مدیریت بیماری
آسم
آسم، بیماری است که در آن مجاری هوا تنگ و متورم میشود و به این دلیل ترشحات در راههای هوایی تجمع مییابد. این امر باعث اختلالات تنفسی، سرفه، خسخس سینه و تنگی نفس میشود.
در برخی افراد، آسم فقط یک اختلال کوچک و دورهایی است. در دیگر افراد، آسم به یک مشکل بزرگ و اساسی تبدیل میشود و فعالیتهای روزانه فرد را مختل میکند و حتی ممکن است منجر به حمله آسم جدی شود.
آسم قابل درمان نیست اما علائم آن را میتوان کنترل کرد. از آنجا که غالباً علائم و شدت آن به مرور زمان تغییر میکند، بهتر است که فرد با پزشک خود همکاری کرده و علائم و نشانههای خود را ردیابی و در صورت نیاز درمان را مدیریت کند.
علائم و نشانهها
علائم آسم از فردی به فرد دیگر متفاوت است. در یک فرد ممکناست حملات آسم کم باشد و علائم تنها در زمانهای خاص مانند ورزش کردن بروز کند و یا در برخی افراد علائم دائمی باشد.
اما به طور کلی علائم آسم عبارتند از:
- تنگی نفس
- تنگی و یا درد قفسهسینه
- اختلال خواب به علت تنگی نفس، سرفه یا خسخس سینه
- صدای سوت یا خسخس در هنگام بازدم (خسخس علامت شایع آسم در کودکان است).
- حملات سرفه یا خسخس سینه که یک بیماری تنفسی ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا، آن را بدتر میکند.
علائم نشاندهندهی وخیم شدن آسم عبارتند از:
- علائم و نشانههای آسم که مکرر و آزاردهنده باشد.
- افزایش سختی تنفس که با استفاده از دستگاهی به نام پیک فلومتر میزان عملکرد ریهها بررسی میشود.
- نیاز به استفاده مکرر از یک اسپری استنشاقی سریعالاثر.
در برخی افراد علائم آسم در شرایط خاصی آغاز میشود مانند:
- آسم ناشی از ورزش کردن: ممکن است در هوای سرد و خشک بدتر شود.
- آسم شغلی: توسط محرکهای موجود در محل کار مانند دود، گاز و یا گرد و غبار شیمیایی ایجاد میشود.
- آسم ناشی از حساسیت: توسط عوامل حساسیتزا مانند موی حیوانات خانگی، سوسک و یا گرده گل ایجاد میشود
علل شایع
هنوز دلیل اینکه چرا برخی افراد دچار آسم میشوند و برخی نمیشوند، شناخته شده نیست. اما میتوان علل احتمالی آن را ترکیبی از عوامل محیطی و ژنتیکی (ارثی) دانست.
- محرکها
محرکها و مواد مختلف حساسیتزا میتوانند آغازگر علائم آسم باشند. محرکهای آسمیاز فردی به فرد دیگر متفاوت است و عبارتند از:
- عوامل حساسیتزای منتقل شونده از طریق هوا مانند گرده، شوره بدن، موی حیوانات، قارچ، سوسک، گرد و غبار
- عفونتهای تنفسی مانند سرماخوردگی
- فعالیت فیزیکی (آسم ناشی از ورزش)
- هوای سرد
- آلایندههای هوا مانند دود
- برخی از داروها
- استرس و هیجانات شدید
- مواد نگهدارنده در برخی از غذاها و نوشیدنیها: مانند میگو، میوههای خشک، سیب زمینی فرآوری شده، آبجو و شراب
- رفلاکس معده وضعیتی که در آن اسید معده به داخل مری بر میگردد.
عوامل تشدیدکننده خطر
- سابقه خانوادگی (مانند پدر و مادر یا خواهر و برادر)
- داشتن حساسیت
- داشتن اضافه وزن
- سیگار کشیدن
- قرار گرفتن در معرض دود سیگار
- قرار گرفتن در معرض دود اگزوز و یا انواع دیگر آلایندهها
- قرار گرفتن در معرض محرکهای شغلی مانند مواد شیمیایی مورد استفاده در کشاورزی، آرایشگری و کارخانهها
عوارض احتمالی
عوارض آسم شامل موارد زیر است:
- علائمی که موجب اختلال در خواب، کار و یا فعالیتهای تفریحی هستند.
- علائم و نشانههایی که خواب، کار یا فعالیتهای روزمره فرد را مختل میکند.
- تنگی دائم نای (تغییر شکل مجرای هوا) که بر نفس کشیدن تأثیر میگذارد.
- مراجعه مکرر و همیشگی به اورژانس یا بستری شدن به دلیل حملات شدید آسم.
- عوارض جانبی استفاده طولانیمدت از برخی داروها در آسم شدید.
با داشتن درمان مناسب میتوان از عوارض کوتاهمدت و بلندمدت آسم جلوگیری کرد.
تشخیص
- معاینه جسمانی
پزشک برای تشخیص آسم از سایر بیماریهای ریوی مانند عفونت تنفسی یا بیماری مزمن انسداد ریه، معاینه جسمی انجام داده و در خصوص علائم و دیگر شرایط پزشکی سوالاتی خواهد پرسید. - آزمایش عملکرد ریه
جهت تعیین میزان حرکت هوا به داخل و خارج ریه در هنگام تنفس، آزمایشهایی انجام میشود، مانند: - اسپیرومتری: این آزمایش میزان تنگی لوله نای را تخمین میزند که چه مقدار هوا پس از یک نفس عمیق بیرون داده میشود و سرعت بازدم چه میزان است.
- پیک فلومتر: دستگاهی است که میزان بازدم را اندازه میگیرد. چنانچه نتایج آزمایش ضعیف باشد، نشانهی بدتر شدن آسم است. پزشک در این خصوص دستورات لازم را به بیمار آموزش میدهد.
آزمایشهای عملکرد ریه اغلب قبل و بعد از مصرف داروهای گشادکننده مجاری هوایی انجام میشود. چنانچه عملکرد ریه پس از مصرف این داروها بهبود یابد، این احتمال وجود دارد که فرد مبتلا به آسم باشد.
- آزمایشهای دیگر جهت تشخیص آسم
- آزمایش متاکولین: متاکولین یک محرک شناخته شده آسم است که هنگام استنشاق، باعث انقباض خفیف در مجاری هوایی بیمار خواهد شد. در صورت مبتلا بودن فرد، به متاکولین واکنش نشان میدهد. این آزمایش حتی اگر آزمایش اولیه عملکرد ریه طبیعی باشد، قابل استفاده است.
- آزمون نیتریک اکسید: این آزمایش به طور گستردهای در دسترس نیست و در آن میزان گاز نیتریک اکسید در تنفس اندازهگیری میشود. چنانچه مجاری هوایی در اثر آسم ملتهب باشد، سطح نیتریک اکسید بالاتر از سطح معمول خواهد بود.
- تصویربرداری: تصویربرداری با اشعهی ایکس از قفسهی سینه و سی.تی.اسکن ریهها و حفرههای بینی (سینوس) میتواند هر نوع ناهنجاری ساختاری یا بیماری ایجادکننده و یا تشدیدکنندهی مشکلات تنفسی را مشخص کند.
-
- آزمایش حساسیت: این آزمایش به صورت یک آزمایش پوستی یا خون انجام میگیرد. آزمایش حساسیت میتواند هر نوع حساسیت به حیوانات خانگی، گرد و غبار، قارچ و گرده را تشخیص دهد. اگر محرک اصلی حساسیت شناسایی شود، نحوهی درمان آن نیز مشخص میشود.
- آزمایش خلط سینه. در این آزمایش به دنبال سلولهای سفید خون در بزاق و خلط خارج شده در هنگام سرفه هستند. وجود سلولهای سفید خون نشاندهندهی پیشرفت علائم است و در آزمایش به رنگ قرمز قابل مشاهده است.
- آزمایش تحریک جهت آسم ناشی از ورزش و سرما: در این آزمایش، پزشک میزان انسداد راه هوایی قبل و بعد از انجام فعالیت بدنی شدید و یا دم و بازدم در هوای سرد را اندازهگیری میکند.
درمان
پیشگیری و کنترل طولانیمدت، کلید موفقیت در کنترل و توقف حملات آسم قبل از شروع آنها است. معمولاً درمان شامل یادگیری شناخت محرکها، اقداماتی برای جلوگیری از بروز آنها و پیگیری بهبود تنفس جهت اطمینان از موثر بودن داروهای روزانه آسم است. در صورت بروز حملات آسم، ممکناست به اسپری استنشاقی سریعالاثر نیاز باشد.
- درمان دارویی
انتخاب داروهای مناسب برای بیمار به عوامل مختلفی مانند سن، علائم و عوامل محرک بستگی دارند. پیشگیری و مصرف داروهای کنترل کنندهی بلند مدت از التهاب مجاری هوا میکاهد. اسپریهای سریعالاثر (گشادکننده مجاری هوایی) به سرعت، مجاری هوایی متورم و محدود کنندهی تنفس را باز میکند. در برخی موارد، به داروهای ضدحساسیت نیاز است.- داروهای کنترل کنندهی بلند مدت آسم که به صورت روزانه مصرف میشود، سنگبنای درمان آسم است. این داروها، بیماری آسم را به صورت روزانه تحت کنترل درآورده و احتمال حملات آسم را کاهش میدهد.
- داروهای سریعالاثر به عنوان تسکین سریع علائم در طول یک حمله آسم و یا قبل از ورزش طبق توصیهی پزشک مصرف میشوند.
- ترموپلاستی نای
این درمان که به طور گسترده در دسترس و برای همه مناسب نیست، برای آسم شدیدی تجویز میشود که با داروهای استنشاقی یا دیگر داروهای بلندمدت آسم بهبود نمییابد.
به طور کلی، در طی سه عمل سرپایی با استفاده از دستگاهی، عضلات صاف در داخل مجاری هوایی کاهش مییابد. این امر با کاهش توانایی مجاری هوایی در انقباض، باعث راحتتر شدن تنفس و کاهش احتمال حملات آسم میشود. - رویکرد گام به گام درمان
درمان باید انعطافپذیر و بر اساس تغییرات در علائم باشد که نیاز به بررسی پزشک در هر بار ملاقات دارد؛ بر این اساس پزشک درمان جدید را تجویز خواهد کرد.
برای مثال اگر آسم به خوبی کنترل شود، پزشک داروی کمتری تجویز میکند. اگر آسم به خوبی کنترل نشده و یا بدتر شده باشد، پزشک ممکن است داروها را افزایش داده و تعداد مراجعات را بیشتر کند. - برنامه درمانی آسم
با کمک پزشک، برنامهی درمانی برای آسم تدوین شود که بر اساس علائم، نوع داروها، نحوهی افزایش و کاهش دوز آنها را تشریح کند. همچنین لیستی از محرکها و نحوهی اجتناب از آنها تهیه شود.
پزشک توصیه خواهد کرد که با استفاده از پیک فلومتر به طور منظم علائم آسم و چگونگی تأثیر درمان را تحت نظر گرفته شود.
پیشگیری
- پیگیری برنامه درمانی آسم: با کمک پزشک، برنامهی درمانی برای آسم تدوین شود و سپس مطمئن حاصل شود که بیمار برنامه را به درستی دنبال میکند. آسم یک بیماری پیشرونده است و نیاز به نظارت و درمان منظم دارد. این کار به فرد این احساس را میدهد که کنترل بیشتری بر زندگی خود دارد.
- تزریق واکسن آنفولانزا و ذاتالریه: واکسیناسیون منظم از ابتلا به آنفلوانزا و ذاتالریه که منجر به حملات آسم میشود، جلوگیری میکند.
- شناسایی و اجتناب از محرکهای آسم: تعدادی زیادی از مواد حساسیتزا و محرکهای بیرونی مانند گرده، قارچها، هوای سرد و آلودگی هوا میتوانند آغازگر حملات آسم باشد. عوامل ایجاد و یا بدتر کنندهی آسم شناسایی و از آنها دوری شود.
- نظارت بر تنفس: بیمار در خصوص علائم هشداردهندهی حمله قریبالوقوع مانند سرفه ناچیز، خسخس سینه یا تنگی نفس آموزش ببیند. اما ممکن است عملکرد ریه بدون نشان دادن هیچ نوع علامتی کم شود؛ به این دلیل بهتر است با استفاده از پیک فلومتر خانگی، میزان تنفس را به طور منظم کنترل شود.
- تشخیص و درمان زودهنگام حملات آسم: چنانچه حمله آسم به سرعت تشخیص داده و درمان شود، از احتمال وقوع حملهی شدیدتر و مصرف داروی بیشتر کاسته میشود. زمانی که پیک فلومتر هشدار حمله آسم میدهد، به سرعت داروی تجویزی طبق دستور پزشک مصرف شده و هرنوع فعالیت تشدیدکنندهی آسم متوقف شود. چنانچه علائم بهبود نیافتند، بر طبق برنامه درمانی آسم کمک پزشکی دریافت شود.
- مصرف دارو براساس دستور پزشک و به میزان تجویز شده: حتی در صورت بهبود یافتن علائم آسم، نباید بدون مشورت پزشک هیچ تغییری در میزان مصرف دارو داد و یا مصرف را متوقف کرد. پیشنهاد میشود که در هر بار مراجعه، تمام داروها را با خود همراه داشته و به پزشک نشان داده شود تا او از درست مصرف شدن آنها اطمینان حاصل کند.
- توجه به افزایش مصرف اسپری استنشاقی سریعالاثر: چنانچه بیمار بر مصرف اسپری استنشاقی سریعالاثر، زیاد تکیه میکند، نشانه عدم کنترل آسم است. با پزشک در خصوص تغییر روند درمان صحبت شود.
در صورت بستری شدن در بیمارستان نکات زیر را رعایت نمائید:
- غذا را در دفعات زیاد و با حجم کم مصرف نمایید و رژیم غذایی توصیه شده را رعایت نمایید.
- در صورت نداشتن محدودیت مصرف مایعات، در روز 8-6 لیوان مایعات جهت رقیق شدن وخروج خلط مصرف کنید.
- زمان استراحت مابین تمرینات تنفسی داشته و در فعالیت تعادل داشته باشید.
- هر 2ساعت یک بار در تخت تغییر وضعیت دهید.
- تنفس لب غنچهای، تنفس دیافراگمی و داشتن سرفههای موثر جهت تخلیه ترشحات ریه و بهبود تنفس به شما کمک خواهد کرد.
- بخور مرطوب در کنار تخت جهت تسهیل در خروج ترشحات برای شما استفاده میشود.
- داشتن پوزیشن خاص در حین بستری (سر تخت 30درجه بالا و یا نیمه نشسته) به وضعیت جسمیشما کمک کرده و تنفس شما راحتتر میشود.
- در صورت استفاده از اکسیژن از طریق کانولا و ماسک از دستکاری آن اجتناب کنید.
- اضطراب خود را کاهش دهید چون کاهش اضطراب نیاز به اکسیژن را کمتر میکند. ایجاد تورم و اصطلاحاً پف کردن اندامها به دلیل مصرف داروهای کورتیکواستروئید میباشد.
- بهداشت فردی را جهت جلوگیری از عفونتهای ناشی از عملکرد ضعیف سیستم ایمنی رعایت کنید.
- در صورت تنگی نفس و سرفه پرستار را آگاه کنید.
- داروها طبق تجویز پزشک در فواصل مشخص توسط پرستار برای شما تجویز و طریقه استفاده از اسپری استنشاقی و اسپاسمی و آسم یار به شما آموزش داده میشود.
در استفاده از اسپری به نکات زیر توجه کنید
- درب اسپری را برداشته و آن را به خوبی تکان دهید.
- ابتدا دو الی سه تنفس عمیق انجام دهید.
- ظرف دارو را بصورت وارونه طوری نگه دارید که انگشت اشاره در بالا و شست در پایین ظرف قرار گیرد.
- قطعه دهانی را در دهان قرار دهید و درحالیکه نفس میکشید با انگشت اشاره ظرف دارو را فشار دهید تا اولین پاف دارو را بزنید.
- به مدت 5 تا 10 ثانیه درحالیکه اسپری همچنان در دهانتان است چند نفس بکشید.
- بعد از استفاده از اسپری دهان خود را بشویید زیرا برخی اسپریها باعث بروز برفک دهانی میشوند.
- جهت استفاده از اسپری بهتر است از آسم یار استفاده کنید.
- از دستکاری سرم و رابطها متصل به خود اجتناب کنید.
نکاتی که لازم است پس از ترخیص از بیمارستان و بازگشت به منزل رعایت نمائید.
- سلنیوم و منیزیم هم در بهبود بیماری مهم هستند. (منابع عمده غذایی سلنیوم: غذاهای دریایی، جگر، قلوه و گوشت ماکیان) و (منابع جذب منیزیم: دانهها، مغزها، حبوبات ، غلات و سبزیجات با برگ تیره)
- رژیم غذایی پرپروتئین و پرکالری و سرشار از ویتامین ث (C) مصرف نمایید.
- روزانه 2 الی 3 لیتر مایعات مصرف نمایید و از مصرف غذاهای حساسیتزا مانند شکلات اجتناب نمایید.
- از دریافت وعدههای غذایی پرحجم اجتناب کنید، مواد غذایی غنی از ویتامینهای B6-A-C و روی را افزایش دهید بنابراین مقادیر بیشتری کلم بروکلی، گریپ فروت، پرتقال، فلفل شیرین، کیوی، آب گوجه فرنگی و گل کلم مصرف کنید.
- برخی مواد غذایی از قبیل سیب، پیاز، مرکبات و توتها به علت وجود مادهای به نام کوئرستین در تنظیم فعالیت سیستم ایمنی بدن نقش دارند سعی کنید در طول هفته پنج بار یا بیشتر از این مواد استفاده کنید.
- منابع غذایی حاوی ویتامین E مانند مغزها را بیشتر مصرف کنید. بضعی مغزها مانند بادام زمینی و یا بادام هندی، حساسیتزا هستند پس از مصرف این نوع مواد حساسیتزا خودداری کنید.
- مصرف اسیدهای چرب امگا 3 مفید است. گردو و ماهی از منابع خوب این اسیدهای چرب میباشند. البته در صورت ابتلا به آلرژی غذایی به ماهی، مصرف ماهی باید از رژیم حذف شود.
- کافئین از طریق شل کردن ماهیچهها، مجاری هوایی را باز میکند. مصرف 2 تا 3 لیوان چای در روز میتواند برای بزرگسالان مفید باشد.
- ورزش منظم سبک انجام دهید و استراحت متناوب بین فعالیتها داشته باشید و از فعالیتهای سنگین اجتناب نمایید.
- بهتر است قبل از انجام ورزش، داروهای تجویز شده را استفاده نمایید.
- تمرينات ورزشي سنگین، آلرژنها، گرده گياهان، حيواناتي مثل گربه و اسب، دود سیگار، بوي عطر و گرد و غبار، دود سيگار، سرماخـوردگي و عفونتهاي ويروسي، هيجانات و استرسها و تغییر درجه حرارت از عوامل مستعد کننده و تشدید کننده حملات آسم میباشند از آنها اجتناب کنید.
- از دستگاه بخور جهت مرطوب کردن محیط اطراف استفاده کنید.
- جهت خروج خلط تنفس عمیق و سپس سرفه کنید (سرفه مداوم و سه تایی) و تنفـس لب غنچهای انجـام دهید (در حالی که لبهای خود را به حالت غنچهای که حالت سوت زدن یا بوسیدن درآورده و بازدم انجام دهید).
- اتاق خواب خود را از مواد حساسیتزا و محرک به دور نگه دارید.
- از به کار بردن بالش و تشک حاوی پر اجتناب کنید.
- از پوشیدن لباس تنگ خودداری کنید.
- از مواد حساسیتزا و شیمیایی (بخصوص شویندهها) دوری کنید.
- برای کاهش انزوا پردهها را کشیده و درها را باز بگذارید.
- بهداشت دهان و حلق را رعایت نمایید.
- در هنگام حمله آسم آرامش خود را حفظ نمایید و تمرینات تنفسی را انجام داده و مقدار زیادی آب یا چای ولرم مصرف نموده و داروهای تجویز شده را مصرف نمایید.
- در صورت داشتن تنفسهای تند و سریع و احساس کمبود اکسیژن، یک دست را روی سینه و دست دیگر را روی شکم قرار داده و دم را طوری انجام دهید که دست روی شکم به طرف جلو کشیده شود و تنفس لب غنچهای را انجام داده و درحالی که با دست روی شکم به داخل فشار میدهید به آرامی بازدم کنید و دست روی سینه را به همان حال نگه دارید.
- اسپری متسع کننده برونش را همیشه به منظور حمله آسم همراه داشته باشید.
- در صورتی که دچار حمله آسم شدید هر 20 دقیقه 2 یا 4 پاف از اسپری را تا سه نوبت استفاده کنید تا حمله فروکش کند.
هنگام استفاده از اسپری به نکات زیر توجه کنید:
- درب اسپری را برداشته و آن را به خوبی تکان دهید.
- ابتدا دو الی سه تنفس عمیق انجام دهید.
- ظرف دارو را بصورت وارونه طوری نگه دارید که انگشت اشاره در بالا و شست در پایین ظرف قرار گیرد.
- قطعه دهانی را در دهان قرار دهید و درحالیکه نفس میکشید با انگشت اشاره ظرف دارو را فشاردهید تا اولین پاف دارو را بزنید.
- به مدت 5 تا10 ثانیه درحالیکه اسپری همچنان در دهانتان است چند نفس بکشید.
- بعد از استفاده از اسپری دهان خود را بشویید زیرا برخی اسپریها باعث بروز برفک دهانی میشوند.
- جهت استفاده از اسپری بهتر است از آسم یار استفاده کنید.
- نکته: بیماری آسم غیر واگیر است. داروهای ضد آسم اعتیاد آور نیستند. استفاده از داروهای ضد سرفه برای بیماران مبتلا به آسم مضر است.
زمان مراجعه بعدی
- در صورت داشتن حمله آسمی و عدم پاسخ به اقدامات درمانی توصیه شده توسط پزشک سریعاً به پزشک مراجعه و یا 115 را مطلع نمایید.
- در صورت داشتن تنگی نفس، خس خس قابل شنیدن، افزایش ضربان قلب، کاهش فشارخون، اضطراب، ادم ریه، سرفههای خشک و سخت سریعاً به اورژانس مراجعه نمایید.
- نحوه استفاده از اسپری استنشاقی