مدیریت بیماری
بازتوانی قلبی
بازتوانی قلبی یک روش سرپایی است. این روش در افزایش سطح سلامت و جلوگیری از حمله قلبی و ابتلا به سایر بیماری قلبی به بیمار کمک میکند.
بازتوانی قلبی اغلب شامل تمرینات ورزشی، حمایت عاطفی و آموزشی در مورد تغییر سبک زندگی است مانند: استفاده از رژیم غذایی سالم، کاهش وزن و ترک سیگار. هدف از بازتوانی قلب عبارتند از: جلوگیری از بدتر شدن وضعیت بیمار، کاهش خطر ابتلا به مشکلات قلبی در آینده و بهبود سلامت و کیفیت زندگی فرد. بازتوانی قلب میتواند خطر مرگ و همچنین ابتلا به مشکلات قلبی را کاهش دهد.
دلایل انجام
بازتوانی قلبی برای افراد مبتلا به انواع مختلف بیماریهای قلبی کاربرد دارد، به ویژه اگر در سابقه پزشکی بیمار موارد زیر وجود دارد انجام این روش میتواند دلیل خوبی برای جلوگیری از بروز مجدد آنها شود. از جمله این موارد عبارتند از:
- حمله قلبی
- بیماری سرخرگ های کرونر (سرخرگهای کرونری رگهایی هستند که مواد غذایی واکسیژن را به عضله قلب میرسانند).
- نارسایی قلبی
- بیماری سرخرگهای محیطی
- درد قفسه سینه
- آسیب به عضلات قلب
- برخی بیماریهای مادرزادی قلبی
- عمل جراحی بایپس سرخرگهای کرونر
- آنژیوپلاستی و استنتگذاری
- پیوند قلب یا ریه
- تعمیر یا تعویض دریچههای قلب
عوارض احتمالی
این روش درمانی عموماً عارضهی جدی به همراه ندارد. در مواردی نادر، بعضی ازبیماران از آسیبهایی مانند کشیدگی عضلات و یا پیچخوردگی درحین ورزش رنج میبرند. پزشک حین انجام تمرینات به دقت بیمار را بررسی میکند تا خطر بروز این مشکلات را کاهش دهد و شیوه انجام صحیح تمرینات را زمانی که بیمار به تنهایی آنها را اجرا میکند، آموزش میدهد. در این روش، امکان ایجاد مشکلات جزیی قلبی – عروقی نیز وجود دارد.
آمادگی قبل از مداخله
اگر بیمار قبل شروع بازتوانی دچار حمله قلبي شده است یا جراحی قلب انجام داده است، زیر نظر پزشک برنامه بازتوانی قلب را آغاز میکند. بازتوانی قلبی میتواند در زمانی که بیمار در بیمارستان بستری است و به شکل سرپایی انجام شود یا بیمار میتواند بدون نیاز به حضور در بیمارستان و با خیال راحت مراحل را در خانه انجام دهد. بیمار قادر است یک هفته بعد از حمله قلبی یا بعد از آنژیوپلاستی و استنتگذاری مراحل بازتوانی قلب را شروع کند.
روش انجام
مراحل اولیه بازتوانی قلب به طور کلی حدوداً سه ماه طول میکشد، اما برای بعضی از بیماران ممکن است طولانیتر باشد. در شرایط خاص، ممکن است بیماربه برنامه ویژهای نیاز داشته باشد که دراین صورت ممکن است زمان بازتوانی به مدت یک یا دو هفته و چند ساعت در روز ادامه داشته باشد. در طی بازتوانی قلب، به احتمال زیاد بیمار با تیمی از متخصصان سر و کار خواهد داشت که شامل: متخصصان قلب، پرستاران، متخصصان تغذیه، روانپزشکان، متخصصان کاردرمانی هستند.
نکاتی که لازم است پس از ترخیص از بیمارستان و بازگشت به منزل رعایت نمائید.
بازتوانی قلب یک برنامه مراقبتی طولانی مدت است و بیمار باید عادات و مهارتهایی را که در طول دوره آموخته است، دنبال کند. پس از گذشت سه ماه، به احتمال زیاد بیمار میتواند روال معمول فعالیتهای خود را در خانه یا در یک سالن ورزشی افزایش دهد.
برای آنکه تاثیر بازتوانی قلب طولانیمدت باشد بهتر است تمرینات و سبک زندگی جدید را به طور دائم ادامه دهد. از جمله مواردی که بیمار باید آنها را رعایت کند عبارتند از:
- از رژیم غذایی سالم حاوی انواع میوه و سبزیجات استفاده کنید.
- وزن خود را مدیریت کنید.
- درک شرایط بیماری خود را درک کنید.
- راههایی برای مدیریت استرس پیدا کنید.
- عادتهای بد مانند سیگار کشیدن را ترک کنید.
- یاد بگیرید که چگونه با بیماری قلبی خود کنار بیایید.
- خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر و سایر شرایط قلبی را کاهش دهید.
- رفتارهای سالم برای سلامت قلب، مانند ورزش منظم و یک رژیم غذایی سالم قلب را یاد بگیرید.
- داروهای تجویز شده توسط پزشکتان را به طور منظم و دقیق مصرف کنید.
- جلسات بازتوانی و ملاقات با پزشک را دنبال کنید.
مراجعه به پزشک
- احساس ناراحتی و درد در قفسهی سینه، بازوها، کمر، گردن یا فک
- اختلال در تکلم
- ضعف و بیحسی صورت، دستها و پاها به خصوص در یک طرف بدن
- احساس گیجی
- اختلال در بینایی
- تنگی نفس
- حالت تهوع و استفراغ
- خستگی بیش از حد
- غش
- سایر موارد نگران کننده و اورژانسی