مدیریت بیماری
افتادگی روده کوچک (آنتروسل)
بیماری افتادگی روده کوچک (آنتروسل)، همان افتادگی یا بیرون زدگی روده کوچک به داخل واژن میباشد. این بیماری زمانی روی میدهد که روده کوچک به بخش پایین حفره لگن نزول کند و در بخش بالای واژن بیرون زدگی را به دنبال داشته باشد. زایمان، افزایش سن و سایر فرایندها در ایجاد فشار در کف لگن دخالت دارند و سبب تضعیف ماهیچهها و رباطهایی میشوند که اندامهای کف لگن را پشتیبانی میکند. برای کنترل این بیماری انجام برخی اقدامات شخصی و گزینههایی غیر از جراحی اغلب موثر است. در موارد شدید برای رفع بیماری افتادگی روده کوچک (آنتروسل) به انجام جراحی نیاز خواهد بود.
علائم و نشانهها
بیماری افتادگی روده کوچک (آنتروسل) در موارد خفیف علائمی را به دنبال ندارد. اما اگر افتادگی روده کوچک (آنتروسل) قابل توجه باشد در آن صورت فرد علائم زیر را تجربه خواهد کرد:
- احساس فشار در لگن به نحوی که با دراز کشیدن این احساس کاهش یابد.
- احساس پر بودن، فشار یا درد در لگن
- کمردردی که با دراز کشیدن بهبود یابد.
- بافت بیرون زده و نرم در واژن
- ناراحتی در واژن و یا داشتن درد در هنگام رابطه جنسی
اغلب خانمهایی که علائم بیماری افتادگی روده کوچک (آنتروسل) را تجربه میکنند، دچار بیرون زدگی سایر اندامهای لگن مانند مثانه، رحم یا رکتوم (راست روده) میشوند.
علل شایع
به طور کلی افزایش فشار در لگن از دلایل اصلی بیرون زدگی اندامهای لگن محسوب میشود. مواردی که در ایجاد بیماری افتادگی روده کوچک (آنتروسل) نقش دارند عبارت است از:
- بارداری و زایمان
- یبوست مزمن یا تحریک ناشی از حرکات روده
- سرفه و برونشیت مزمن
- برداشتن اجسام سنگین
- اضافه وزن و چاقی
بارداری و زایمان
بارداری و زایمان از شایعترین علل ایجاد بیرون زدگی اندامهای لگن محسوب میشوند. عضلات و رباطهای کف لگن که در محکم نگاه داشتن واژن نقش دارند؛ در طول بارداری، وضع حمل و زایمان تضعیف میشوند. لازم به ذکر است همه افرادی که فرزندی به دنیا میآورند، به این بیماری دچار نمیشوند. برخی خانمها عضلات و رباطهای قوی در ناحیه لگنی خود دارند و هرگز بیرون زدگیهایی مانند بیماری افتادگی روده کوچک (آنتروسل) را تجربه نمیکنند. در برخی موارد خانمهایی که سابقه بارداری و زایمان نداشتهاند نیز ممکن است به بیماری افتادگی روده کوچک (آنتروسل) دچار شوند.
عوامل تشدید کننده خطر
مواردی که خطر ابتلا به بیماری افتادگی روده کوچک (آنتروسل) را افزایش میدهند عبارت است از:
- بارداری و زایمان. در اثر زایمانهای متعدد یا زایمان چند قلویی خطر ابتلا به افتادگی روده کوچک (آنتروسل) افزایش مییابد. زنانی که عمل سزارین را انجام میدهند کمتر احتمال دارد به این بیماری دچار شوند.
- سن. با افزایش سن و از بین رفتن تودهها و قدرت عضلات به خصوص در قسمت ماهیچه لگن خطر ابتلا به بیماری افتادگی روده کوچک (آنتروسل) افزایش مییابد.
- سابقه جراحی لگن. عمل جراحی برداشتن رحم و یا روشهای جراحی برای درمان بیاختیاری ممکن است باعث بیماری افتادگی روده کوچک (آنتروسل) شود.
- افزایش فشار داخل لگن. اضافه وزن و چاقی، سرفه مداوم، یبوست و زور زدن هنگام دفع مدفوع باعث فشار داخل لگن میشود و خطر ابتلا به بیماری افتادگی روده کوچک (آنتروسل) را افزایش میدهد.
- سیگار کشیدن. افراد سیگاری به دلیل اینکه اغلب سرفه میکنند پس فشار داخل لگن افزایش مییابد و باعث بیماری افتادگی روده کوچک (آنتروسل) میشود.
- نژاد. به دلایل ناشناخته، زنان سفیدپوست بیشتر در معرض ابتلا به بیماری افتادگی روده کوچک (آنتروسل) هستند.
تشخیص
برای تشخیص بیماری افتادگی روده کوچک (آنتروسل)، متخصص زنان ابتدا معاینه لگن را انجام خواهد داد. در طول معاینه لگن از شما خواسته میشود تا در حالتی شبیه به فشار آوردن در حین مدفوع به طور عمیق تنفس کرده و آن را نگاه دارید. اگر متخصص زنان نتواند در حالت خوابیده بیرون زدگی را معاینه کند، در آن صورت معاینه لگن را در حالت ایستاده تکرار خواهد کرد.
درمان
بیماری افتادگی روده کوچک (آنتروسل) در موارد خفیف نیاز به درمان ندارد. اگر علائم بیماری افتادگی روده کوچک (آنتروسل) تشدید شود، ممکن است انجام جراحی موثر باشد. چنانچه جراحی برای شما بیش از حد خطرناک باشد یا از جراحی کردن اجتناب میکنید و یا قصد باردار شدن در آینده را دارید میتوانید گزینههایی غیر از جراحی را انتخاب کنید.
گزینههای درمانی بیماری افتادگی روده کوچک (آنتروسل) عبارت است از:
- انجام اقدامات شخصی: انجام ورزشهایی مانند ورزش کگل میتواند در تقویت ماهیچههای کف لگن موثر واقع شده و در رفع علائم بیماری افتادگی روده کوچک (آنتروسل) موثر باشد. پرهیز از بلند کردن اجسام سنگین و درمان یبوست نیز در کاهش علائم بیماری افتادگی روده کوچک (آنتروسل) نقش موثری دارد.
- پساری: پساری، دستگاهی پلاستیکی یا سلیکونی میباشد که داخل واژن قرار گرفته و سبب پشتیبانی بافتها میگردد. پساری در سبک و اندازههای مختلف وجود دارد. متخصص زنان متناسب با نیاز بیمار از دستگاه پساری مناسب استفاده خواهد کرد.
- جراحی: با استفاده از جراحی بیرون زدگی ترمیم میشود. بیماری افتادگی روده کوچک (آنتروسل) معمولا پس از درمان عود نمیکند. اما با افزایش فشار داخل لگن احتمال آسیب به ماهیچههای کف لگن همچنان وجود دارد.
تمرینات کگل
تمرینات کگل باعث تقویت عضلات کف لگن میشود که این عضلات حامی اعضای لگن (مثانه، روده و رحم) هستند. با انجام این تمرینات مانع از بدتر شدن بیماری و بهبود علائم بیرون زدگی اندامهای لگن میشوید.
مراحل انجام تمرینات کگل به شرح زیر است:
- عضلات کف لگن تان را منقبض کنید. احساسش مانند این است که ادرارتان را نگه دارید.
- در ابتدا این انقباض را به مدت 5 ثانیه نگه دارید و سپس عضلات را رها کنید (اگر نمیتوانید 5 ثانیه خود را در این حالت نگه دارید، هر مدتی که میتوانید انجام دهید).
- در ادامه سعی کنید در هر تمرین، زمان سفت کردن عضلات را به 10 ثانیه برسانید و 10 ثانیه هم استراحت کنید.
- در هر تمرین 10 بار تکرار داشته باشید و 3 بار در روز این تمرین را انجام دهید.
پزشکتان میتواند به شما کمک کند که عضلاتتان را شناسایی و به درستی منقبض کنید تا بتوانید تمرینات را انجام دهید. اگر لازم باشد، پزشکتان میتواند برایتان تمرینات بیوفیدبک فراهم کند. این کار شامل قرار دادن یک دستگاه مانیتورینگ درون واژنتان و الکترودها خارج آن است. مانیتور میتواند نشان دهد که شما چقدر در انقباض عضلات کف لگنی تان موفق بودهاید و تا چه مدت توانستهاید انقباض را نگه دارید.
زمانی که روش درست را یاد بگیرید، در هر زمانی چه پشت میز کار نشسته باشید و چه در حالت استراحت باشید میتوانید تمرین کگل را انجام دهید.
نکاتی که لازم است پس از ترخیص از بیمارستان و بازگشت به منزل رعایت نمائید.
- به منظور پیشگیری از یبوست، از رژیم غذایی سرشار از فیبر مانند انواع میوه و سبزیجات تازی و غلات کامل استفاده کنید.
- در طول روز به میزان زیاد آب بنوشید.
- در صورت وجود اضافه وزن یا چاقی، وزن خود را کاهش دهید.
- از بلند کردن اجسام سنگین و یا فعالیتهایی که باعث فشار به قسمت زیر شکم و داخلی لگن میشوند، اجتناب کنید.
- در هنگام اجابت مزاج از زور زدن زیاد خودداری کنید.
- سرفههای خود را کنترل کنید. در صورت ابتلا به سرفه مزمن، به پزشک مراجعه و این عارضه را درمان کنید.
- از استعمال سیگار و سایر دخانیات اجتناب کنید.
- از کیسههای آب گرم در اطراف شکم یا پهلو استفاده کنید.
- به منظور تقویت عضلات لگن، تمرینات کگل را انجام دهید.
- در صورت تجویز دارو توسط پزشک، داروهایتان را به طور منظم و دقیق مصرف کنید.
- جلسات ملاقات با پزشک و انجام معاینات خود را دنبال کنید.
در صورت مشاهده موارد زیر به بیمارستان و یا پزشک مراجعه کنید
- شدید شدن علائم
- بروز علائم جدید
- سایر موارد نگران کننده و یا اورژانسی