مدیریت بیماری
تست تحریک اکسی توسین (OCT)
اکسیتوسین هورمون زنانهای است که از لقاح تا زایمان نقش بسیار مهمی بر عهده داشته و حتی بر شیردهی و ارتباط شما با نوزاد تاثیرگذار است. اکسیتوسین مسئول انقباضات رحمی در طول زایمان است. هنگام شروع زایمان مقدار کمی اکسیتوسین در بدن وجود دارد که در طول زایمان مقدار آن به تدریج افزایش مییابد.
اکسیتوسین به منظور القاء یا تشدید انقباضات رحمیدر هنگام زایمان، جلوگیری و درمان خونریزی پس از زایمان، درمان سقط ناقص و سقطهای درمانی، کاهش خروج شیر، تشخیص زجر جنینی و تشخیص عدم کفایت رحمی، جفتی به کار میرود.
دلایل انجام روش
این آزمایش در بررسی دیسترس جنینی در حاملگیهای پرخطر و حاملگیهای بیشتر از 40 هفته و یا تشخیص انجام زایمان طبیعی یا سزارین مورد استفاده قرار میگیرد.
حاملگیهای پرخطر شامل:
- مادر مبتلا به دیابت
- فشارخون بالا و القا شده توسط حاملگی
- تأخیر در رشد داخل رحمی
- چندقلویی
- پارگی کیسه آب به طور خود به خودی
- سابقهی مردهزایی
- کاهش حرکت جنین
روش انجام
بهتر است این آزمایش به همراه آزمایش بدون استرس (NST) انجام گیرد. ابتدا از دست مادر رگ گرفته میشود و سرم به همراه داروی اکسیتوسین برقرار میگردد. مادر در وضعیت نیمه نشسته و خوابیده به طرف چپ قرار میگیرد. در این وضعیت بازگشت خون وریدی به قلب افزایش مییابد وخونرسانی به جنین بهبود مییابد. سپس مبدل اولتراسونیک یا وسیله تبدیلکننده حرکات به صدا پس از آغشته شدن به ژل مخصوص توسط کمربند در قسمتی که ضربان قلب به صورت واضح شنیده میشود قرار میگیرد.
سپس تعداد ضربان قلب جنین و انقباضات رحم بلافاصله قبل از تزریق دارو و در طول تزریق سرم بررسی و کنترل میشود. قطرات دارو به تدریج افزایش مییابد. اگر تعداد ضربان قلب جنین در طول آزمون تغییر نكند، آزمون یك هفته دیگر تكرار میشود. در صورتی که با شروع انقباضات رحمی، ضربان قلب جنین شروع به کاهش کند تزریق دارو قطع و تصمیمگیری جهت انجام سزارین انجام میگردد. این آزمایش بعد از هفته ۳۱ حاملگی توصیه میشود.
موارد منع مصرف اکسیتوسین
- حساسیت مفرط به دارو
- در موراد منع زایمان طبیعی
- وضعیت چرخیده جنین در رحم
- نارس بودن جنین
- فشارخون بالای مادر و یا مسمومیت حاملگی
نکاتی که لازم است پس از ترخیص از بیمارستان و بازگشت به منزل رعایت نمائید.
- از مصرف الكل و داروهاي آرامبخش و خوابآور بدون اجازه پزشک خودداری کنید.
- در صورت اجازه پزشک بطور مرتب مایعات مصرف کنید تا از کم آب شدن بدن جلوگیری شود.
- پزشکان توصیه به مصرف تمام گروههای غذایی شامل گوشت، ماهی، لبنیات، سبزیجات و میوهجات تازه در خانمهای باردار میکنند.
- همه بانوان باردار به مقادیر بیشتری پروتئین، بعضی از انواع ویتامینها و مواد معدنی مانند اسید فولیك و آهن و كالری برای دریافت انرژی نیاز دارند.
- غذاهای آماده مانند فست فودها را محدود كنید.
- از خوردن نوشیدنیهای كافئیندار تا حد امكان بپرهیزید. كافئین در چای، كولاها، شكلات و نوشیدنیهای غیر الكلی و كاكائو نیز وجود دارد.
- سعی كنید كه هر 4 ساعت یك بار یک ماده غذایی میل كنید. اگر ویار دارید یا حالت تهوع یا سوزش سر دل یا سوء هاضمه، خواهید دید كه دریافت 5 یا 6 وعده غذا با حجم كم بسیار قابل تحملتر است تا خوردن سه وعده غذای پرحجم.
- هیچ كدام از وعدههای غذائی خود را حذف نكنید، ممكن است كه شما گرسنه نباشید اما فرزند شما مرتبا به مواد غذائی نیاز دارد.
- عوامل محیطی مانند فشار روانی، صدای شدید، حتی صدای دستگاه پخشکننده ضربان قلب جنین در کلینیک باعث افزایش حرکات جنین میشوند.
- در ماه آخر بارداری، جنین به نهایت رشد خود رسیده و هر لحظه آماده تولد است. لولیدن، لگد زدن و حتی سکسکههای کودک کاهش مییابند. اما با وجود کاهش دفعات، ممکن است شدت آنها افزایش پیدا کند. برای مثال لگدهای جنين تیزتر و قویتر میشود.
- هر روز، زمان بگیرید و ببینید چه مدت زمان طول میکشد تا جنین 10 بار تکان بخورد یا لگد بزند. شما باید در طول 2 ساعت، حدود 10 تکان کودک را احساس کنید. البته در اکثر موارد، این تعداد در دو ساعت بیشتر است. راه دیگر این است که در هر سی دقیقه تعداد دفعات تکان خوردن کودک را اندازهگیری کنید. در هر سی دقیقه، جنین باید حداقل 3 بار تکان بخورد. به مرور و با دقت به حرکات جنین، متوجه الگویی منظم از حرکات او میشوید.
- در زمان تعیین شده جهت انجام آزمایش مجدد به پزشک مراجعه کنید.
در صورت مشاهده موارد زیر به بیمارستان و یا پزشک مراجعه کنید
- هر نوع حرکت یا بیحرکتی غیر عادی جنین
- تعداد حرکت کمتر از سه بار در سی دقیقه
- سایر موارد نگران کننده و یا اورژانسی