مدیریت بیماری
پیشگیری از چربی خون (کلسترول) بالا
چربی خون به دو نوع کلی کلسترول و تری گلیسرید تقسیم میشود. کلسترول خود به دو نوع عمده کلسترول مضر یا ال دی ال (LDL) و کلسترول مفید یا اچ دی ال (HDL) تقسیم میشود. کلسترول مادهای است از جنس چربی و مومی شکل که در تمام سلولهای بدن وجود دارد و برای ادامه زندگی مادهای حیاتی و ضروری است.
چربی خون (کلسترول) به دو طریق در بدن به وجود میآید:
- چربی خون (کلسترول) ساخته شده در بدن: بیشترین چربی خون (کلسترول) را کبد میسازد.
- چربی خون (کلسترول) وارد شده به بدن از طریق خوردن مواد غذایی از جمله: گوشت قرمز، مرغ، ماهی و لبنیات.
در اغلب اوقات افزایش میزان چربی خون (کلسترول) در خون منجر به رسوب آنها در رگهای خونی، تنگ شدن رگها و در نتیجه کاهش خونرسانی به قلب میشود. باریک شدن رگها منجر به تصلب شریان و درنتیجه ابتلا به انواع بیماریهای قلبی میشود. خطر چربی خون (کلسترول) بالا از سن 20 سالگی آغاز میشود و با افزایش سن این خطر افزایش مییابد.
علل ابتلا به چربی خون (کلسترول) بالا
- سابقهی خانوادگی در ابتلا به چربی خون (کلسترول) بالا
- سبک زندگی ناسالم شامل رژیم غذایی ناسالم (مصرف روغنهای جامد و کره برای پخت غذا، استفاده از محصولات حیوانی، مصرف غذاهای آماده یا فست فودها)
- بیتحرکی
- ابتلا به اضافه وزن و چاقی
علائم ابتلا به چربی خون (کلسترول) بالا
در اغلب اوقات چربی خون معمولاً علائم خاصی ندارد و انجام آزمایش خون تنها راه تعیین میزان چربی خون است. در تعداد کمی از بیماران ممکن است حلقه سفید رنگی دور گودی چشم و یا رسوبات زرد رنگ چربی را در روی پلک ببینیم. این رسوبات چربی ممکن است بعضاً بر روی زانو، آرنج، کف دست، مفاصل انگشتان و یا پاشنه پا نیز دیده شوند که در این موارد باید به فکر ارثی بودن بیماری بود و تمام افراد خانواده را مورد بررسی و آزمایش دقیق قرار داد. علائم ذکر شده در زیر از دیگر علائم چربی خون میباشند که در برخی مواقع ممکن است مرتبط با علائم دیگر بیماریها نیز باشند.
- احساس سنگینی، خستگی یا کوفتگی در بدن
- خواب آلودگی
- سوزش و احساس افزایش حرارت نقاط مختلف بدن به خصوص کف پا که معمولاً در شب تشدید میشود.
- سردردهایی که معمولاً به صورت سنگینی سر خودنمایی میکند.
- خشکی و یا تلخی دهان
- سردرد، سرگیجه، سنگینی، خواب آلودگی، طپش قلب و علائمی از این دست، به خصوص پس از مصرف غذاهای چرب؛ و تسکین این علائم با مصرف موادی مثل آبغوره، آبلیمو یا سرکه.
- افزایش تعریق بدن
پیشگیری از ابتلا به چربی خون (کلسترول) بالا
پیشگیری از چربی خون (کلسترول) بالا از طریق داشتن سبک زندگی سالم امکان پذیر است. برخی از توصیهها برای پیشگیری از چربی خون (کلسترول) بالا عبارتند از:
- اصلاح رژیم غذایی
- میزان مصرف چربیها و روغنهای مضر در رژیم غذایی خود را کاهش دهید.
- مصرف مواد غذایی حیوانی که دارای کلسترول بالا هستند مانند مغز گوسفند، جگر مرغ، كلیه گوسفند، قلب، امعاء و احشاء و میگو را محدود کنید.
- هنگام استفاده از مرغ، آن را بدون پوست مصرف کنید.
- قبل از پخت، چربیهای قابل رویت گوشت و مرغ را جدا کنید.
- ماهی خصوصاً ماهیهای پرچرب مانند سالمون به جای گوشتهای قرمز پرچرب استفاده کنید. مصرف ماهی به دلیل داشتن چربی مفید امگا 3 به صورت دو بار در هفته توصیه میشود.
- مصرف میگو را محدود نمایید. مصرف میگو به دلیل داشتن مقداری کلسترول، به صورت مداوم توصیه نمیشود.
- از روغنهای سالمتر و گیاهی به جای روغن جامد و کره برای پخت غذا استفاده کنید.
- مصرف شیرینیها، نوشابههای شیرین و نیرو زا، شکلات و … را محدود کنید.
- سعی كنید از مواد غذایی فیبردار مانند: سبزیهای مختلف و میوهها، نان سبوسدار، لوبیا، عدس، نخود، ماش، لپه، باقلا و غلات، گندم و جو بیشتر استفاده كنید.
- غذاهایی که در اغلب رستورانها و مراکز تهیه غذاهای سرپایی سرو میشوند دارای چربی و کلسترول بسیار بالایی هستند، مصرف آنها را كاهش دهید.
- آجیل (در حد متعادل) مصرف کنید، چنانچه آجیل بیش از حد متعادل مصرف شود، چربی خون را افزایش میدهد.
- انواع مربا، کره، خامه و سرشیر را کمتر مصرف کنید.
- از مصرف بیش از حد تخم مرغ به خصوص زرده تخم مرغ بپرهیزید. در هفته بیش از 3 تخم مرغ مصرف نكنید. میتوانید به ازای یک زرده تخم مرغ از دو سفیده در غذا استفاده كنید.
- تغییر عادات غذا خوردن
- از بشقاب کوچکتر هنگام غذا خوردن استفاده کنید.
- آهسته غذا بخورید.
- غذا قبل از احساس سیری کامل، غذا خوردن را متوقف کنید.
- در خارج از منزل غذا را با سایز کوچکتر سفارش دهید.
- ورزش و فعالیت بدنی منظم
- به صورت منظم ورزش کنید. انجام ورزش منظم قبل از خوردن وعدههای غذایی پرچرب، به طور قابل ملاحظهای اچ دی ال را افزایش میدهد.
- حفظ وزن متعادل
- در جهت حفظ وزن متعادل تلاش کنید.