مدیریت بیماری
درمان غیردارویی آریتمی
انتخاب روش درمان آریتمیهای قلبی به نوع و شدت آن و همچنین شرایط جسمی بیمار بستگی دارد. در برخی از موارد درمان نیاز نیست و ممکن است مشکل با دارو برطرف شود اما در برخی موارد نیاز است که از روشهای درمانی غیردارویی استفاده شود.
به طور کلی درمانهای غیردارویی شامل موارد زیر است:
- تغییر سبک زندگی
- درمانهای تهاجمی
- جراحی و استفاده از دستگاههای الکتریکی
دلایل انجام
به طور کلی استفاده از روشهای دارویی و غیردارویی برای برطرف کردن مشکل آریتمی و بهبود کیفیت زندگی انجام میشود. عدم توجه به آریتمی قلبی با گذشت زمان منجر به بروز مشکلات قلبی جدیتری میشود بنابراین اقدام برای درمان آریتمی قلبی ضروری است.
عوارض احتمالی
باتوجه به نوع روشی که برای درمان آریتمی استفاده میشود، مشکلات آن نیز متفاوت است. به طور کلی این مشکلات عبارتند از:
- آسیب به رگهای خونی
- آسیب به دستگاه الکتریکی قلب
- لختهشدن خون
- عفونت یا خونریزی
آمادگی قبل از مداخله
- پزشک بیمار را معاینه میکند و چند آزمایش برای بررسی وضعیت قلب بیمار انجام میدهد. پزشک همچنین در مورد خطرات و فواید این روش جراحی با بیمار صحبت خواهد کرد.
- بیمارباید شب قبل از عمل ازخوردن وآشامیدن خودداری کند. اگربیمار دارویی مصرف میکند، باید درباره قطع دارو قبل از عمل از پزشک سوال شود.
- اگر بیماردستگاه خاصی در قلب خود دارد، مانند باتری قلب یا دفیبریلاتور قلبی، در مورد هرگونه اقدامات مراقبتی با پزشک خود صحبت کند.
درمان
روشهای مختلفی برای درمان آریتمی قلبی وجود دارد که بسته به شدت بیماری و صلاحدید پزشک ممکن است هریک از این روشها مورد استفاده قرار گیرد:
-
درمان تهاجمی( پرخطر) آریتمی قلبی:
شوک قلبی و تخریب قسمت کوچکی ازبافت قلب از درمانهای تهاجمی هستند که برای درمان بینظمی در ضربان قلب مورد استفاده قرار میگیرند. پزشک بهترین درمان را برای بیمار تعیین میکند و در مورد مزایا و خطرات این درمانها با بیمار صحبت خواهد کرد.
۱-شوک کاردیوورژن
ممکن است بیماران قلبی با آریتمیهای مداوم مانند فیبریلاسیون دهلیزی، به تنهایی و فقط با دارو درمانی قادر به رسیدن به یک ضربان طبیعی قلب نباشند. شوک قلبی یک شوک الکتریکی است که به دیواره قفسه سینه وارد میشود و همزمان به قلب اجازه میدهد تا ضربان طبیعی خود را مجدداً آغاز کند. این روش پس از دریافت یک بیهوشی کوتاه مدت انجام میشود.
۲-تخریب بافت قلب( ابلیشن)
متخصصان برای انجام این روش، کاتترها یا سیمهای مخصوص بلند و قابل انعطافی را از راه رگهای پا به داخل قلب می فرستد تا محل ایجاد ضربان غیر طبیعی را بررسی کنند. سپس کاتتر دیگری را نزدیک مسیر الکتریکی غیر طبیعی قرارداده و از آن موج رادیویی بخصوصی را عبور میدهند. وقتی انتهای سیم گرم شود ناحیه بسیار کوچکی در قبلب که امواج غیر عادی ایجاد کرده، از بین میرود.
دستگاههای الکتریکی
– ضربانساز دائمی
ضربانساز دستگاهی است که امواج الکتریکی کوچکی برای حفظ ضربان طبیعی، به عضله قلب می فرستد. ضربان ساز دارای یک تولید کننده ضربان( باتری خانگی و یک کامپیوتر کوچک) و سیم است که ضربان را از مولد به عضله قلب بیمار ارسال میکند و بدینگونه فعالیت الکتریکی قلب حس میشود.
ضربانساز قلب عمدتاً برای جلوگیری از ضربان خیلی آرام قلب مورد استفاده قرارمیگیرد. ضربانسازهای جدید قلبی با ویژگیهای پیچیده طراحی شدهاند که به کنترل آریتمی قلبی و اصلاح ضربان قلبی کمک میکنند.
– کاشت دفیبریلاتور قلبی
با کاشت دفیبریلاتورقلبی نظارت بر ضربان قلب به طور مداوم صورت میگیرد. هنگامی که دفیبریلاتور، ضربان غیرطبیعی و سریع قلب را تشخیص میدهد، به عضله قلب انرژی وارد میکند تا قلب به ضربان طبیعی خود باز گردد.
جراحی قلب
جراحی قلب برای اصلاح هرگونه آریتمی قلبی که با دارو یا روشهای درمانی غیرجراحی قابل کنترل نیستند، انجام میشود.
- درمان آریتمی قلبی با تغییر در شیوه زندگی
آریتمی قلبی ممکن است با عوامل مرتبط با سبک زندگی هم ارتباط داشته باشد. نکات زیر میتواند به کاهش خطر ابتلا کمک کند:
- قطع مصرف سیگار
- قطع مصرف الکل
- قطع مصرف کافئین: برخی افراد به کافئین حساس هستند و ممکن است علائم آریتمی قلبی در زمان استفاده از محصولات کافئیندار مانند چای، قهوه بیشتر شود.
- محدود کردن استفاده از محرکها: برخی از محرکها در داروهای ضدسرفه و سرماخوردگی و مکملهای گیاهی و یا تغذیهای وجود دارند. برخی از این داروها حاوی موادی هستند که باعث ضربان نامنظم قلب میگردند. بنابراین حتماً برچسب دارو مطالعه شود.
- کنترل سطح قندخون بیمار
- اجتناب از فعالیتهایی که باعث میشوند ضربان قلب نامنظم شود.
نکاتی که لازم است پس از ترخیص از بیمارستان و بازگشت به منزل رعایت نمائید.
- تغییر در سبک زندگی
پزشک ممکن است علاوه بر انجام سایر روشهای درمانی، تغییر در سبک زندگی را نیز توصیه کند. دنبال کردن سبک زندگی سالم، کیفیت زندگی را نیز تا حد امکان بهبود میبخشد. تغییر در سبک زندگی شامل موارد زیر است:
- استفاده از غذاهای سالم
غذاهای سالم و کمنمک وکمچربی، استفاده بیشتر از سبزیجات، میوهها و حبوبات
- ورزش منظم
انجام فعالیتهای جسمی و ورزشی به صورت روزانه
- نکشیدن سیگار
انجام روشها و برنامههای معمول برای کمک به ترک سیگار
- حفظ وزن سالم
افزایش وزن، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی به ویژه آریتمی را افزایش میدهد.
- کنترل فشارخون و سطح کلسترول( چربی مضر) موجود در خون
- عدم مصرف الکل و نوشیدنیهای الکلی
- عمل به دستورالعملهای ارائه شده توسط پزشک و تماس با پزشک در صورت بدترشدن علائم