مدیریت بیماری
ثابت کننده (فیکساتور) خارجی
فیکساتور خارجی روشی است که در درمان آسیبهای استخوان در ناحیه ران، ساق پا، بازو و … استفاده میشود و معمولا برای درمان شکستگیهایی که در آن استخوان خورد شده باشد و یا از چند ناحیه شکسته باشد کاربرد دارد.
در این روش (ثابت کننده خارجی) از قطعات متعددی استفاده میشود که پزشک ارتوپد در حین جراحی آنها را به هم متصل میکند. جنس عمده این قطعات از فولاد یا استیل ضد زنگ است.
مهمترین قسمت فیکساتور خارجی، پیچهای آن هستند. پیچها قطر و طولهای متفاوتی دارند که بر حسب نوع آسیب به استخوان شکسته شده، پزشک معالج اندازه مناسب آن را انتخاب میکند.
عوارض احتمالی
تمام جراحیها عوارضی مانند: خونریزی، عفونت و واکنش به ماده بیهوشی را به همراه دارند. از دیگر عوارض احتمالی این عمل عبارتند از:
- پیچها گاهی ممکن است به دلیل نصب طولانی مدت روی استخوان باعث ضعف آن شوند.
- عفونت در محل پیچها: بدون استفاده از روش مناسب برای جاگذاری و مراقبت از پیچها، ایجاد عفونت از رایجترین عوارض میباشد. این عفونت میتواند جزئی باشد، که با مراقبت از زخم درمان میشود و یا یک عفونت سطحی باشد که به مصرف آنتیبیوتیک، مراقبت از زخم و گاهی عوض کردن پیچ نیاز است.
اقدامات پیش از عمل
پزشک پیش از عمل وضعیت استخوان را بررسی میکند تا قطعات و پیچها را متناسب با قطر استخوان شما انتخاب کند.
درصورتی که از نصب این ابزار نگران هستید و یا در مورد شیوه اجرای آن سوالی دارید پزشک خود را مطلع کنید.
روش انجام
طرز کارگذاری این وسیله بدین ترتیب است که ابتدا در هر قطعه شکسته شده ۳-۲ عدد از پیچها عمود بر محور طولی استخوان گذاشته میشود. حدود ۳-۱ سانتیمتر از این پیچها در داخل استخوان فرو رفته و بقیه آن در خارج استخوان و خارج بدن باقی میماند. سپس انتهای بیرونی این پیچها توسط گیرههایی که به آنها کلامپ میگویند به لوله یا لولههایی به نام راد متصل میشوند.
رادها و کلامپها همگی در خارج بدن قرار گرفتهاند. این اتصالات موجب میشوند پیچها قطعات شکسته شده را محکم در سر جایشان بیحرکت نگه دارند تا ترمیم استخوانی شکل بگیرد.
مراقبتهای پس از عمل
- مراقبت از پیچها و تمیز نگه داشتن اطراف آنها ضروری است.
كنترل تورم و درد با بالا نگه داشتنِ آن اندام، بالاتر از سطح بدن و مصرف داروهای مسکن (با تجویز پزشك) امكانپذیر است.
- دردی كه با بالا نگه داشتن عضو یا با خوردن مسكن كنترل نمیشود باید گزارش شود.
- از حركت زیاد و ناگهانی عضو بپرهیزید.
- با اجازه پزشک از وسایل كمك حركتی مثل عصا یا واكر استفاده كنید.
- عضو مبتلا را زیاد مورد استفاده قرار ندهید و سعی كنید تمام وزن خود را روی آن نیندازید.
- نشانههای عفونت مثل: درد، تورم، سردی و رنگپریدگی انگشتان، حتی شل شدن میلههای فلزی فیکساتور، قرمزی، افزایش ترشحات محل میله فلزی یا چركی شدن آنها را به پزشك گزارش كنید.
- پس از برداشتن فیكساتور، طبق توصیهی پزشك فعالیتهای روزمره خود را از سر بگیرید.
نکاتی که لازم است پس از ترخیص از بیمارستان و بازگشت به منزل رعایت نمائید.
- از غذاهای پر كلسيم (شيرو لبنيات) استفاده کنید، اما مصرف غذاهای پركلسيم نبايد آنقدر زياد باشد كه زمينه تشكيل سنگهای كليوی را فراهم کند.
- جهت پیشگیری از یبوست از رژیم پرفیبر مانند میوهها، سبزیجات و مایعات فراوان استفاده کنید.
- از مصرف موادی که موجب دفع کلسیم از ادرار میشود مانند مواد کافئیندار (چای و قهوه)، مشروبات الکلی و گوشت قرمز خودداری کنید.
- هر روز ورزشهای بدن و عضو مبتلا را انجام دهيد تا عضلات عضو ضعيف نشوند. عضلات عضو مبتلا را 5 تا 11 ثانيه منقبض كنيد و سپس رها سازيد، اين كار را چند بار در روز انجام دهيد.
- مفاصلی كه بیحركت شدهاند تا موقعی كه در فیکساتور هستند قابل حركت دادن نيستند ولی عضلات زير پین را بدون حركت دادن مفاصل به طور مرتب منقبض و منبسط كنید.
- در صورت وجود درد، عضو را بالاتر از سطح قلب قرار دهيد و از داروهای مسكن تجويز شده توسط پزشك استفاده کنید.
- جهت پيشگيری از صدمه به بافتهای ديگر بدن، نوك تيز پينها را با باند، پنبه و يا سرپوشهای لاستيكی كوچك بپوشانيد.
- هر روز انگشتان را از نظر رنگ، گرمی، حس و حركت كه نشانه سلامت عصبی و خونرسانی عضو است را كنترل كنيد و در صورت وجود مشكل به پزشك مراجعه كنيد.
- به هيچ عنوان پيچها و گيرهها را دستكاری نكنيد.
- به طور منظم جهت کنترل فیکساتور به پزشک معالج مراجعه کنید.
- در صورت تجویز آنتیبیوتیک دستورات دارويی را طبق دستور با فواصل منظم مصرف و دوره آن را کامل کنید. از قطع دارو بدون اجازه پزشک خودداری کنید.
در صورت مشاهده موارد زیر به بیمارستان و یا پزشک مراجعه کنید
- هرگونه قرمزی، ترشح، التهاب پوست اطراف پین و افزایش ورم، التهاب انتهای عضو، رنگ پریدگی، یا کبودی انگشتان با وجود قرار دادن عضو بالاتر از سطح قلب، احساس بیحسی و سوزن سوزن شدن انتهای عضو آسیب دیده، دردی که با مسکن برطرف نمی شود و یا لحظه به لحظه شدت مییابد، شل یا سفت شدن پین و بوی نامطبوع و ترشح چرکی از محل پین
- سایر موارد نگران کننده و یا اورژانسی