مدیریت بیماری
فیلر صورت
فیلرها یا پرکنندههای صورت موادی مصنوعی یا طبیعی هستند که به داخل چین و چروکها تزریق شده و با جمع کردن بافت صورت به کاهش این چین و چروکها کمک میکنند. علاوه بر پر شدن صورت باعث میشوند تا ظاهر فرد جوانتر و شادابتر به نظر برسد. فیلرها نامهای گوناگونی داشته و به آنها فیلرهای پوستی، ایمپلنتهای تزریقی، پر کنندههای چین و چروک و فیلرهای بافت نرم گفته میشود. این فیلرها به از بین رفتن خط اخم و لبخند، برجسته کردن لبها و گونهها و بهبود جای جوشها کمک میکنند.

اکثر فیلرها قابل جذب بوده و در نتیجه اثرشان هم موقتی خواهد بود. معمولاً یک فیلر به مدت چند ماه یا نهایتاً چند سال اثرگذار بوده و بعد از آن صورت به حالت اولیه خود باز خواهد گشت. البته مدت زمان ماندگاری فیلر بستگی به خود شخص و نوع فیلر مورد استفاده قرار گرفته دارد. به عنوان مثال بعضی از انواع فیلر به عنوان دائمی شناخته شده و اثرشان تا سالها به قوت خود باقی خواهد ماند.
انواع مختلف فیلرهای صورت
فیلرهای موقت
- فیلرهای کلاژنی
کلاژن، پروتئین طبیعی است که به حفظ قوام و استحکام پوست کمک میکند. کلاژن، جزء اولین فیلرهایی است که بعدها با آمدن هیالورونیک اسید، از محبوبیت آن کاسته شد.
- فیلرهای هیالورونیک اسید
این فیلر نیز همانند کلاژن، مادهای است کاملاً طبیعی که در بافت های همبندی مایع اطراف چشم، در بعضي غضروفها و مايع مفاصل و در بافت پوست هم وجود دارد و جهت حجم دهی از آن استفاده میشود. يكي از كاربردهاي اين ژل تزريق به داخل مفصل افراد دچار روماتیسم است تا باعث كاهش درد مفاصل آنها شود. وقتي اين ژل در صورت تزريق ميشود مانند يك بالش پرشده عمل كرده و ساختمانهاي صورت را كه ممكن است به علت روند طبيعي پير شدن دچار كاهش حجم يا شلي شده باشند، ترمیم ميكند. اين ژل همچنين آب را به سطح پوست ميآورد تا آنرا با طراوت و قابل انعطاف نشان دهد.
این فیلر پوستی نتایج خیلی طبیعی دارد. جابجا نمیشود و عوارض آن کم است. از آن برای پرکردن عمیقترین چین و خطوط خنده، خطوط عمودی مابین بینی و لب و همچنین برای خطوط اخم استفاده میشود.
- فیلرهای کلسیم هیدروکسیل آپاتیت
این فیلر که به مراتب از فیلرهای هیالورونیک اسید سنگینتر و فشردهتر است، عمیقتر تزریق میشود و از آن جایی که مادهای است که به طور طبیعی در استخوانهای انسان یافت میشود، منجر به بروز واکنش های ایمنی و آلرژیک نخواهد شد.
فیلرهای نیمه دائمی
فیلرهایی با ماندگاری بیشتر که محتوی مواد ضخیمتر هستند. از این فیلرها در درمان خطهای عمقیتر صورت استفاده میشود تا نتایج بهتری حاصل گردد.
فیلرهای دائم
فیلرهای دائم از پلی متیل متاکریلات، تشکیل شدهاند، مواد پلاستیکی ریزی که توسط بدن جذب نمیشوند. این فیلرها هم چنین حاوی کلاژن نیز هستند که برای نواحی که پوست ضخیمی دارند، استفاده میشوند. استفاده از این نوع فیلرها در نواحی اطراف چشم و لب توصیه نمیشود.
فیلرهای پوستی، از مواد شیمیایی مختلفی ساخته شدهاند و ماندگاری و نرمی خاص خود را دارند. از فیلرهای نرمتر برای نواحی مانند لبها و از فیلرهای سفتتر برای نواحی مانند گونهها استفاده میشود. پزشک با توجه به ناحیه درمان، بهترین نوع فیلر را برای بیمارخود در نظر خواهد گرفت.
تزریق چربی به عنوان فیلر پوستی
برخی بیماران خواهان انجام تزریق چربی هستند، در این مورد، چربی از بدن خود فرد گرفته و جهت افزایش حجم و یا رفع چین و چروک به نواحی مورد نیاز تزریق میشود.
جهت انجام این تزریق، چربی از ناحیه مورد نظر (ناحیه اهدایی)، از طریق لیپوساکشن گرفته و به ناحیه مورد نظر مانند صورت تزریق میشود.
در خصوص نتایج تزریق چربی باید بگوییم که، ممکن است در نواحی مانند صورت، نیاز به تکرار این تزریق باشد تا نتایج بهتری حاصل شود. این تزریق ممکن است با احساس ناراحتی در ناحیه مورد نظر همراه باشد. چرا که تزریق چربی به نوعی روش جراحی محسوب میشود. در بسیاری از موارد، این تزریق نتایج دائمی را به همراه دارد.
روش انجام
جراح پلاستیک به دقت ظاهر و کیفیت پوست را بررسی کرده و مناطقی از صورت که نیاز به افزایش حجم با تزریق فیلر دارد را بررسی میکند. سپس مناطق خاصی از صورت که نیاز به تزریق دارد علامت گذاری میگردد. محل تزریق با محلول ضد میکروبی تمیز میشود و از یخ و مواد بیحسی برای راحتی شما استفاده میگردد. بعضی فیلرها حاوی ماده بیحسی بوده و در بعضی موارد، نیاز به بیحسی موضعی است. تزریق در هر محل چند لحظه طول کشیده و کل مراحل، چند دقیقه طول میکشد. در مناطق تزریق، علامت گذاریها پاک شده و از یخ جهت رفع ناراحتی موضعی استفاده میگردد. تا جایی که فشار در مناطق تزریق شده ایجاد نشود میتوانید بلافاصله آرایش کنید.
برای پر کردن چینهای عمقی یا اسکار (جوشگاه) ممکن است به چندین مرحله تزریق نیاز باشد. وقتی فیلرها عمقی تزریق میشوند، نیاز به بی حسی موضعی وجود دارد.

عوارض احتمالی
این عوارض شامل موارد زیر میشوئد:
- واکنش حساسیتی در منطقه تزریق یا در کل بدن
- خونریزی و کبودی در محل تزریق
- عفونت
- یک دست نشدن پوست یا سفت شدن بیش از حد آن
- ترشح فیلر از قسمت تزریق شده به بیرون
- به وجود آمدن برآمدگیها در ناحیه تزریق که ممکن است برای برداشتن آنها نیاز به عمل جراحی باشد.
- حرکت و جابه جایی فیلر از قسمت تزریق شده
موارد ممنوعیت در استفاده از فیلرها
- التهاب صورت (به عنوان مثال به خاطر آکنه، گزش حشرات یا عارضه پوستی).
- حساسیت به محتویات داخلی فیلر (باید برچسب روی فیلر را حتماً قبل از تزریق مطالعه کنید).
- مبتلایان به اختلالات خونی
- بارداری یا شیردهی
- سن زیر 18 سال
- پوست حساس و مستعد زخم شدن است.
- فیلرهای صورت برای افرادی که دچار مشکلات سیستم ایمنی بوده یا از داروهای رقیق کننده یا سرکوب کننده سیستم ایمنی استفاده میکنند مناسب نیست. این افراد نباید از این شیوه برای رفع چین و چروک خود استفاده کنند.
جایگزینهای فیلر صورت
فرآیندهای مختلفی برای افزایش زیبایی پوست و مبارزه با بروز چین و چروک و افزایش سن وجود دارد که هرکدام میزان موفقیت و اثربخشی متفاوتی دارند.
معروفترین این فرآیندها شامل موارد زیر میشود:
- لوسیون های موضعی
بعضی از انواع لوسیون با افزایش گردش خون سلولی به کاهش چین و چروکها کمک میکنند. انواع دیگری از این لوسیونها نیز با تحریک ملایم قسمت مد نظرتان باعث متورم و برجسته شدن موقت قسمت مورد نظرتان خواهند شد.

- میکرودرم ابریشن
میکرودرم ابریشن دستگاهی است که با اسپری کردن ذرات سایشی به سطح پوست باعث نرم و لطیف شدن لایه رویی پوست میشوند. این شیوه باعث افزایش استحکام پوست شده و چین و چروکها را کاهش خواهد داد.
- درم ابریشن
این فرآیند نیز با لایهبرداری از لایه رویی پوست باعث صاف تر شدن پوست شده و تا حد قابل توجهی چین و چروک را کاهش خواهد داد.

- لایه بردارهای شیمیایی (پیلینگ)
لایه بردارها با از بین بردن لایه رویی پوست و نمایان کردن لایه ای جدید از پوست باعث میشوند تا صورت فرد سرحالتر و جوانتر بنظر برسد.
نتیجه گیری
فیلر صورت مادهای است که بعد از تزریق به زیر پوست به صورت موقت چین و چروک را صاف کرده و آنها را از بین خواهد برد. تزریق فیلر معمولاً فرآیندی سرپایی بوده و میتوان آن را بدون نیاز به بیهوشی انجام داد. فرآیند تزریق فیلر معمولاً یک ساعت بیشتر زمان نخواهد برد. با وجود امن بودن استفاده از فیلرها بازهم ممکن است عوارض جانبی داشته باشد و بهتر است بعد از انجام تزریق از ماساژ یا قرار گرفتن آن قسمت از پوست در معرض هوای بسیار گرم یا بسیار سرد بپرهیزید. برای کاهش التهاب بعد از تزریق نیز میتوانید از ضد حساسیتها استفاده کنید.

نکاتی که لازم است پس از ترخیص از بیمارستان و بازگشت به منزل رعایت نمائید.
- تورم و کبودی جزئی بعد از تزریق ژل امری طبیعی میباشد و به مرور زمان از بین میرود و جای نگرانی ندارد.
- توصیه میشود به مدت ۴۸ تا ۷۲ ساعت بعد از تزریق فیلر، به منظور کاهش التهاب از کمپرس سرد استفاده نمایید.
- به هیچ عنوان محل تزریق را ماساژ ندهید و از کمپرس گرم استفاده نکنید. چرا که ماساژ و استفاده از کمپرس گرم باعث جابجا شدن فیلر از محل تزریق خواهد شد.
- استفاده از مواد آرایشی تا ۲۴ ساعت بعد از تزریق فیلر، ممنوع میباشد.
- از شستشوی صورت تا مدت ۲۴ ساعت بعد از تزریق اجتناب کنید.
- از سیگار کشیدن در روزهای ابتدایی بعد از تزریق فیلر خودداری کنید.
- هنگام خوابیدن، سر خود را کمی بالاتر از بدنتان قرار دهید. این کار باعث کاهش تورم و التهاب محل تزریق میشود.
- از انجام دادن فعالیتهای جسمانی و ورزشی سنگین خودداری کنید.
- به مدت دو هفته از قرار گرفتن در مقابل پرتوهای فرابنفش یا نور مستقیم آفتاب یا رفتن به سونا و حمام بخار خودداری کنید.
- در صورت تجویز دارو توسط پزشک، داروهایتان را به طور منظم و دقیق مصرف کنید.
- از مصرف خودسرانهی دارو و یا مکملهای دیگر خودداری کنید.
- جلسات معاینه و ملاقات با پزشک خود را دنبال کنید.

مراجعه به پزشک
- بروز علائم عفونت مانند تب، قرمزی پوست، التهاب و …
- ترشح مایع یا چرک از محل