مدیریت بیماری
برونکوسکوپی
برونکوسکوپی روشی است که به پزشک اجازه میدهد تا ریهها و مسیرهای هوایی را بررسی کند. این روش تشخیصی معمولاً توسط یک متخصص ریه یا بیهوشی انجام میشود. در طی برونکوسکوپی، یک لوله نازک (برونکوسکوپ) از طریق بینی یا دهان، به سمت گلو و ریه ها هدایت میشود و تصاویر مسیر و مجاری هوایی در مانیتور قابل مشاهده میباشد.
برونکوسکوپی اغلب با استفاده از برونکوسکوپ قابل انعطاف انجام میشود. با این حال، در موقعیتهای خاص، مانند وقتی که در ریهها خونریزی زیادی وجود داشته باشد یا جسم بزرگی در مسیر هوایی فرد گیر کرده باشد، ممکن است نیاز به استفاده از برونکوسکوپ سخت باشد.
دلایل انجام
- معمولاً برای تشخیص مشکل ریه، برونکوسکوپی انجام میشود. به عنوان مثال، پزشک ممکن است شما را به دلیل سرفه مداوم یا داشتن تصویر اشعه ایکس قفسه سینه غیرطبیعی برا انجام برونکوسکوپی ارجاع دهد.
- این روش همچنین میتواند برای به دست آوردن نمونههای مخاط و یا بافت یا برای خارج کردن جسم خارجی یا سایر انسدادها از راههای هوایی یا ریه استفاده شود.
- در افراد مبتلا به سرطان ریه، ممکن است یک برونکوسکوپ به همراه سونوگرافی برای بررسی غدد لنفاوی در قفسه سینه استفاده شود. این روش سونوگرافی آندو برونشیال (EBUS) نامیده میشود و به پزشکان کمک میکند که درمان مناسب را تعیین کنند. این روش همچنین ممکن است برای انواع دیگر سرطان مورد استفاده قرار گیرد تا تعیین کند که آیا سرطان گسترش یافته است یا خیر.
- برونکوسکوپی همچنین میتواند برای خارج کردن انسداد یا تومور از راههای هوایی و همچنین قرار دادن یک لوله کوچک برای باز نگه داشتن راه هوایی (استنت) استفاده شود. در این موارد، دستگاههای خاص ممکن است از طریق برونکوسکوپ، مانند یک لیزر یا پروب الکتریکی برای کنترل خونریزی منتقل شوند.
عوارض احتمالی
عوارض ناشی از برونکوسکوپی نادر و معمولاً جزئی هستند، گرچه ممکن است در برخی موارد شدید باشند. عوارض ممکن است مربوط به خود عمل یا داروهای آرام بخش یا بیحس کنندهها باشد.
1. خونریزی
اگر راههای هوایی ملتهب و یا به واسطه یک بیماری آسیب دیده باشند، یا اگر بیوپسی (نمونه برداری) انجام گرفته باشد، احتمال خونریزی بیشتر است. با این وجود معمولاً خونریزی جزئی و بدون نیاز به درمان متوقف میشود.
2. روی هم خوابیدن ریه
در موارد نادر، در طی برونکوسکوپی یک راه هوایی ممکن است آسیب ببیند. اگر ریه سوراخ شده باشد، هوا میتواند در اطراف ریه جمع شود که منجر به روی هم خوابیدن یکی یا هر دو ریه میشود. معمولا این مشکل به راحتی درمان میشود، اما ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان باشد.
3. تب
تب بعد از برونکوسکوپی نسبتا شایع است اما همیشه نشانه عفونت نیست و به طورکلی نیاز به درمان نمیباشد.
آمادگی پیش از مداخله
آمادهسازی برونکوسکوپی معمولا شامل مراحل زیر است:
1. غذا و دارو
ممکن است از شما خواسته شود چند روز قبل از برونکوسکوپی مصرف داروهای رقیق کننده خون را متوقف کنید. همچنین از شما خواسته میشود 4 تا 8 ساعت قبل از عمل غذا نخورید و یا چیزی ننوشید.
2. لباس و اقلام شخصی
در روز عمل از شما خواسته میشود تا لباس مخصوص بیمارستان بپوشید و هر پروتزی، خواه پروتزهای جزئی یا اتصالات پروتزی را بیرون بیاورید. از شما همچنین ممکن است خواسته شود سمعک، لنزهای تماسی یا عینک را خارج کنید.
3. احتیاطهای دیگر
پس از عمل شما به یک دوست یا اعضای خانواده نیاز دارید تا شما را به خانه برساند. شما به دلیل اثرات داروهای آرامبخش قادر به رانندگی نخواهید بود. برای مراقبت بعد از عمل خود برنامهریزی کنید.
روش انجام
برونکوسکوپی معمولاً در یک کلینیک یا بیمارستان انجام میشود. کل روش، شامل زمان آمادهسازی و ریکاوری، معمولاً حدود چهار ساعت طول میکشد. معمولاً خود عمل برونکوسکوپی حدود 30 تا 60 دقیقه طول میکشد.
از شما خواسته خواهد شد تا روی برانکارد و یا تخت دراز بکشید و دستهای خود را در کنارتان بگذارید. شما به یک مانیتور وصل خواهید شد تا تیم مراقبتهای بهداشتی بتواند میزان ضربان قلب، فشارخون و میزان اکسیژن را طی مراحل عمل نظارت کند.
به شما داروی مسکن تزریق خواهد شد تا کمک کند آرام باشید. شما احساس خواب آلودگی خواهید کرد، اما همچنان بیدارید.
داروهای بیحس کننده در گلو و احتمالاً بینی شما اسپری میشوند. این دارو منطقه عمل را بیحس میکند و به شما در کاهش تحریک و سرفه کردن کمک میکند.
در طی برونکوسکوپی یک لوله نازک به نام برونکوسکوپ در بینی یا دهان قرار میگیرد. برونکوسکوپ دارای یک دوربین و لنز بسیار کوچک در انتها است که تصاویر را روی یک نمایشگر نشان میدهد.
برونکوسکوپ به آرامی از پشت گلو، از طریق تارهای صوتی به راه های هوایی وارد میشود.
نمونههایی از بافت و مایع ممکن است با استفاده از ابزارهای منتقل شده از طریق برونکوسکوپ برداشته شوند.
نتایج قابل انتظار
شما تا چند ساعت پس از برونکوسکوپی تحت نظارت قرار خواهید گرفت. احتمال دارد دهان و گلو شما برای چند ساعت بیحس شود. تا زمانی که بیحسی از بین برود، شما مجاز به خوردن یا نوشیدن نیستید.
هنگامی که دهان و گلوی شما از حالت بیحسی خارج شود و شما قادر به بلعیدن و سرفه کردن باشید، به شما اجازه داده میشود که چیزی بنوشید. با جرعهای آب شروع کنید. هنگامی که شما میتوانید به طور طبیعی ببلعید و فرو ببرید، شما ممکن است غذاهای نرم مانند سوپ و سیبزمینی بخورید و سپس غذاهای معمول را مصرف کنید.
ممکن است دچار گلودرد خفیف، گرفتگی صدا، سرفه یا درد عضلات باشید. این امری طبیعی است. غرغره کردن آب گرم در گلو میتواند در کاهش ناراحتی ها به شما کمک کند. فقط مطمئن شوید قبل از این که بخواهید غرغره کنید، بیحسی به طور کامل از بین رفته باشد.
پزشک معمولاً نتایج برونکوسکوپی را با شما یک تا سه روز پس از عمل در میان میگذارد. ممکن است نیاز به آزمایشهای دیگری داشته باشید.
اگر در طی برونکوسکوپی، بیوپسی گرفته شود باید در آزمایشگاه بررسی شود که این کار زمان بر است و ممکن است چند روز طول بکشد.
در موارد زیر با پزشک خود یا بیمارستان تماس بگیرید:
- تب دارید و چند روز به طول انجامیده است.
- درد سینه شما زیادتر شده است.
- نفس کشیدن برایتان سخت شده است.
- سرفه همراه با خون دارید.
- سایر موارد نگران کننده و اورژانسی