مدیریت بیماری
جراحی بیماریهای قلبی بدو تولد
درمان بیماریهای قلبی مادرزادی به نوع و شدت نقص بستگی دارد. بعضی نوزادان نقایص قلبی خفیفی دارند که با گذشت زمان درمان میشود اما برخی دیگر نقایص شدیدتری داشته و نیاز به درمان گستردهای دارند. در موارد شدید معمولاً نیاز است که عمل جراحی انجام گیرد. روشهای جراحی متفاوتی وجود دارد. از این روشهای درمان میتوان به جراحی قلب باز و یا استفاده از کاتتر اشاره کرد که در روش دوم نیازی به بازکردن قفسهسینه کودکان نیست.
دلایل انجام
از این روش، برای درمان بیماریهای قلبی مادرزادی استفاده میشود. عدم اقدام به موقع برای درمان این بیماریها میتواند با گذشت زمان سبب بروز شرایط حادتری برای فرد شود، بنابراین انجام این جراحی طبق نظر پزشک و در زمان مناسب ضرورت پیدا میکند.
عوارض احتمالی
بسته به نوع روشی که برای درمان بیماریهای قلبی مادرزادی استفاده میشود، عوارض احتمالی آن نیز میتواند متفاوت باشد اما به طور کلی میتوان گفت که عوارضی احتمالی ناشی از جراحیهای قلبی شامل موارد زیر است:
- خونریزی
- عفونت
- عوارض ناشی از ماده بیهوشی( درصورتیکه جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام گیرد)
آمادگی قبل از مداخله
بسته به نوع جراحی، اقدامات پیش از آن نیز میتواند متفاوت باشد اما به طور کلی موارد زیر پیش از عمل انجام میشود:
- ممکن است پیش از عمل نیاز باشد برای تشخیص محل دقیق مشکل قلبی، آزمایشها و معاینات تصویربرداری انجام گیرد.
- قبل از عمل، پزشک موارد مورد انتظار قبل، حین، بعد از عمل و همچنین خطرات احتمالی جراحی را برای شما توضیح میدهد. هرگونه سوال در مورد روش انجام جراحی و همچنین نگرانیهای خود را در این مورد با پزشک در میان بگذارید.
- لیستی از داروهای مصرفی را به پزشک دهید تا در صورت نیاز به منع استفاده، به شما اطلاع دهد.
روش انجام
روشهای جراحی مختلفی برای درمان بیماریهای مادرزادی قلبی وجود دارد که بسته به نوع بیماری که کودک به آن مبتلاست، از یکی از روشهای زیر استفاده میشود:
- کاتتریزاسیون:
در برخی از کودکان و بزرگسالان، استفاده از کاتتر روشی است که اجازه میدهد، درمان نقص قلبی بدون نیاز به بازکردن قفسه سینه برای دسترسی به قلب انجام شود. در این روش، پزشک یک لوله نازک و انعطافپذیر( کاتتر) را از رگ موجود در کشاله ران وارد و با کمک تصاویر اشعه ایکس به سمت قلب هدایت میکند. پس از جایگزاری کاتتر در محل، ابزارهای کوچکی برای درمان نقص موجود در قلب، از طریق کاتتر وارد میشوند. از این روش عموماً برای درمان گرفتگی و تنگشدگی نواحی مختلف قلب استفاده میشود.
- جراحی باز قلب:
بسته به نوع بیماری، ممکن است این روش جراحی برای بیمار مناسب باشد اما برای درمان بسیاری از بیماریهای قلبی از این روش استفاده میشود. در این روش قفسه سینه باید باز شود.
- جراحی قلب حداقل تهاجمی:
در برخی موارد این میتواند یکی از گزینههای درمان باشد. در این روش، بین دندهها برش کوچکی ایجاد میشود و ابزار خاصی از محل برش برای انجام جراحی وارد میشود.
- پیوند قلب:
اگر با روشهای جراحی امکان برطرف کردن مشکل قلبی وجود نداشت، پیوند قلب میتواند یک گزینه مناسب باشد.
گاهی اوقات نیاز است ترکیبی از این روشها انجام شود. علاوه بر آن ممکن است نیاز باشد چندین روش در یک بازه زمانی چند ساله انجام گیرد. درصورت نیاز جراحیهای بیشتر، پزشک در مورد زمان دقیق انجام آن اطلاعات لازم را به شما خواهد داد.
پس از عمل جراحی قلب، نیاز است که نظارت و مراقبت درازمدت بر شرایط بیمار همچنان ادامه داشته باشد.
نکاتی که لازم است پس از ترخیص از بیمارستان و بازگشت به منزل رعایت نمائید.
- والدین کودکانی با نقص قلبی مادرزادی حتی پس از عمل نیز باید نگران عوارض احتمالی ناشی از فعالیت و بازیهای سنگین کودک خود باشند. اگرچه که برخی از کودکان نیاز است فعالیتهای خود را محدود کنند اما در بسیاری از موارد انجام فعالیتهای طبیعی و روزمره مانعی ندارد.
- پزشک میتواند به شما بگوید که کدام یک از فعالیتها برای کودک شما ایمن است. اگر کودکتان فعالیتی انجام میدهد که ممکن است خطرآفرین باشد او را به انجام فعالیتی جایگزین تشویق کنید.
- اگر از روش کاتتریزاسیون برای درمان نقص مادرزادی قلب بیمار استفاده شده است، زمان بهبودی پس از عمل نسبت به عمل قلب باز، کاهش مییابد. اما جدا از نوع جراحی انجام گرفته روی کودک، ممکن است نیاز باشد پس از عمل آزمایشاتی انجام گیرد و حتی پزشک تا مدتی دارو تجویز کند.
- کودکان معمولاً تا چندین هفته پس از عمل نیاز است که در منزل بمانند و استراحت کنند. پزشک دستورالعملهای لازم برای مراقبت از زخم کودک را به شما خواهد داد. پزشک زمانی که کودک میتواند به مدرسه برود و فعالیتهای معمول خود را از سر بگیرد به شما خواهد گفت.
مراجعه به پزشک
اگر مواردی مثل: تب، درد قفسهسینه، مشکل در تنفس و یا قرمزی و تورم در محل برش را مشاهده کردید به پزشک اطلاع دهید.