مدیریت بیماری
ایمپلنتهای پستانی
ایمپلنتهای پستانی که پروتز هم نامیده میشوند، به منظور بزرگ کردن پستانها یا به عنوان جراحی ترمیمی پس از ماستکتومی (برداشتن پستان به دنبال آسیب یا سرطان) استفاده میشود. اغلب ایمپلنتها لایه خارجی سلیکونی دارند اما بعضی از آنها با پوشش مشابه پلیاورتان (مواد صنعتی مشابه پلاستیک) پوشیده شدهاند، این ایمپلنتها را میتوان با سالین یا ژل سلیکون یا جایگزینی مانند روغن سویا پر کرد. ایمپلنتها در شکلها و سایزهای مختلف گرد یا اشکی در دسترس هستند و باید قبل از جراحی نوع آن توسط شما انتخاب شود.
انواع پروتزهای پستان
- پروتزهای سالینی
این نوع پروتزها مملوء از آب نمک هستند. در صورتی که مایع درون پروتز به بیرون نشت کند، به طور طبیعی جذب بدن خواهد شد. این پروتزها فرم یک دستی به پستان میدهند و عمدتا برای بیماران زیر هجده سال استفاده میشوند.
- پروتزهای سیلیکونی
پروتزهای سیلیکونی مملوء از ژل سیلیکون هستند و از لحاظ بافتی مشابه بافت پستان هستند. در صورت نشت پروتز، ژل داخل پروتز باقی خواهد ماند. این نوع پروتز عمدتا برای افراد بالای 22 سال توصیه میشود.
در صورت انتخاب این نوع پروتز، حتما جهت اطمینان از عملکرد خوب پروتز ویزیتهای منظم نزد پزشک را در برنامهتان داشته باشید.
عوارض احتمالی
- عفونت
- انقباض کپسولی
- تغییرات حس پستان و نوک آن
- پارگی و نشت
- جابه جایی ایمپلنت
- عدم قرینگی
- درد و حساسیت
روش انجام
پیش از آغاز جراحی، داروهایی جهت حفظ آرامش بیمار تزریق میشوند که میتواند با بیهوشی و یا تزریق داخل وریدی باشد و پزشک بهترین گزینه را در نظر خواهد گرفت.
برشها در نواحی ایجاد میشوند که مشخص نباشند. انتخاب نوع و محل ایجاد برش بر عهده جراح میباشد. برشها میتوانند در نواحی زیر ایجاد شوند:
- دور هاله قهوهای رنگ
- چینهای زیر پستان
- زیر بغل
محل ایجاد برش به نوع پروتز و آناتومی بدن بیمار بستگی دارد. بعد از ایجاد برش، پروتز زیر عضلات ماهیچه سینهای بزرگ و یا پشت بافت سینه قرار داده خواهد شد.
در پایان، برشها در چند لایه بخیه و پوست نیز با بخیه و یا چسب جراحی بسته خواهد شد. بخیهها به مرور زمان محو میشوند.
دوره نقاهت و بهبودی جراحی پروتز سینه
در طول سپری شدن دوران نقاهت و بهبودی، پانسمان الاستیکی جهت محافظت از پستانها و کاهش میزان التهاب، بر روی محل جراحی قرار داده میشود.
بلافاصله بعد از جراحی، بیمار به اتاق ریکاوری منتقل میشود تا مراقبتهای لازم صورت گیرد. با ثابت شدن وضعیت، بیمار مرخص خواهد شد. قبل از مرخص شدن اقدامات و نکات لازم در اختیار بیمار قرار خواهد گرفت.
نتایج جراحی ایمپلنت پستان بلافاصله بعد از رفع التهاب و کبودی قابل مشاهده میباشد. برشهای ایجاد شده طی چند ماه محو خواهند شد. رعایت نکات و اقدامات گفته شده از سوی پزشک، به موفق بودن نتیجه جراحی کمک می کند.
جراحی پروتز سینه نتایج دائمی را به همراه ندارد و به همین خاطر، مراجعه به پزشک و بررسی سلامت پستانها و پروتزها ضروری میباشد. به مرور زمان، پستانها تحت تاثیر عواملی مانند افزایش سن، تغییرات وزن، عوامل هورمونی و نیروی جاذبه قرار خواهند گرفت. در صورت مشاهده تغییر در فرم و ظاهر پستان، میتوانید در آینده جراحی لیفت پستان و یا جراحی مجدد پروتز را داشته باشید.
زنانی که جراحی ایمپلنت پستان را انجام دادهاند، باید آزمایشهای غربالگری ماموگرافی را به طور منظم انجام دهند. ماموگرافی با فشار ملایم پستانها بین دو صفحه و سپس تابش اشعۀ X به بافت پستان انجام میشود. این روش به منظور معاینه و تعیین سلامت ایمپلنت استفاده شده در پستان انجام میگیرد.
شیردهی با ایمپلنت
نگرانیهایی در مورد انتقال سلیکون به نوزادی که از شیرمادر تغذیه میکند وجود دارد، اما نتایج مطالعات انجام شده، نشان داد که هیچ خطری شیردهی را تهدید نمیکند، فقط به علت تغییرات ایجاد شده در سایز، شکل و نوک پستان، ممکن است شیردهی سختتر باشد.
نکاتی که لازم است پس از ترخیص از بیمارستان و بازگشت به منزل رعایت نمائید.
- با مشورت پزشک یا کارشناس تغذیه با مایعات شروع کرده و در صورت تحمل رژیم معمول و ترجیحاً کم نمک را آغاز نمایید.
- به منظور جلوگیری از یبوست، مصرف میوه و سبزیجات را در رژیم خود بگنجانید.
- به منظور تسریع در کاهش کبودی و تورم از آناناس تازه استفاده کنید.
- از استعمال سیگار و سایر دخانیات اجتناب کنید.
- تا یک هفته پس از عمل از ورزشهای سنگین، بلند کردن اشیا و زور زدن شدید بپرهیزید.
- به منظور استحمام، با پزشک خود مشورت کنید ولی به طور معمول پس از دو روز مشکلی وجود نخواهد داشد.
- در طول روز پیادهروی آرام داشته باشید.
- تا مدتی از رانندگی کردن اجتناب کنید.
- مراقب باشید هیچ ضربهای به سینه وارد نشود.
- سینهبند طبی که پزشک برایتان تجویز کرده است را مطابق دستورالعمل استفاده کنید.
- محل جراحی را به طور روزانه از لحاظ وجود علائم عفونت بررسی کنید.
- داروهای توصیه شده توسط پزشکتان را به طور منظم و دقیق مصرف کنید.
- از مصرف آسپرین و یا هرگونه داروی دیگری بدون اطلاع پزشک اجتناب کنید.
- جلسات ملاقات با پزشکتان را به منظور بررسی روند بهبودی دنبال کنید.
مراجعه به پزشک
- تنگی نفس
- بروز علائم عفونت مانند قرمزی، گرمی و تورم محل
- سایر موارد نگران کننده و یا اورژانسی