مدیریت بیماری
لیزر موهای زائد بدن
امروزه لیزر به عنوان بهترین، سریعترین و مطمئنترین روش برای از بین بردن موهای زائد در سراسر جهان شناخته شده است . اشعه لیزر یک پالسی از نور است که با حفظ سلامت بافتهای اطراف به گرما تبدیل شده و با نفوذ به فولیکول مو (پیاز مو)، توسط پیگمنت های موجود (رنگدانه) در مو جذب شده و موجب از بین رفتن موها درون پیاز مو میشود. رفع موهای زائد روش دائمی است زیرا با انجام آن احتمال رویش مجدد مو از بین میرود و به پوست آسیب گرمایی نمیرسد.

برای رفع انواع موهای زائد میتوان از تنوع لیزرها و منابع نوری استفاده کرد. لیزر موهای زائد منجر به کاهش دائمی و دراز مدت موها شده و یک روش غیرتهاجمی است.
استفاده از لیزر برای رفع موهای زائد بدن و صورت برای همه افراد با انواع و رنگهای مختلف پوست امکانپذیر است.
برای از بین بردن موهای زائد در بیشتر افراد باید چند مرحله لیزر انجام شود. دوره درمان لیزر به دلیل متفاوت بودن افراد و الگوی رشد موها، درهر فرد متفاوت است اما به طور میانگین برای برطرف شدن موها بین 3 تا 7 جلسه نیاز است.
لیزر موهای زائد برای چه کسانی مناسب نمیباشد؟
- فرد دیابتی هستید.
- بیماری پوستی مادرزادی دارید.
- مبتلا به بیماری عفونی هستید.
- مبتلا به بیماری قلب وعروق هستید.
- باردار می باشید (البته هنوز هیچ اثری از لیزر به جنین تشخیص داده نشده است).
- پوستتان بسیار تیره است یا در پوسن خود دچار آفتاب سوختگی هستید.
- اگر زیر 17 سال میباشید.
آیا تمام افرادی که موهای زائد دارند، کاندیدای مناسبی برای لیزر موهای زائد هستند؟
موهای زائد، اضافی یا ناخواسته به دو دلیل هورمونی یا غیرهورمونی ایجاد میشوند. اگر دلایل هورمونی باعث ایجاد موهای زائد شوند (تقریبا10% خانمها بین سنین 18 و 35 مبتلا میشوند)، شما نمیتوانید با هیچ نوع لیزری از شر موهای زائد خلاص شوید. اختلالات هورمونی یا ابتلا به تخمدان پلی کیستیک و همچنین یائسگی در خانمها باعث میشود خانمها در قسمتهایی از بدن خود که به طور طبیعی مو ندارند، با موهای ضخیم و تیره مواجه شوند از این رو، چنین افرادی باید ابتدا بیماری وسپس موهای زائد خود را درمان کنند.
هرچه پوست افراد مبتلا به پرمویی غیرهورمونی، روشنتر و موهای آنها تیره تر و با قطر بیشتری باشد، شانس رفع دائمیشان هم بیشتر خواهد بود.

مزیتهای از بین بردن موهای زائد با لیزر
- با انجام لیزر از شر موهای زائد ودردسرهای آن آسوده خواهید شد و باعث احساس خوب ومثبت در شما میشود.
- روش لیزر سریع است و نیاز به جراحی و بستری شدن ندارد و پس از انجام آن قادر به حرکت هستید.
- درمیان تمام روش های موجود، درد وناراحتی کمتری دارد و اثر مضری بر پوست ندارد.
- با انجام لیزر دیگر مشکلاتی نظیر رشد مو در زیر پوست و عفونت و درد ناشی از آن را نخواهید داشت.
عوارض احتمالی
- سوختگی و تاول پوستی

- تغییر رنگ پوست و لکه شدن پوست
- عفونت
- عدم جواب به لیزر
- درد
اشعه لیزر میتواند رنگدانه پوست را خراب کند و گاهی اوقات منطقه درمان ممکن است تیره شود، بدین منظور بهتر است قبل از درمان روی قسمت کوچکی از پوست آزمایش شود بعد از آزمون 6 تا 8 هفته صبر کنیم تا عوارض جانبی به دقت برآورد شود سپس درمان آتی انجام شود. لیزر ان دیگ مناسبترین لیزر برای پوستهای تیره است که کمترین آسیب را به پوست میرساند.
آمادگی پیش از مداخله
قبل از انجام لیزر موهای زائد اگر فرد برنزه کرده باشد باید مدت زمانی که پزشک تشخیص میدهد صبر کند تا اینکه اثر برنزه ازبین برود و در صورت انجام عمل لیزر موهای زائد احتمال سوختگی و تاول بر روی پوست بالا میرود. لذا فردی که می خواهد عمل لیزر موهای زائد انجام دهد بهتر است:
- به مدت 4 تا 6 هفته قبل در معرض نور شدید آفتاب قرار نگیرد.
- قبل از انجام لیزر باید موهای ناحیه درمان را با استفاده از تیغ تراشیده به صورتیکه نیم تا یک میلیمتر از مو بیرون پوست قرار بگیرد.
- استفاده از اپیلاسیون وموبر توصیه نمیشود.
- اگر فرد دارای سابقه تبخال باشد باید دو یا سه روز قبل از انجام عمل لیزر مو با تشخیص پزشک معالج اقدامات پیشگیرانه را انجام دهد.
فرد میتواند از پماد بیحس کننده قبل از لیزر جهت تسکین استفاده کند.

روش انجام
از بین بردن موهای زائد با استفاده از لیزر بر اساس استفاده از رنگدانه موجود در بدن که ملانین نام دارد، انجام میشود. ملانین چیزی است که به پوست، موها و چشم رنگ میدهد. این ماده همچنین به محافظت از شما در برابر تابشهای خطرناک خورشید کمک میکند. به عنوان مثال، در یک روز آفتابی، ملانین موجود در پوست، اشعه مضر UV (اشعه خورشید) را قبل از اینکه به عمق بدن شما نفوذ کند، جذب میکند. ملانین موجود در مو نیز همان چیزی است که تابش نور خورشید یا تابش پرتوی کوچک حاصل از لیزر را جذب میکند. و بر خلاف نور معمولی که از طول موجهای مختلف یا نورهای رنگی ساخته شده است، پرتو لیزر فقط یک طول موج دارد. این طول موجها به طور یکنواخت در یک جهت حرکت میکنند، و یک پرتو بسیار باریک نور را ایجاد میکنند که میتواند روی نقطه کوچکی متمرکز شود. نتیجه آن یک شکل بسیار متمرکز و بسیار قدرتمند انرژی است. به همین دلیل انرژی حاصل از لیزر ملانین موجود در موهای شما را میسوزاند، زیرا آن را تا دمای 212 درجه فارنهایت گرم میکند. همانطور که آب آن تبخیر میشود، آن را میسوزاند و یک جرقه به نام یک شعله لیزر ایجاد می کند. اگرچه به نظر میرسد که بدن شما با پرتوهای شدید لیزر بمباران میشود، پرتوهای متمرکز حاصل از اشعه لیزر، تا زمانی که به درستی انجام شود، فقط بر روی موهای زائد اثر دارد. فقط نباید انتظار داشته باشید که لیزر بدن کامل را در یک جلسه داشته باشید. بدن شما فقط میتواند دوزهای کمی از تابش را در یک زمان اداره کند.

در لیزر موهای زائد بدن که یک درمان ساده است، بیمار احساسی شبیه بند انداختن دارد، در صورتی که پوست بیمار حساس باشد در این روش از ژلهای بیحس کننده استفاده میکنند اما معمولاً استفاده از ژلهای بیحس کننده در این روش لازم و ضروری نمیباشد.
نتایج قابل انتظار
بیشتر موها بعد از عمل لیزر از بین میروند ولی مقداری ممکن است سست شده و بعد از چند روز از بین بروند.
نکاتی که لازم است پس از ترخیص از بیمارستان و بازگشت به منزل رعایت نمائید.
- رژیم غذایی خاصی توصیه نمیشود ولی بهتر است از مواد غذایی سرشار از ویتامین مانند انواع میوه و سبزیجات استفاده کنید.
- به میزان کافی مایعات بنوشید.
- به منظور کاهش درد و التهاب از کیسهی یخ استفاده کنید.
- در صورتی که از لیزر درمانی روی صورتتان استفاده کردهاید، تا 48 ساعت از مواد آرایشی یا پمادهای موضعی استفاده نکنید.
- بین جلسات درمان، از کندن یا تراشیدن موهای خود اجتناب کنید.
- تا 48 ساعت پس از لیزر، از رفتن به سونا یا دوش آب داغ اجتناب کنید.
- بعد از لیزر موهای زائد سعی کنید محلهای تحت درمان زیر لباس قرار بگیرند.
- از قرار گرفتن در معرض نور خورشید بطور مستقیم اجتناب کنید و در صورت لزوم از کرمهای ضد آفتاب مناسب پوست خود استفاده کنید.
- از انجام فعالیتهای ورزشی شدید و یا بلند کردن اجسام سنگین اجتناب کنید.
- در صورت تجویز دارو توسط پزشک، داروهایتان را مصرف کنید.
- اگر شروع به مصرف یک دوره آنتی بیوتیک کردهاید، لیزر مو زائد را انجام ندهید. حداقل ۲ هفته بعد از اتمام دوره آنتیبیوتیک خود، میتوانید لیزر درمانی را انجام دهید.

مراجعه به پزشک
- بروز علائم عفونت مانند تب، ترشح مایع یا چرک و …
- درد غیر قابل کنترل
- کبودی پیشرونده