مدیریت بیماری
ورم بیضه
ورم بیضه نوعی ورم در کیسهی بیضه است که زمانی اتفاق میافتد که مایع، درون جلد نازک دور بیضهها جمع میشود. ورم بیضه در میان نوزادان رایج است و معمولاً بدون نیاز به درمان بوده و تا سن 1 سالگی خودبهخود از بین میرود. این بیماری معمولاً دردناک و آسیبرسان نیست و به درمان احتیاج ندارد.

علائم و نشانهها
مردان بالغ ممکناست در اثر سنگینی ناشی از ورم بیضه اذیت شوند. درد عموماً به همراه تورم بیضهها، افزایش مییابد.گاهی اوقات ناحیهی متورم میتواند در صبحها کوچکتر و در ادامهی روز بزرگتر شود.
علل شایع
نوزادان پسر
هنگامی که یک نوزاد پسر داخل رحم مادر است و یا بلافاصله پس از تولد، بیضهها از داخل حفره شکمی به طرف کیسه بیضه حرکت میکنند.
گاهی اوقات مسیری که به بیضهها اجازهی حرکت از داخل حفره شکمی به داخل کیسه بیضه را می دهد، به خوبی بسته نمیشود که همین قضیه باعث ایجاد ورم بیضه در نوزادان میشود.
افراد بزرگتر
ورم بیضه میتواند حاصل آسیب یا جراحت به بیضه باشد. جراحت میتواند ناشی از عفونت در بیضهها یا در کیسهی حلقه پیچ کوچک پشت هر بیضه باشد.
عوامل تشدیدکننده خطر
بیشتر ورمهای بیضه در زمان تولد وجود دارند. نوزادانی که نارس زاده میشوند در خطر بیشتری نسبت به ابتلا به ورم بیضه هستند.
عوامل تشدید دچار شدن به ورم بیضه در ادامهی زندگی عبارتند از:
- جراحت یا آسیب به بیضه
- عفونت
عوارض احتمالی
ورم بیضه معمولاً خطرناک نیست و بر باروری تاثیر نمیگذارد. اما این عارضه میتواند مرتبط با بیماری جدی دیگری باشد، از جمله:
•عفونت یا تومور. این بیماری یا میزان اسپرم و یا توان جنسی را کاهش میدهد.
•فتق کشاله. پیچش روده در دیوارهی شکم که میتواند مخاطرات شدیدی به همراه داشته باشد.
تشخیص
- بررسی وجود نازکی در بیضهی متورم
- وارد آوردن فشار روی شکم و بیضه برای بررسی فتق کشاله
- تاباندن نور روی بیضه. چنانچه کودک ورم بیضه داشته باشد، نور رد شده مایع موجود دور بیضه را نشان میدهد.
پس از آن پزشک ممکناست آزمایشهای زیر را توصیه کند:
- آزمایش خون و ادرار برای شناسایی احتمال وجود عفونت
- آزمایش فراصوت برای تشخیص تومور بیضه یا دیگر علل محتمل ورم بیضه
درمان
در نوزادان پسر، ورم بیضه گاهی اوقت خودبهخود از بین میرود. اما مهم است که در هر سنی پزشک ورم بیضه را بررسی نماید چرا که ممکناست به بیماری دیگر بیضه مربوط باشد.
ورم بیضهای که خودبهخود از بین نمیرود، ممکناست به جراحی احتیاج داشته باشد. جراحی ورم بیضه میتواند با بیحسی عمومی انجام شود. برشی در بیضه یا زیر شم داده میشود تا ورم را از بین ببرد. چنانچه ورم بیضه طی جراحی برای فتق کشاله کشف شود، پزشک ممکناست آن را نیز بردارد، هرچند حتی آزاری نداشته باشد.

مراجعه به پزشک
- چنانچه کودکتان ورم بیضه دارد، به پزشک مراجعه کنید. تشخیص عامل وضعیت مهم است، چراکه ممکناست به درمان احتیاج داشته باشد. برای مثال ورم بیضه ممکناست به ضعف نقطهای در دیوارهی شکم مربوط باشد که به حلقهای از روده اجازه میدهد داخل بیضه پیشروی کند (فتق کشالهای).
- ورم بیضهی نوزادان معمولاً خودبهخود از بین میرود. اما چنانچه ورم بیضه نوزاد بعد از 1 سال خوب نشد یا حتی بزرگتر شد، برای آزمایش آن به پزشک مراجعه نمایید.
- چنانچه کودکتان ناگهان و به شدت دچار درد یا ورم بیضه شد، به خصوص پس از ساعتها بعد از ضربه یا آسیب به بیضه، سریعاً به پزشک مراجعه نمایید. اینها میتوانند علائم و نشانههای وضعیتهای بسیاری از جمله انسداد جریان خون در بیضه به هم پیچیده باشند.که لازم است وضعیت پیچش بیضهای، طی ساعات اولیه بروز علائم درمان شود.