مدیریت بیماری
بالنگذاری در معده
بالونگذاری در معده یکی از روشهای جدید جراحی برای کاهش وزن است. در این روش یک کیسه از جنس سیلیکون و نرم (بالون) درون معده قرار داده میشود تا حجم معده را کم کند. با قرار دادن این بالون در معده، احساس سیری در فرد ایجاد شده و باعث کاهش وزن میشود.
اگر رژیم غذایی و ورزش، در کاهش وزن تأثیری نداشته باشد، این روش جراحی انتخاب خوبی برای افراد چاق است. همانند دیگر روشهای کاهش وزن، بالونگذاری هم به ایجاد تغییراتی در سبک زندگی نیاز دارد. اگر بیمار میخواهد این روش جراحی برای طولانی مدت اثر داشته باشد، باید تحت نظر متخصص، رژیم غذایی سالم و ورزش منظم خود را حفظ کند.

دلایل انجام
قرار دادن بالون در معده به کاهش وزن کمک میکند. کاهش وزن میتواند باعث کاهش خطرات و مشکلات چاقی از جمله موارد زیر شود:
- بیماریهای قلبی و سکته مغزی
- فشارخون بالا
- آپنه خواب (قطع موقتی تنفس هنگام خواب)
- مرض قند (دیابت نوع ۲)
بالونگذاری در معده تنها زمانی استفاده میشود که روشهای دیگر برای کاهش وزن مانند بهبود رژیم غذایی و فعالیتهای ورزشی، اثرات مورد نظر را نداشته باشند.

عوارض احتمالی
در برخی بیماران درد و حالت تهوع پس از وارد کردن بالون به معده اتفاق میافتد. البته این علائم چند روز پس از عمل ادامه دارند و با مصرف دارو قابل درمان هستند.
خطرات جدی بعد از بالونگذاری و خارج کردن آن، به ندرت اتفاق میافتد. اگر باد بالون خالی شود، ممکناست بالون از جای خود تکان بخورد و باعث بسته شدن روده شود که ممکناست برای خارج کردن بالون نیاز به انجام جراحی باشد. از مشکلات دیگر میتوان به زخم یا سوراخ شدن معده اشاره کرد که در این صورت به جراحی ترمیمی نیاز است.
آمادگی قبل از مداخله
- اگر قرار است که بیمار تحت عمل بالونگذاری معده قرار بگیرد، تیم درمانی، دستورالعملهای خاصی را برای آمادگی قبل از عمل به بیمار خواهند داد. ممکن است قبل از انجام بالونگذاری انجام یکسری از آزمایشها نیاز باشد.
- پزشک از بیمار میخواهد قبل ازعمل از خوردن و نوشیدن خودداری کند و یا از داروهای خاصی استفاده کند. همچنین ممکن است بیمار به یک برنامهی مشخص برای ورزش و فعالیتهای بدنی نیاز داشته باشد.

روش انجام
بالونگذاری روشی است که در یک مرکز جراحی سرپایی یا یک کلینیک انجام میشود. برای انجام این عمل، داروی آرامبخش به بیمار داده میشود.
در طول عمل، پزشک یک لوله (کاتتر) را به همراه یک بالون، از دهان بیمار وارد معده میکند. سپس یک لولهی نرم و انعطاف پذیر به همراه یک دوربین (اندوسکوپ) را وارد میکند. این دوربین به پزشک اجازه میدهد تا روند باد شدن بالون را مشاهده کند. این عمل حدود نیم ساعت طول میکشد و معمولاً بیمار پس از گذشت چند ساعت مرخص میشود.

نتایج قابل انتظار
این بالون تقریباً شش ماه در معده باقی میماند و پس از آن با استفاده از اندوسکوپ خارج میشود.
بالونگذاری باعث میشود تا بیمار زودتر از حالت معمول احساس سیری کند و این یعنی بیمار کمتر میخورد. یکی از دلایل احساس سیری زودرس این است که بالون، زمان لازم برای خالی بودن معده را کاهش میدهد. علت دیگر این است که بالون، سطح هورمونهای کنترل اشتها را تغییر میدهد. کاهش وزن مناسب، بستگی به میزان تغییرات انجام شده در سبک زندگی بیمار بعد از بالونگذاری دارد.
در صورت بستری شدن در بیمارستان نکات زیر را رعایت نمائید.
- شب قبل از عمل استحمام کرده و ناحیه جراحی را کاملاٌ شیو کنید. این کار باعث کاهش احتمال عفونت میشود.
- در صورتی که بیماری خاصی دارید که تحت درمان میباشید، به پزشک و پرستار خود اطلاع دهید، زیرا ممکن است نیاز باشد داروهای شما قطع و داروهای جدید جایگزین شود.
- روز عمل کلیه اشیاء فلزی از جمله زیور آلات ،گیره سر، لنز و اعضاء مصنوعی خودرا خارج کنید و سپس لباس اتاق عمل خودرا بپوشید.
- بیحرکتی پس از عمل میتواند باعث رکود خون در پاها وافزایش احتمال عفونت ریه ها گردد ،لذا ورزشهای تنفسی وچرخش پا را که به شما آموزش داده میشود، را بلافاصله پس از عمل انجام دهید.
- نیازهای تغذیهای بر اساس توده عضلانی تعیین میشود و هر گونه کمبود تغذیهای قبل از عمل اصلاح میشود این کار امکان در دسترس قرار دادن پروتئین کافی جهت ترمیم بافت را فراهم میکند.
- برای جلوگیری از آسپیراسیون و استفراغ باید قبل از تجویز داروهای بیهوشی معده و روده تخلیه شود و همچنین برای جلوگیری از احتباس رودهای و … تخلیه مثانه انجام میشود.
- آزمایش خون، رادیوگرافیها و دیگر تستهای تشخیصی انجام میشود.
- جهت جلوگیری و کنترل عفونت آنتی بیوتیک پروفیلاکسی قبل از عمل تزریق میشود.
- محدود شدن مصرف چربی و مایعات حد اقل 8ساعت قبل از عمل که بسته به نوع عمل، خالی بودن معده و روده توسط پزشک تعیین میشود.
- نخوردن غذا و مایعات تا زمانی که پزشک دستور داده است.
- بعد از اجازه پزشک جهت شروع رژیم غذایی و پس از خارج شدن سوند معده ابتدا رژیم مایعات و ترجیحا مایعات سرد آغاز میشود.
- رژیم ابتدایی شما مایعات رقیق و به تدریج بر غلظت آن افزوده میشود.
- در بستر پاها را حرکت دهید، تا از لخته شدن خون در پاها پیشگیری شود. بهتر است هر چه زودتر از بستر خارج و راه بروید (افزایش فعالیت در روز اول عمل جراحی).
- برای خروج از بستر، ابتدا مدتی در لبه تخت نشسته و پاها را آویزان نمائید، در صورت نداشتن سرگیجه، تاری دید و … با کمک تیم مراقبتی راه بروید.
نکاتی که لازم است پس از ترخیص از بیمارستان و بازگشت به منزل رعایت نمائید.
- در صورت داشتن درد، به پرستار اطلاع داده تا طبق تجویز پزشک اقدامات لازم جهت تسکین درد شما را انجام دهد.
- وضعیت تغذیه شما از طریق سرم تراپی تامین خواهد شد از دستکاری سرم و رابطها اجتناب کنید.
- داروها و آنتیبیوتیکها طبق تجویز پزشک در فواصل مشخص توسط پرستار برای شما استفاده میشود.
- نظافت بینی و شستشوی دهان را رعایت کنید.
- ترشحات معده تا حدود 12ساعت اول بعد از عمل ممکن است کمیخون آلود باشد و کنترل ترشحات و ساکشن به عهده پرستار و پزشک میباشد.
- سوند معده به دستور پزشک خارج میشود از دستکاری آن اجتناب نمایید.
- پس از شروع رژیم در صورت نفخ شکم اطلاع دهید.
- هر گونه علائم کم آبی مانند تشنگی، خشکی مخاط و کاهش دفع ادرار را گزارش دهید.
- پانسمان و کنترل درن از نظر افزایش ترشحات و اطمینان از فعال بودن آن جهت خروج ترشحات توسط پرستار صورت میگیرد.
- غذا را به مقدارکم و در وعدههای متعدد ميل نماييد (پنج تا شش مرتبه در روز).
- غذا را آهسته ميل نماييد و آن را کاملا بجويد تا بزاق به غذا اضافه گردد و بهتر هضم شود.
- از غذاهاي خيلي داغ يا خيلي سرد، ادويه ها (فلفل، زردچوبه، زعفران، زيره و…)، پياز و سير، قهوه، کاکائو، ترشیها، انواع نوشابهها (کوکاکولاوپپسي) پرهيز نماييد.
- از مصرف قندهای ساده خود داری شود (مثال: ژله،کیک، آبنبات، فرنی).
- رژیم غذایی این بیماران باید غنی از پروتئین و از لحاظ چربی متوسط باشد.
- ازخوردن و آشاميدن سه ساعت قبل از خواب اجتناب نماييد.
- از مصرف آب درطي غذا خوردن پرهيز نماييد.
- موقع صرف غذا وضعيت نيمه نشسته و پاها خميده باشد.
- حداقل نیم ساعت پس از هر وعده غذایی دراز بکشید.
- مايعات و آب را يک ساعت قبل از غذا و دو ساعت بعد از غذا میتوانيد بنوشيد.
- سعی نماييد رژيم غذايي کم نمک داشته باشيد.
- موقع خواب سر را بالاتر نگه داريد تا از برگشت غذا جلوگيری شود.
- آروغ زدن سبب میشود هوای بلعيده شده در حين خوردن غذا را خارج نمايد لذا آروغ با دهان باز انجام دهيد و سعي نماييد غذا را سريع نخوريد.
- اگر بعد از خوردن مواد غذايي علائمی شامل احساس پري در زير ناحيه جناغ سينه، گرفتگي عضلات شکم، تهوع، صدا کردن رودهها و ميل به دفع اجابت مزاج ايجاد شود نگران نشويد بلکه برای رفع موارد فوق لازم است مقدار غذاي خوراکی را کاهش و به دفعات مکرر ميل نماييد و رژيم مايعات مصرف نکنيد و غذاي مصرفي پرپروتئين، و کم کربوهيدرات (مواد قندی، نشاستهای، نان، ماکاروني) باشد و بعد از خوردن غذا کمي استراحت نماييد و در صورت عدم کاهش مشکلات فوق به جراح معالج خود مراجعه نماييد.
- حبوبات (نخود، لوبيا، عدس و…) جزء مواد غذايي نفاخ است براي کاهش نفخ میتوانيد حبوبات را به مدت يک ساعت قبل از پختن خیس کنید.
- هر روز 30 مرتبه تنفس عميق بکشيد (مثلا داخل يک لوله شيشهای آب دار همراه با رابط فوت نماييد) و روزی چندين مرتبه حتماً سرفه کنيد.
- سعي کنيد از داروهاي نظیر ويتامين B12، اسيدفوليک و آهن طبق دستور جراح معالج خود مصرف نماييد چون اين عمل جراحي اختلال جذب در مورد فوق ايجاد مي نماييد.
- سعي کنيد ويتامين A ،C ، آهن زياد مصرف کنيد.
- گاهي 30-5 دقيقه بعد از خوردن مواد غذايي علائمی نظير سرگيجه، رنگ پريدگي، تعريق، تپش قلب، اسهال، تهوع، غش ممکن است ايجاد شود که گهگاهی اين علائم 12-6 ماه بعد کاهش مي يابد. لذا توصيه میشود براي کاهش اين عارضه غذا را کاملا در دهان جويده و به مقدار کم ميل نماييد و بعداز خوردن غذا اندکي دراز بکشيد تا غذا در رودهها پخش شود.

مراجعه به پزشک
- تهوع، استفراغ مداوم، اسهال، نفخ یا اتساع شکم، از دست رفتن مداوم وزن، مدفوع چرب، درد و سوزش بالای معده که پس از غذا خوردن بدتر شود.
- سایر موارد نگران کننده و یا اورژانسی