مدیریت بیماری
جراحی در شکستگی و پین گذاری
هرگونه تغییر شکل استخوان به دنبال ضربه، شکستگی نامیده میشود. این تغییر شکل ممکن است به اشکال مختلف ظاهر شده و با شدت متفاوت و ضعف همراه باشد. گاهی شکستگی بسیار واضح است. در این حال ضربه موجب میشود استخوان به دو و یا حتی چند تکه کاملا جدا از هم تبدیل شود. گاهی شدت ضربه وارده به حدی است که موجب خرد شدن استخوان میشود.
دلایل انجام
در درمان یک اندام شکسته دو دلیل مشخص دنبال میشود:
- برگشتن شکل ظاهری اندام به اندازههای قبل از شکستگی
- کارکرد عضو آسیب دیده در کوتاهترین زمان به قبل از شکستگی برگردد.
روش انجام
درمان شکستگی در سه مرحله انجام میشود: جا اندازی شکستگی، بیحرکت کردن قطعات شکسته شده و بازپروری. پزشک معالج با دیدن رادیوگرافی، نوع شکستگی را تشخیص و در صورتی که مشخص شود شکستگی با جا اندازی و گچگیری قابل درمان نیست بیمار را به اتاق عمل منتقل و پس از انجام بیحسی موضعی یا بیهوشی عمومی با شکافتن پوست و عضلات، استخوان شکسته را مشخص کرده و قطعات شکسته شده را در زیر دید مستقیم در کنار یکدیگر قرار میدهد. سپس استخوانها به وسیله پین در کنار هم ثابت میشوند.
عوارض احتمالی
به دنبال جراحی شکستگی و پینگذاری عوارض زیر برای فرد ممکن است ایجاد شود:
- احتمال آسیب رسیدن به عروق و اعصاب در مسیر رسیدن از پوست به استخوان
- عفونت محل عمل
- عفونت استخوانی
- ضعیف شدن عضلات ناحیه شکستگی
انواع پین
پین وسیلهای فلزی برای بیحرکت کردن استخوان بعد از جا اندازی میباشد. جنس پین از فلزاتی مانند استیل ضد زنگ و تیتانیم بوده که با بدن سازگار بوده و بر اثر مواد داخل بدن دچار خوردگی نمیشوند. استیل استفاده شده در این وسایل معمولا آلیاژ مخصوصی از آهن است که مقادیری کروم و کبالت دارد. برخلاف عقیده معمول، جنس این وسایل از پلاتین نیست.
از این فلزات ابزارهای متنوعی به این منظور درست میکنند که متداولترین آنها عبارتند از سیم، پلاک، میله، پین، نیل یا میخ، پیچ و اکسترنال فیکساتور یا تثبیت کننده خارج از پوست.
کاربرد پینها
- ثابت کردن محل شکستگی
- کشش استخوانی
- تثبیت کنندههای استخوانی خارج از پوست (در فیکساتور خارجی)
در صورت بستری شدن در بیمارستان نکات زیر را رعایت نمائید.
- طبق دستور پزشک، بعد از شروع حرکات دودی رودهای (دفع گاز) رژیم مایعات را شروع کرده و در صورت عدم تحمل (حالت تهوع و استفراغ) به پرستار اطلاع دهید.
- در صورت تحمل به تدریج با نظر پزشک میتواند از سایر مواد غذایی استفاده کنید. از یک رژیم پر کالری و پر پروتئین پیروی کنید.
- با مصرف رژيم غذايی با فيبر زياد و مايعات میتوانید سيستم گوارشی را تحريك و از ايجاد يبوست و نفخ جلوگيری و به بهبود اشتها كمك کنید.
- جهت بهبود گردش خون و جلوگيری از ايجاد عوارض بايد هر چه سريعتر پس از اجازه پزشك معالج با كمك تیم مراقبتی از بستر خارج شده و با حمايت راه بروید. فعاليت بايد از كم شروع و بتدريج به مدت و دامنه آن افزوده گردد تا سبب خستگی شما نشود. در شروع حركت میتوانید از عصا و واكر استفاده كنید.
- دردی كه با قرار دادن اندام بالاتر از سطح قلب و مصرف مسكن كنترل نمیشود (شايد بيانگر اختلال در خونرسانی بافتی يا سندرم كمپارتمان باشد) را گزارش كنید.
- بیحرکتی پس از عمل میتواند باعث رکود خون در پاها و افزایش احتمال عفونت ریهها گردد، لذا ورزشهای تنفسی و چرخش اندام سالم را بلافاصله پس از عمل انجام دهید.
- تغيير وضعيت در بستر داشته باشید تا از فشار طولانی بر روی برجستگیهای استخوانی جلوگيری شده و خستگی شما كاهش یابد.
- درنها 24 تا 48 ساعت بعد از عمل خارج میشوند. از دراز كشيدن به سمت عمل شده اجتناب کنید.
- در صورت داشتن سوند ادراری كيسه ادرار را بالاتر از سطح بدن قرار ندهید زيرا باعث عفونت مثانه میشود.
- پس از خارج كردن سوند ادراری، تخليه ناقص مثانه در اثر وضعيت خوابيده در تخت میتواند سبب عفونت ادراری گردد، لذا توصيه میشود مقدار كافی مايعات مصرف كرده و هر 3 ساعت يكبار ادرار كنید و در صورت بروز تب يا سوزش و درد در هنگام ادرار كردن اطلاع دهید.
- از دستكاری بیدليل لوله و كيسه تخليه (درن و هموواگ) خودداری كنيد.
- در صورت داشتن درد، به پرستار اطلاع داده تا طبق تجویز پزشک اقدامات لازم جهت تسکین درد شما را انجام دهد.
- درد شديدی را كه با مسکن و روشهای آرام سازی و … درمان نشد به پرستار اطلاع دهید.
- داروها (آنتی بیوتیک جهت جلوگیری از عفونت و مسکن برای تسکین درد) طبق دستور پزشک در فواصل و زمان معین توسط پرستار تجویز میشود.
نکاتی که لازم است پس از ترخیص از بیمارستان و بازگشت به منزل رعایت نمائید.
- از رژيم غذايی با فيبر زياد و مايعات که از ايجاد يبوست و نفخ جلوگيری كرده و به بهبود اشتها كمك میكند استفاده نمایید.
- از رژيم غذايی پرپروتئين، پر كالري و سرشار از ويتامين استفاده كنيد. مصرف سبزيجات و مركبات و آب ميوههای تازه حاوی ويتامين ث (C)، میتواند به بهبود سريعتر زخم كمك كند.
- جهت بهبود گردش خون و جلوگيری از ايجاد عوارض بايد هر چه سريعتر تمرينات ورزشی خود را زير نظر پزشك معالج و فيزيوتراپ شروع كنيد و به تدريج به مدت و دامنه آن اضافه کنید.
- در شروع حركت، تغيير وضعيت و نقل و انتقال میتوانيد از وسايل كمك حركتی نظير عصا، واکر، ويلچر و … استفاده كنيد.
- با انجام تنفس عميق و سرفه، كمك به بهبود وضعيت تنفسی كرده و از ایجاد عفونتهای تنفسی (پنومونی) و سایر مشکلات تنفسی جلوگيری کنید. توصيه میشود فيزيوتراپی تنفسی مانند باد كردن بادكنك روزی 3-2 بار انجام دهید.
- عضو مصدوم، توسط آتلهای چوبی يا پلاستيكی ثابت شده، را حركت ندهید. بالاتر نگه داشتن عضو آسیب دیده، نسبت به سطح قلب، استفاده از كمپرس آب سرد جهت كاهش تورم و درد موثر است.
- استفاده از تكنيكهای آرام سازی مانند تنفس عميق، استفاده از مسكنها و شل كنندههای عضلانی تجويز شده توسط پزشک سبب کاهش درد میشود.
- تخليه ناقص مثانه در اثر وضعيت خوابيده در تخت میتواند سبب عفونت ادراری گردد لذا مقدار كافی مايعات مصرف كرده و هر 3 ساعت يكبار ادرار كنيد. در صورت بروز تب يا سوزش و درد در هنگام ادرار كردن به پزشك مراجعه كنيد.
- جهت تامين سلامت پوست بايد مكرراً وضعيت پوست را در نقاط فشاری (پاشنه، خاجی، شانهها و …) كنترل كنيد.
- كم تحركی، تعريق و كاهش بافتهای زير جلدی به خصوص در افراد مسن و ديابتی سبب ايجاد شكنندگی پوست و زخم فشاری میگردد لذا از باقی ماندن در یک وضعیت بیش از 2 ساعت خودداری کنید و روزانه پوست را از نظر قرمزی، سائیدگی و تورم کنترل کنید.
- عدم چين خوردگی ملحفهها و رطوبت آنها حائز اهميت است. برای افراد مسن و ناتوان و بيماران ديابتی از وسايل حفاظتی برای تسكين فشار و تشكهای مواج و … استفاده نمایید.
- مصرف دخانيات و الكل بايد قطع گردد.
- محدوديت فعاليت و تحمل وزن توصيه شده از طرف پزشك معالج خود را رعايت كنيد.
- در صورت نیاز به تعویض پانسمان طبق نظر پزشک به بیمارستان مراجعه نمایید.
- داروهای تجويز شده از طرف پزشك معالج (آنتی بيوتيكها، ضد دردها، ضد التهاب و …) بايد در فاصله زمانی معين و یک دوره کامل مصرف گردد.
زمان مراجعه بعدی
- در صورت هرگونه قرمزی، ترشح و التهاب پوست اطراف پانسمان، افزایش ورم و التهاب انتهای عضو و رنگ پریدگی و یا کبودی انگشتان (با وجود قرار دادن عضو بالاتر از سطح قلب) و احساس بیحسی و سوزن سوزن شدن انتهای عضو آسیب دیده و دردی که با مسکن برطرف نمیشود و یا لحظه به لحظه شدت مییابد و شل یا سفت شدن پین و بوی نامطبوع و ترشح چرکی از محل عمل به پزشک مراجعه نمایید.
- در صورت وجود هرگونه قرمزی، تورم، حساسيت و يا ترشح چركی از محل زخم و يا بروز تب، سريعاً به پزشك معالج و یا مراکز درمانی مراجعه كنيد.
- جهت تسكين درد در چند روز اول بعد از عمل جراحی از ضد دردهای خوراكی تجويز شده استفاده كنيد و در صورت درد غير قابل كنترل به پزشك معالج مراجعه كنيد.