مدیریت بیماری
کنترل و مدیریت دیابت نوع دو
هدف از درمان دیابت، نگهداری قند خون ناشتا در آستانهی طبیعی یا نزدیک به آن است. انجمن دیابت آمریکا توصیه میکند که تنظیم قند خون ناشتای بیمار بین 130-70 باشد و قند خون یک تا دو ساعت پس از غذا، کمتر از 180 باشد. با این وجود، حد مطلوب قند خون میتواند بر اساس شرایط هر بیمار متفاوت باشد. حد مطلوب قند خون خود را از پزشک معالج سوال کنید.
پزشک مؤثرترین نوع درمان را تجویز میکند، اما مسأله ی مهم این است که درمان دیابت به عملکرد شما بستگی دارد. البته شما و اعضای خانواده به تنهایی نمیتوانید این اقدام را انجام دهید، بلکه پزشک، پرستار، روان شناس و کارشناس تغذیه زیر نظر پزشک به شما کمک میکنند تا مهارتهای لازم را برای کنترل دیابت به دست آورید.
مدیریت دیابت
منظور از مدیریت دیابت حفظ میزان قند خون در حد طبیعی میباشد. (نه پایینتر، نه بالاتر) البته حفظ چربی و فشارخون در حد طبیعی نیز نقش بسیار مهمی را در کاهش عوارض دیابت برعهده دارد.
استرس و غذا خوردن، دو عامل اصلی بالا برنده قند خون هستند. در حالی که فعالیت بدنی و دارو دو عامل اصلی پایین برنده قند خون است.
البته از نقش هورمونها نیز در تغییرات قند خون، نباید چشم پوشی کرد.
عوامل بالا برنده و پایین آورنده قند خون همانند دو کفه ترازو عمل میکنند. به این معنی که اگر این دو کفه هم وزن باشند، شما کنترل مناسبی از آن خواهید داشت. اما اگر وزن هر کدام از این دو کفه از تعادل خارج شود، قند شما نیز از تعادل خارج خواهد شد.
تنها روش علمی که میتوانید بفهمید این تعادل برقرار است یا خیر، اندازه گیری قند خون است. اندازه گیری شخصی قند خون به معنای استفاده از دستگاه و نوارهای تست قند خون به صورت روزانه است. دستگاههای اندازه گیری شخصی در واقع کار ترازو را انجام میدهند و به شما نشان میدهند که آیا دو کفه متعادلاند یا خیر.
اندازهگیری روزانه قند خون در منزل و از همه مهمتر فراگرفتن دانش و مهارتهای مدیریت شخصی دیابت دو پایه دیگر در کنترل دیابت است.
اصول درمان دیابت عبارتند از :
- یادگیری خود مراقبتی
- رژیم غذایی سالم ویژه هر فرد
- انجام فعالیتهای بدنی مناسب (ورزش)
- کاهش وزن در صورت داشتن اضافه وزن
- مصرف قرصهای کاهشدهنده قند خون یا تزریق انسولین
- اندازه گیری مرتب قند خون
- رعایت دستورات پزشک و سایر اعضای تیم پزشکی (کارشناس تغذیه، روانشناس و …)