مدیریت بیماری
جراحی فتق اینگوینال
فتق اینگوینال نوعی از فتقهای شکمی است که در ناحیه کشاله ران (محل تلاقی زیر شکم با ران) رخ میدهد و زمانی رخ میدهد که رودهها یا بافت چربی به کانال مغبنی یا اینگوینال فشار وارد میکند. کانال مغبنی درست در زیر شکم قرار دارد. این کانال هم در مردان و هم در زنان، وجود دارد. در مردان، در دوران جنینی بیضه داخل حفره شکم به وجود میآید و کمی قبل از تولد از طریق کانال اینگوینال به داخل کیسه بیضه پایین میرود. در زنان، این کانال در کنار رباطهای رحمی قرار دارد. در صورتیکه در این ناحیه فتق شکمی رخ دهد، موجب برآمدگی در کشاله ران و درد در هنگام حرکت کردن میشود. بسیاری از افراد ممکناست به این عارضه دچار شوند اما دردی حس نکرده و به همین خاطر به پزشک مراجعه نمیکنند. انجام اقدامات درمانی مناسب موجب میشود که از پیشروی بیشتر فتق و تشدید درد جلوگیری شود.
عوارض احتمالی
- قرمزی پوست در اطراف محل قرارگیری لوله درناژ از محل جراحی
- تب
- خونریزی از محل برش جراحی
- دردی که با داروهای مسکن تسکین پیدا نمیکند و یا دردی که به طور ناگهانی تشدید یافتهاست.
آمادگی قبل از مداخله
پزشک قبل از عمل سوابق بیمار را بررسی کرده و همچنین زمان مناسب را برای عمل تعیین مینماید. بیمار دو ساعت قبل از عمل در بخش پذیرش میشوید. اگر قرار است تحت بیهوشی عمومی قرار بگیرد، باید به مدت ۶ ساعت قبل از عمل جراحی، از خوردن و آشامیدن خودداری کند. اگر عمل به صورت سرپایی انجام شود، ۲ تا ۳ ساعت پس از عمل مرخص خواهد شد.
روش انجام
جراحی فتق کشاله ران به دو شیوه صورت میگیرد: جراحی باز و جراحی لاپاروسکوپی. هر دوی این جراحیها به صورت سرپایی انجام میشوند (نیازی به بستری در بیمارستان نیست) و انجام آنها در حدود یک ساعت طول میکشد.
جراحی باز
در اغلب موارد، فتق کشاله ران با جراحی باز و تحت بیحسی موضعی یا عمومی انجام میشود. بعد از ایجاد برش در ناحیه کشاله ران، جراح قسمت بیرون زدهی فتق را به شکم برمیگرداند و سپس دهانهی بازی که بیرونزدگی از طریق آن رخ داده بود را با بخیه میبندد. در بسیاری از موارد از یک برچسب تورمانند برای تقویت این ناحیه و پیشگیری از بروز مجدد فتق استفاده میشود.
جراحی لاپاروسکوپیک
در جراحی لاپاراسکوپی، برش کوچک در شکم ایجاد میشود و سپس گاز بیخطری به داخل شکم فرستاده میشود و جراح از طریق برشهای ایجاد شده، لاپاراسکوپ را وارد شکم میکند. لاپاراسکوپ یک وسیلهی باریک و بلند است که سر آن یک دوربین کوچک و وسایل جراحی ریز قرار دارند. با کمک لاپاراسکوپ، جراح میتواند داخل شکم بیمار را روی صفحه مانیتور ببیند و قسمت بیرون زده را به داخل هدایت کرده و محل بیرونزدگی و فتق را ترمیم کند.
نتایج قابل انتظار
معمولاً مقداری ناراحتی خفیف و احساس گزگز به مدت ۶ تا ۸ هفته بعد از عمل جراحی شایع است. در ابتدا منطقه اسکار بسیار ناصاف است و با پیشرفت فرآیند درمان برآمدهتر میشود. ایجاد ظاهر طبیعی و صاف ممکناست تا ۸ هفته طول بکشد. همچنین ممکناست آثار بیحسی بر روی پوست باقی بماند.
نکاتی که لازم است در زمان بستری در بیمارستان رعایت نمائید.
- شب قبل از عمل، شام سوپ (غذای سبک) میل کرده و از نیمه شب ناشتا باشید.
- شب قبل از عمل استحمام کنید.این کار باعث کاهش احتمال عفونت میشود.
- ناحیه جراحی قبل از عمل جراحی باید تمیز شود.
- در صورتی که بیماری خاصی دارید و تحت درمان میباشید، به پزشک و پرستار خود اطلاع دهید، زیرا ممکن است نیاز باشد داروهای شما قطع و داروهای جدید جایگزین شود.
- روز عمل کلیه اشیاء فلزی از جمله زیور آلات ،گیره سر، لنز و اعضاء مصنوعی را خارج کنید و سپس لباس اتاق عمل بپوشید.
- بیحرکتی پس از عمل میتواند باعث رکود خون در پاها و افزایش احتمال عفونت ریهها گردد، لذا ورزشهای تنفسی و چرخش پا را که به شما آموزش داده میشود را بلافاصله پس از عمل انجام دهید.
- یک هفته قبل از جراحی، مصرف داروهای رقیق کننده خون، آسپرین و ضد التهاب طبق دستور پزشک را متوقف کنید زیرا باعث خونریزی حین جراحی میشوند.
- بهتر است روز قبل از عمل تنها مایعات مانند آب، آبمیوه و … بنوشید. از نوشیدن نوشابههای گازدار و نوشیدنیهایی مانند قهوه خودداری کنید.
- از زمانی که پرستار اجازه داد ابتدا رژیم مایعات برای شما شروع میشود ودر صورت توانایی مصرف مایعات به تدریج با نظر پزشک میتوانید از سایر مواد غذایی استفاده کنید.
- پس از شروع رژیم برای جلوگیری از یبوست و فشار بر بخیهها باید مایعات فراوان و غذاهای پرفیبر (میوهها) استفاده کنید.
- در بستر پاها را حرکت دهید، تا از لخته شدن خون در پاها پیشگیری شود. بهتر است هر چه زودتر با دستور پزشک از بستر خارج شده و راه بروید.
- برای خروج از بستر، ابتدا مدتی در لبه تخت نشسته و پاها را آویزان نمائید، در صورت نداشتن سرگیجه، تاری دید و … با کمک تیم مراقبتی راه بروید.
- بعد از عمل جراحی میتوانید فعالیت های خود را به آرامیاز سر بگیرید واز انجام فعالیتهایی که باعث افزایش فشار داخل شکم در ناحیه فتق میشود، خودداری کنید.
- در صورت داشتن درد، به پرستار اطلاع دهید تا طبق تجویز پزشک اقدامات لازم جهت تسکین درد شما را انجام دهد.
- از دستکاری سرم و رابط ها اجتناب کنید.
- در صورت رفع ترشح، پس از 48 ساعت نیاز به تعویض پانسمان نمیباشد اما در صورت ادامه ترشح، نیاز به تعویض پانسمان روزانه دارید.
- بهداشت فردی بخصوص بهداشت دست را رعایت فرمائید.
- بعد از عمل، احتمال ایجاد کبودی و تورم وجود دارد. بنابراین میتوانید طی ۳-۱ روز بعد از جراحی، از قرار دادن یخ بر روی محل زخم جهت کاهش درد و تورم استفاده کنید.
- داروها طبق تجویز پزشک در فواصل مشخص توسط پرستار به شما داده میشود.
نکاتی که لازم است پس از ترخیص از بیمارستان و بازگشت به منزل رعایت نمائید.
- پس از شروع تغذيه هيچ ممنوعيت غذايی ندارید مگر در مورد بيماریهای خاص (فشارخون بالا، ديابت، بيماریهای قلبی و…)
- طي دو هفته بعد از عمل از مصرف مواد نفاخ (ذرت، لوبيا، نخود، نوشابه هاي گازدار) خودداری کنید.
- رژیم غذايی بايد حاوي مقادير كافی گوشت، تخم مرغ و لبنيات، ميوه و سبزيجات باشد.
- با خوردن سبزیها و میوههای تازه و نوشیدن مقادیر زیادی مایعات در روز از یبوست جلوگیری کنید.
- فعالیتهای خود را در عرض 3 الی 5 روز پس از عمل جراحی، از سر بگیرید (فعالیتهای سبک) ولی از انجام کارهای سنگین حداقل تا دو ماه و به طور معمول تا شش ماه باید پرهیز کنید.
- تا زماني كه پزشك موافقت نكرده است ورزش را از سر نگيريد.
- از فعالیت زیاد کودک تا 3-2 هفته خودداری کنید.
- برش جراحی را تمیز و خشک نگه دارید.
- از تماس پوشک کودک با پانسمان جراحی خودداری شود و برای جلوگیری از عفونت ناحیه عمل، پوشک را به صورت مکرر تعویض کنید.
- توجه به علائم و نشانههای عفونت مانند تب، ترشح چرکی از محل عمل داشته باشید.
- در صورتی که محل زخم مشکلی نداشته باشد با اجازه پزشک پس از 48 ساعت می توانید استحمام کنید.
- بخیه ها را با نظر پزشک پس از 7 تا 10روز میتوان خارج کرد.
- تمیز و خشک نگه داشتن شکاف جراحی، دوش گرفتن به جای وان به مدت یک هفته پس از عمل برای پیشگیری از عفونت ناحیه عمل ضروری است.
- کاهش وزن در افراد چاق توصیه می شود.
- به محض احساس دفع به دستشویی رفته و از احتباس مدفوع خودداری کنید.
- شایعترین عارضه جراحی فتق درد ناحیه میباشد که گاهی تا یک سال باقی میماند و آزار دهنده است و مصرف مسکنها با تجویز پزشک میتواند کمک کننده باشد.
- از عوارض دیگر جراحی فتق سوزش و خارش ناحیه عمل میباشد که در صورت تشدید و عدم تحمل به پزشک مراجعه کنید.
- از استعمال دخانیات خودداری کنید.
- جهت تسکین درد از داروی مسکن تجویز شده طبق دستور پزشک استفاده کنید.
- داروهای تجویز شده توسط پزشک (مانند آنتی بیوتیک در ساعات معین) طبق دستور و تا اتمام کامل دوره توصیه شده مصرف کنید.
مراجعه به پزشک
- در صورت خارج شدن ترشح از محل بخيهها، تورم، قرمزی
- دردناك شدن محل عمل و تب
- سایر موارد نگران کننده و یا اورژانسی