سرطان پوست اگر زود تشخیص داده شود، اغلب قابل درمان است. بنابراین مراجعه به پزشک در صورت مشاهده هرگونه تغییر در پوست، الزامی است. این سرطان دارای دو نوع عمده است: سرطان غیرملانوما و ملانوما.
اکثر سرطانهای پوست، سرطان غیر ملانوم است. سرطان غیر ملانوم به دو دسته تقسیم میشود:
- سرطان سلول پایهای (کارسینوم سلول بازال): بیشتر سرطانهای غیرملانومی از این نوع هستند که میتواند به بافتهای عمیقتر، مانند عضلات و استخوانها آسیب برساند.
- سرطان سلولی فلسی: این نوع کمتر رایج است. اغلب از یک نقطه کوچک زبر که در آفتاب آسیب دیده، ایجاد میشود و رشد میکند. گاهی اوقات نیز به سایر نقاط بدن گسترش مییابد.
انواع دیگری از سرطان پوست که ملانوم نیستند، وجود دارد. اما زیاد رایج نیستند و عبارتند از سرطان سلول مرکل و انواع مختلفی از سارکوم.
علائم و نشانهها
- برجستگیهایی براق و مروارید گونه
- شبیه جای سوختگی است و ممکن است رنگ زرد یا سفید داشته باشد.
- در برخی موارد به شکل پوستهپوسته دیده میشود.
علل شایع و عوامل تشدید کننده خطر
- بزرگترین عامل خطر، اشعه ماورای بنفش یا یو.وی میباشد. این اشعه از آفتاب شدید نیمروزی تولید میشود. همچنین دستگاههای برنزهکننده پوست نیز این اشعه را ایجاد میکند.
- اسکارهای سوختگیهای حرارتی و زخمهای مزمن
- استعمال سیگار و سایر دخانیات
- عفونت
- HIV
- افراد ایمنوساپرس مزمن
- اگر پوست روشنی دارید که سریع آفتاب سوخته میشود، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان پوست هستید. این خطر ابتلا در جنسیت مونث و سن بالای 40 سال، بیشتر میشود.
- در خانوادههایی که سابقه سرطان وجود داشته یا قبلاً مبتلا به این سرطان شده باشند، بیشتر است.
- اگر مرتب در معرض اشعه ایکس یا مواد شیمیایی از جمله آرسنیک، قطران ذغال سنگ، کرئوزیت و یا مواد حاوی رادیواکتیو (مانند رادیوم) باشید احتمال ابتلا به سرطان افزایش مییابد.
تشخیص
- سرطان پوست معمولا به عنوان رشد یک زائده همراه با تغییر رنگ، شکل و اندازه شناخته میشود. این تغییرات معمولاً در مناطقی که بیشتر در معرض آفتاب هستند شامل سر، گردن، کمر، سینه و شانه، رخ میدهد. بیشترین عضوی که در معرض سرطان است، بینی میباشد.
- پزشک برای تشخیص سرطان از نمونهبرداری استفاده میکند. به این معنا که نمونه کوچکی از محل آسیب را برداشته و به منظور تشخیص وجود یا عدم وجود سلولهای سرطانی آن را در آزمایشگاه مورد بررسی قرار میدهد.
درمان
اگر پزشک شما قصد برداشتن کل سرطان را داشته باشد، راههای متعددی وجود دارد. یکی از آنها بیحس کردن پوست و برداشتن بافتهای سرطانی است. این نوع جراحی تقریباً همه سرطانهای پوستی غیر ملانوم را درمان میکند.
درمانهای دیگر شامل: پرتودرمانی، درمانهای موضعی (استفاده از داروهایی که روی پوست استفاده میشود) و درمان فتودینامیک است. پس از درمان، معاینه و بررسی منظم پوست لازم است زیرا ابتلا به سرطان پوست به معنای بازگشت مجدد این سرطان میباشد.