مدیریت بیماری
زگیل ناحیه تناسلی
زگیل ناحیه تناسلی معمولاً برروی پوست یا غشای مخاطی رشد میکند. انواع خاصی از زگیل ناحیه تناسلی باعث سرطان دهانه رحم میشوند. بیش از 100 نوع ویروس پاپیلومای انسانی وجود دارد که باعث بروز زگیل در قسمتهای مختلف بدن مانند کف پا، گردن و صورت میشود.
اکثر این عفونتها منجر به سرطان نمیشوند اما بعضی از ویروسهای پاپیلومای تناسلی میتوانند منجر به سرطان بخشهای پایینی رحم که با واژن در ارتباط است( دهانه رحم) شود. انواع دیگر سرطانها شامل سرطان مقعد، آلت تناسلی مردانه، واژن و قسمت پشتی گلو با عفونت ویروس پاپیلومای انسانی در ارتباط هستند. واکسنها میتوانند دربرابر این عفونت از شما محافظت کنند.

علائم و نشانهها
در اکثر موارد سیستم ایمنی بدن شما یک عفونت پاپیلومای انسانی را پیش از تبدیل به زگیل از بین میبرد. هنگامی که زگیلها ظاهر میشوند، ظاهرشان به این بستگی دارد که کدام نوع از ویروس پاپیلومای انسانی باعث بروز زگیل شده است:
- زگیلهای تناسلی
این زگیلها به شکل زخمهای مسطح، کوچک، تاولهای به شکل گل کلم یا برآمدگیهای ساقه شکل در زنان میباشند. زگیلهای تناسلی اکثراً برروی اندام تناسلی نمایان میشوند اما میتواند در نزدیک مقعد و یا حتی روی دهانه رحم یا مجرای تناسلی نیز ظاهر شوند.
در مردان، زگیلهای تناسلی بر روی آلت تناسلی و کیسه بیضهها یا اطراف مقعد ظاهر میشوند. زگیلهای تناسلی به ندرت باعث ناراحتی یا درد میشوند اگرچه ممکن است موجب خارش شوند.
- زگیلهای معمولی
زگیلهای معمولی به شکل زمخت، تاولهای بالا آمده ظاهر میشوند و معمولاً در دستان، انگشتان یا آرنجها اتفاق میافتند، در اکثر موارد زگیلهای رایج تنها بدشکل هستند اما میتوانند باعث درد یا منجر به جراحت و خونریزی هم شوند.

- زگیلهای کف پا
زگیلهای کف پا سفت هستند و به صورت دانهای رشد میکنند که معمولاً به شکل توپهایی در پاهای شما نمایان میشوند. این زگیل ها ممکن است باعث ناراحتی شوند.

- زگیلهای سطحی
زگیلهای سطحی صافاند و مانند نقاطی سیاهتر از پوست شما بالا میآیند. آنها میتوانند در هر جایی از بدن ظاهر شوند اما در بچهها معمولاً در صورت و مردان در نواحی ریش و در زنان در پاها ظاهر میشوند.
علل شایع
زگیل ناحیه تناسلی هنگامی رخ میدهد که ویروس از طریق بریدگی، خراش یا پاره شدگی کوچک وارد بدن شما شود. این ویروس عمدتاً از طریق تماس پوست به پوست منتقل میشود؛ به طوری که عفونتهای پاپیلوما تناسلی میتوانند از طریق مقاربت جنسی، رابطه جنسی مقعدی و دیگر تماسهای پوستی در ناحیه تناسلی به وجود آیند. برخی از عفونتهای پاپیلومای انسانی که ناشی از ضایعات دهانی یا مجرای تنفسی هستند از طریق آمیزش جنسی دهانی نیز منتقل میشوند.
اگر شما حامله هستید و دچار زگیل ناحیه تناسلی شدهاید، زگیلها ممکن است در دوران بارداری بزرگ و تکثیر شوند. درمان این شرایط ممکن است به بعد از زایمان موکول شود.
زگیلهای تناسلی بزرگ میتوانند مجرای تولد را مسدود کرده و زایمان طبیعی را با مشکل مواجه کنند. این عفونت ممکن است با رشد تومور نادر و غیرسرطانی در حنجره کودک نیز مرتبط باشد.
زگیلها مسری بوده و از طریق تماس با زگیل یا چیزی که با زگیل تماس داشته میتوانند گسترش پیدا کنند.
عوامل تشدید کننده خطر
عفونتهای پاپیلومای انسانی شایع هستند. عوامل خطرزا برای این عفونت ها عبارتند از:
- تعدد شرکای جنسی
هرچه تعداد شرکای جنسی بیشتر باشد احتمال ابتلا به عفونت پاپیلومای انسانی هم بیشتر است. همچنین داشتن رابطه جنسی به فردی که شرکای جنسی زیادی داشته است هم خطر ابتلا را افزایش میدهد.

- سن
زگیلهای معمولی بیشتر در کودکان و زگیلهای تناسلی اغلب در نوجوانان و بزرگسالان ظاهر میشوند.
- ضعف سیستم ایمنی
افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بیشتر در معرض ابتلا به عفونتهای پاپیلومای انسانی قرار دارند. سیستم ایمنی میتواند به علت مصرف داروهای اچ آی وی یا داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، تضعیف شود.
- آسیب پوستی
مناطقی از پوست که بریده یا باز شدهاند، بیشتر مستعد ابتلا به زگیلهای معمولی هستند.
- تماس شخصی
لمس زگیلهای یک فرد یا تماس با سطوحی که در معرض ویروس پاپیلومای انسانی قرار گرفتهاند – مانند دوشهای عمومی یا استخرهای شنا – ممکن است خطر ابتلا به زگیل تناسلی را افزایش دهند
عوارض احتمالی
- ضایعات دهانی و تنفسی
برخی از عفونتهای پاپیلومای انسانی باعث بروز ضایعات بر روی زبان، لوزهها، نرم کامه و یا درون حنجره و بینی میشوند.
- سرطان دهانه رحم
واکسیناسیون میتواند شما را در برابر سرطان دهانه رحم ایمن سازد اکثر موارد سرطان دهانه رحم به خاطر ویروس پاپیلومای انسانی است که معمولاً باعث زگیل نمیشوند بنابراین زنان اغلب به وجود این عفونت پی نمیبرند. مراحل اولیه سرطان دهانه رحم معمولاً علامت و نشانه خاصی ندارد.
تکرار بیش از حد عفونت و درگیری با نوع خاصی از زگیل تناسلی میتواند منجر به زخمهای پیش سرطانی شود. که اگر درمان نشوند سرطانی میشوند. این که چرا مهم است که زنان آزمایش منظم پاپ اسمیر داشته باشند به این خاطر است که بتوانند تغییرات پیش سرطانی را که ممکن است منجر به سرطان شود را کشف و درمان کنند.
راهنماهای جاری توصیه میکنند که زنان 21 تا 29 سال هر سه سال یکبار آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهند. زنان 30 تا 65 سال هر سه یا پنج سال یکبار این آزمایش را انجام دهند و همزمان آزمایش HPVDNA را هم بدهند.
پیشگیری
زگیلهای معمولی
پیشگیری از عفونتهای ویروس پاپیلومای انسانی که موجب زگیلهای معمولی میشوند، مشکل است. اگر دچار این زگیلها هستید، برای پیشگیری از گسترش عفونت و تشکیل زگیلهای جدید، از دستکاری زگیلها و جویدن ناخنهای خود جلوگیری کنید.
زگیلهای کف پا
برای کاهش خطر ابتلا به عفونتهایویروس پاپیلومای انسانی که موجب زگیلهای کف پا میشوند، از کفش یا صندل در استخرهای عمومی و رختکنها استفاده کنید.
زگیل های تناسلی
شما میتوانید احتمال ابتلا به زگیلهای تناسلی را با در نظر گرفتن موارد زیر کاهش دهید:
- داشتن رابطه جنسی تنها با همسر
- کاهش تعداد شرکای جنسی
- استفاده از کاندوم که خطر انتقال زگیل تناسلی را کاهش میدهد
واکسن HPV
از واکسنهای گارداسیل، گارداسیل ۹ و سرواریکس میتوان برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم و همچنین از واکسنهای گارداسیل و گارداسیل ۹ نیز میتوان برای پیشگیری از زگیلهای تناسلی استفاده کرد.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری( CDC) توصیه میکند که واکسیناسیون پاپیلومای انسانی برای دختران و پسران سنین 11 و 12 سال انجام شود اگرچه این کار میتواند از 9 سالگی آغاز شود. برای دختران و پسران مطلوب است که واکسن را پیش از داشتن تماس جنسی و در معرض ویروس پاپیلومای انسانی قرار گرفتن دریافت کنند. تحقیقات نشان میدهد که دریافت این واکسن در جوانی دلیلی برای شروع زودتر روابط جنسی نیست.
برای فردی که به زگیل ناحیه تناسلی مبتلاست واکسن ممکن است کارآمد نباشد اگرچه، پاسخ به واکسن در سنین جوانی نسبت به سنین پیری موثرتر است.
پزشک شما ممکن است بتواند عفونت پاپیلومای انسانی را به وسیله مشاهده زگیلها تشخیص دهد. اگر زگیلهای تناسلی قابل رویت نباشند شما به یکی یا بیشتر از آزمایشهای زیر نیاز دارید:
- آزمایش محلول سرکه( استیک اسید)
استفاده از محلول سرکه در مناطق تناسلی، میتواند آن نواحی را سفید کند. این کار ممکن است به تشخیص ضایعات مسطح کمک کند.
- آزمایش پاپ اسمیر
پزشک از دهانه رحم یا واژن نمونهبرداری کرده و برای بررسی به آزمایشگاه خواهد فرستاد. این آزمایشها میتوانند ناهنجاریهای منجر به سرطان را تشخیص دهند.

- آزمایش DNA
این آزمایش که بر روی سلولهای دهانه رحم انجام میشود، میتواند DNAهای پرخطر ویروس پاپیلومای انسانی را که با سرطانهای دستگاه تناسلی ارتباط دارند، شناسایی کند. توصیه میشود زنان ۳۰ سال به بالا، این آزمایش را به همراه آزمایش پاپ اسمیر انجام دهند.
درمان
زگیلها اغلب بدون درمان( به ویژه در کودکان) از بین میروند. با این حال، هیچ درمانی برای این ویروس وجود ندارد. بنابراین آنها میتوانند در همان مکان یا مکانهای دیگر دوباره ظاهر شوند.
داروها
برای از بین بردن زگیلها معمولاً از داروهای موضعی استفاده کرده و آنها را به طور مستقیم بر روی ضایعات میمالند.
جراحی و دیگر روشها
اگر داروها اثر نداشته باشند، پزشک ممکن است یکی از روشهای زیر را برای از بین بردن زگیلها پیشنهاد کند:
- سرما درمانی با فیریز کردن با نیتروژن مایع( کریوتراپی)

- سوزاندن با جریان الکتریکی( الکتروکوتر)

- جراحی با لیزر
- جراحی و خارج کردن زگیل
نکاتی که لازم است پس از ترخیص از بیمارستان و بازگشت به منزل رعایت نمائید.

- رژیم غذایی غنی از انواع سبزیجات، میوههای تازه برای تقویت سیستم ایمنی بدن داشته باشید.
- مصرف مواد غذایی غنی از پروتئین مانند ماهی، انواع مغزهای خوراکی آجیل و … را افزایش دهید.
- کلم، ترب کوهی، شاهی، شلغم، کلم بروکلی و گل کلم را در برنامه روزانه خود قرار دهید.
- سبزیجات غنی از بتا کاروتون مانند هویج، کدو، گوجه فرنگی، کدو تنبل و کاهو را در رژیم غذایی خود قرار دهید.
- افزایش مصرف حبوبات، غلات غنی شده، مارچوبه، تخم مرغ، پرتقال، و توت فرنگی.
- افزایش مصرف مواد غذایی غنی از ویتامین ث مانند: فلفل زرد و قرمز زنگ، کلم پیچ، کیوی، کلم بروکلی، انواع توتها، پرتقال و گلابی.
- در مصرف گوشت دقت کنید. مصرف گوشت قرمز را که حاوی کلسترول بد میباشد محدود کرده و از انواع گوشتهای کم چرب استفاده کنید.
- از مصرف مقدار زیاد شکر، انواع غذاهای فرآوری شده مانند نان سفید و ماکارونی، مواد دارای اسیدهای چرب مضر مانند انواع بیسکویتها، دونات، مارگارین، سیب زمینی سرخ شده و یا حلقههای پیاز سرخ شده خودداری نمایید.
- از مصرف کافئین و انواع دخانیات خودداری نمایید.
- تا درمان کامل زگیل ناحیه تناسلی از انجام هر گونه فعالیت جنسی خودداری نمایید.
- حین داشتن رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید. پس از اتمام رابطه جنسی ناحیه تناسلی خود را کاملا تمیز با آب و صابون بشویید.
- زگیلها از نظر اندازه، متفاوت هستند، درصورت عدم درمان به موقع، تراشیدن موضع با تیغ، خاراندن و دستکاری، استفاده ازداروهای موضعی نامناسب ؛ تعداد و اندازه ضایعات بیشترخواهد شد.
- خانمهاى باردار يا خانمهايى كه قصد بچه دارشدن دارند و مبتلا به زگيل تناسلى هستند، بايد حتماً تحت درمان قرار بگيرند، چون اگرچه بندرت ولى احتمال انتقال به نوزاد وجود خواهد داشت.

مراجعه به پزشک
- در یک فرد سالم، معمولاٌ زگيلها، توسط سیستم ایمنى بدن، محدود و كنترل میشود؛ بنابراین در موارد زير حتما به پزشک مراجعه کنید.
- افزایش سریع و پیشروندهی تعداد یا اندازه زگیلها.
- عود مجدد، عفونتهای مکرر.
- سایر موارد نگران کننده و اورژانسی.