مدیریت بیماری
تب مالت (بروسلوز)
بیماری تب مالت یا بروسلوز يک عفونت باکتريايی است که از گاوها، گوسفندان يا بزهای آلوده و عفونی شده به انسان انتقال میيابد، اين بيماری از انسان به انسان مسری نيست و بيشتر در فصول تابستان و بهار يعنی فصل زايش و شيردهی دامها ديده میشود. عفونت باکتريايی، اعضای خونساز بدن، ازجمله مغز استخوان، گرههای لنفاوی، کبد و طحال را تحت تأثیر قرار میدهد. بيماری در مردان 60-20 ساله شايعتر است. دوره نهفتگی بيماری ممکن است 60 – 50 روز يا حتی تا چندين ماه باشد. بيماری در نوع حاد و نوع مزمن بروز میکند.
علائم و نشانهها
- مهمترین علامت این بیماری تب بین 38 تا 40 درجه است که با احساس سرما یا لرز همراه باشد.
- دردهای عضلانی و استخوانی، درد به هنگام لمس ستون فقرات
- سردرد
- یبوست
- ناتوانی جنسی
- تعریق شدید به ویژه در هنگام شب
- ضعف و خستگی، بیاشتهایی، لاغری و افسردگی
- بزرگ شدن کبد و طحال
- بروز آبسه به ندرت
- درصورتی که این بیماری مزمن شود، حالاتی مانند خستگیهای دائمی، دردهای عضلانی، کمردرد، یبوست، کاهش وزن، افسردگی و ناتوانی جنسی نیز به تدریج ظاهر و مزمن میشود.
علل شایع
- بیماری بر اثر باکتریهایی تحت عنوان بروسلا، ایجاد میشود. این باکتری در انواع مختلف شير، خامه و پنير تازه برای دورههای زمانی متغير زنده باقی میمانند. پنير سفيد نرم غیرپاستوریزه تهيه شده از شير بز منبع اصلی باکتری بروسلا بوده كه به مدت 8 تا 11 هفته این باكتری را در خود حفظ مینماید.
- این باکتری مقابل خشک شدن نسبتاً مقاوم بوده و مدت طولانی در دمای پایین زنده میماند. این میکروب با پاستوریزاسیون کشته میشود.
عوارض احتمالی
- التهاب مفاصل
- التهاب کبد و کیسه صفرا
- حالاتی مانند تهوع، استفراغ، کاهش وزن، یبوست، اسهال و درد شکم نیز ازجمله عوارضی است که دستگاه گوارش را درگیر میکند.
- کمخونی، کاهش پلاکتها، کاهش سلولهای سفید خون و اختلالات انعقادی
- التهاب پوشش داخلی قلب (آندوکاردیت)
- عفونت استخوان و …
- بروز مشکلات پوستی مانند دانههای کهیری شکل و خارشدار، بروز اختلالات کلیوی، عوارض چشمی مانند التهاب صلبیه، شبکیه و اعصاب بینایی از دیگر عوارض این بیماری به شمار میرود.
عوامل تشدید کننده خطر
- مسافرت به مناطق آلوده
- در افرادی که با حیوانات سروکار دارند، مثل کشاورزان، قصابان، دامپزشکان، یا دامداران
راههای انتقال بیماری
- تماس مستقيم با بافتهای حيوانی آلوده نظير خون، ادرار و …
- ورود مواد دفعی آلوده به چشم در خلال مراقبت از حيوانات مبتلا و استنشاق یا ورود باکتری به راه تنفسی که در چوپانان، حمل و نقلكنندگان حيوانات، كارگران دامداری، كاركنان كشتارگاهها، دامپزشكان و تكنسينهای دامپزشكی و … ایجاد بیماری میکند.
- مصرف شیر خام و نجوشيده و فرآوردههای لبنی خصوصاً پنير تازه، خامه، سرشير و بستنی.
- بستنی مهمترين فرآورده لبنی است که میتواند باعث بروز بيماری تب مالت شود.
- فرآوردههای مصرفی تهیه شده از حيوانات آلوده مانند: جگر، گوشت، دنبلان كه به صورت خام يا نيمپز مصرف میشوند.
- احتمال انتقال از طريق داخل رحمی، شیر مادر، انتقال خون، پيوند مغز استخوان و تماس جنسی وجود دارد.
پیشگیری
- عدم مصرف شير خام و غيرمطمئن.
- برای سالمسازی شير خام در منزل بايد شير را در حالت جوش حداقل به مدت يک دقيقه به هم زده و بعد بلافاصله با قرار دادن در آب سرد، آن را خنک کرده و در يخچال نگهداری نمود.
- عدم مصرف شیر دامی که تازه سقط جنین کرده و به ابتلا به بیماری مشکوک است.
- عدم مصرف از پنير محلی، خامه، کره تهیه شده از خامه محلی و بسنتی دستساز
- عدم استفاده از سبزیهای نشسته و ضدعفونی نشده
- واکسيناسيون مرتب دامها و از بين بردن دامهای آلوده به روش صحيح
- عدم تماس با ترشحات و بافتهای آلوده حيوانی مثل خون و ترشحات حاصل از سقط جنین دامها، به خصوص در کسانی که با دام سروکار دارند. مانند دامداران، دامپزشکان و کارگران کشتارگاه
- دادن اطلاعات و آگاهی کافی در مورد راههای انتقال و راههای پيشگيری از بيماری تب مالت به گروههای در معرض خطر (کارگران کشتارگاهها، دامپروران ، قصابها و …)
- استفاده از وسايل حفاظتی ازجمله ماسک، دستکش و روپوش برای کسانی که با دام سروکار دارند.
- شستن ظروف مخصوص دوشیدن شیر، ضدعفونی کردن اسطبلهای آلوده
- مصرف گوشت کاملا پخته شده حیوانات
- ممانعت از ورود دامهای تازه خریداری شده به داخل گله سالم قبل از اطمینان از سلامت آنها
تشخیص
- معاینه و بررسی علائم بالینی توسط پزشک
- كشت و آزمایش خون تشخیص قطعی بروسلوز، با یافتن باکتری در نمونه خون، مایعات بدن و نمونههای بافت حاصل میشود.
درمان
تب مالت درصورتی که به موقع تشخیص داده و درمان شود، به سرعت در 10 تا 15 روز درمان میشود و جلوی انتقال آن به افراد دیگر گرفته میشود. درمان، شامل يک دوره استراحت در بستر و مصرف آنتیبیوتیک است. در صـورت وخامـت بیمـاری لازم است در بیمارستان بستری گردند ولی در غیر این صورت میتوان آنها را به طور سرپایی، تحـت درمـان قرار داد.
در صورت بستری شدن در بیمارستان نکات زیر را رعایت نمائید:
- کارشناس تغذیه بیمارستان رژیم غذایی مناسب به شما پیشنهاد میکند.
- مايعات بايد به مقدار زياد به داده شود، چرا که مقدار زيادی از آب بدن به صورت عرق دفع میگردد. بنابراین مصرف 5/2 تا 3 لیتر مایعات در روز توصیه میشود. وقتی اسهال و استفراغ به طور مداوم دیده شود، ترزیق وریدی مایعات لازم میگردد.
- مواد غذایی در حجم کم و وعدههای غذایی بسیار داده شود.
- تغذیهی این بیماران با رژیم غذایی مایع شروع شده و به تدریج به رژیم غذایی نرم و سپس رژیم غذایی معمول منتهی میگردد. با وجود آنکه بیمار مبتلا به تب مالت، به رژیم غذایی غنی از انرژی احتیاج دارد، اما بهتر است از غذاهای نرم و ساده شروع شود و به تدریج به نوع و مقدار آنها افزوده گردد.
- در زمان شدید بودن علائم بیماری بهتر است در بستر استراحت نمایید.
- در بستر انگشتان و مچ پاها را حرکت دهید، تا از لخته شدن خون در پاها پیشگیری شود.
- در صورت بهتر شدن حال عمومی ابتدا نشسته و سپس پاهای خود را از لبه تخت آویزان نمایید و در صورت نداشتن سرگیجه با کمک همراه خود و یا پرستار از تخت خارج شوید.
- در صورت شدید بودن بیماری لازم اسـت در بیمارستان بستری گردند ولی در غیر اینصورت میتوان آنها را به طور سرپائی، تحـت درمان قرار داد.
- در صورت داشتن درد، به پرستار اطلاع داده تا طبق تجویز پزشک اقدامات لازم جهت تسکین درد شما را انجام دهد.
- از دستکاری سرمها و رابطهای متصل به خود خودداری کنید.
- داروها طبق تجویز پزشک و در فواصل مشخص توسط پرستار برای شما اجرا خواهد شد.
نکاتی که لازم است پس از ترخیص از بیمارستان و بازگشت به منزل رعایت نمائید.
- معمولاً لازم نيست که بيمار از ديگران جدا شود.
- تمامی اعضای خانواده که ممکن است از همان محصول لبنی آلوده مصرف کرده باشند، بايد تحت معاينه و آزمايش قرار گيرند.
- به منظور تسکین سردرد، کمردرد و دردهای عمومی ناشی از بروسلوز، مصرف داروهای مسکن، بلامانع است.
- شير پاستوريزه، عالیترين نمونه از مايعات است که انرژی، پروتئين، بعضی ويتامينها و برخی مواد معدنی مانند پتاسيم و کلسيم را تأمين میکند پس زیاد آن را مصرف کنید.
- مصرف 5/2 تا 3 لیتر مایعات در روز توصیه میشود. وقتی اسهال و استفراغ به طور مداوم دیده شود، ترزیق وریدی مایعات لازم میگردد.
- مصرف خامهی تازه و کره نباتی انرژی دریافتی را افزایش میدهند ولی غذاهای سرخ شده در روغن و انواع شیرینیهای خامهای در افراد مبتلا به این بیماری توصیه نمیشود.
- درهنگام تب به علت تعریق زیاد ممکن است، مقادیر زیادی سدیم و پتاسیم از بدن دفع گردد. بنابراین لازم است به غذاهایی مانند سوپ کمی نمک اضافه شود.
- برای افزایش انرژی دریافتی میتوان به افزودن کره به سوپ، شکر به آب میوه و سایر نوشیدنیها و برای افزایش دریافت پروتئین میتوان به مصرف پودرهای غنی از پروتئین یا مخلوط شیر و تخم مرغ (پودرشیر بدون چربی + تخم مرغ) اشاره کرد.
- قرار دادن انواع مواد غذایی در مقادیرکم در یک سینی مانند یک لیوان شیر و تخم مرغ به همراه یک برش نان برشته و کره و بستنی یا آبلیمو اشتهای بیمار را تحریک میکند.
- در صورتی که بیمار انواع سبزیهای بزرگ سبز و زرد، گوشت و سایر مواد را تحمل میکند، باید در وعدههای غذایی این مواد گنجانده شوند.
- مواد غذایی در حجم کم و وعدههای غذایی بسیار داده شود.
- تا زمان برطرف شدن تب و سایر علائم، در رختخواب استراحت کنید. پس از آن تدریجاً فعالیتهای عادی خود را از سر گیرید.
در صورت مشاهده موارد زیر به بیمارستان و یا پزشک مراجعه کنید
- اگر تب یا سایر علائم بروسلوز مجدداً پس از درمان عود کنند.
- سایر موارد نگران کننده و یا اورژانسی