مدیریت بیماری
سایر آزمایشات تشخیصی دیابت
بیماران مبتلا به دیابت به منظور آگاهی از سیر بیماری و عوارض ناشی از آن، باید آزمایشهایی را به طور منظم با نظر پزشک معالج خود انجام دهند.
- آزمایش قند خون
برای کنترل دقیق قند خون، از دستگاه گلوکومتر در خانه استفاده میشود. ولی ممکن است پزشک به صورت دورهای نیز توصیه کند که آزمایش قند خون را در آزمایشگاه انجام دهید.
- آزمایش چربی خون
بعد از هر وعدهی غذایی بدن، چربیها را هضم کرده و به دو شکل وارد خون میکند؛ کلسترول و تری گلیسیرید. اندازه گیری هر دو نوع چربی در بیماران دیابتی و به خصوص در بزرگسالان اهمیت دارد. بنابراین با مشورت پزشک به صورت دورهای (حداقل یکبار در سال) این آزمایشها را انجام دهید تا در صورت نیاز، دارو دریافت کنید.
- آزمایش کراتینین خون
کراتینین یک مادهی زاید است. اگر کلیهها به خوبی کار نکنند، بدن نمیتواند به میزان کافی کراتینین را از جریان خون برداشت کند. این آزمایش به تشخیص مشکلات کلیوی کمک میکند و باید حداقل یکبار در سال انجام شود.
- آزمایش آلبومین ادرار
وقتی کلیهها فعال هستند، به طور طبیعی محصولات زاید را از جریان خون خارج میسازند. وقتی کلیهها آسیب ببینند، به صورت غیرطبیعی پروتئین خون (آلبومین) وارد ادرار خواهد شد. این آزمایش با نظر پزشک به صورت سالیانه برای بررسی سلامتی وضعیت کلیهها انجام میشود.
- آزمایش هموگلوبین قنددار شده
این آزمایش، بیانگر این است که بیمار چگونه قند خونش را دو تا سه ماه پیش کنترل نموده است. این آزمایش معمولا با نظر پزشک و سه تا چهار بار در سال، انجام میشود. هر چه هموگلوبین قنددار شده کمتر باشد، احتمال وقوع عوارض بلند مدت دیابت کمتر است.
نکته: زمان انجام دورهای آزمایشهایی مانند چربی خون، کراتینین و … برای کودکان با بزرگسالان متفاوت است و با مشورت پزشک تعیین میشود.
- آزمایش کتون ادرار
این آزمایش زمانی که قند خون بالا باشد انجام میگیرد.