مدیریت بیماری
ابدومینوپلاستی
ابدومینوپلاستی یا عمل جراحی زیبایی شکم، جهت ترمیم و صاف کردن شکم به وسیلهی خارج کردن پوست و چربی اضافی و سفت کردن عضلات دیوارهی شکم میباشد. ابدومینوپلاستی برخلاف اعمال جراحی محدود مانند پلک یا بینی یک جراحی بزرگ محسوب میگردد و اگر در فکر انجام ابدومینوپلاستی هستید بهتر است قبل از عمل اطلاعات کافی در مورد آن به دست آورید و با چشمانی باز تصمیم بگیرید. ابدومینوپلاستی برای افرادی مناسب است که تمام اقدامات غیر تهاجمیتر مانند رژیم غذایی، ورزش و… را امتحان کرده و نتیجه نگرفتهاند.همچنین باید در نظر داشت این عمل برای لاغری و کاهش وزن نمی باشد بلکه برای فرم دادن به شکم و خارج نمودن پوست و چربی اضافه است.
در زیر به برخی از دلایل بد فرمی شکم اشاره مینماییم:
- افزایش سن
- عوامل موروثی
- حاملگی
- جراحیهایی در ناحیه شکم
- افزایش و کاهش وزن ناگهانی و در کل نوسانات مکرر وزن
جراحی زیبایی شکم یا ابدومینوپلاستی، به منظور از بین بردن چربی و یا پوست اضافی شکم صورت میپذیرد. در ابدومینوپلاستی، با بازیابی بخش سست شده و تحلیل رفته بافت ماهیچهای شکم میتوان تا حد زیادی به سفت کردن این ناحیه کمک نمود.
گرچه ابدومینوپلاستی میتواند تأثیر بسزایی در خوش فرمی اندام داشته باشد، اما موجب کاهش وزن نشده و جایگزینی برای برنامههای ورزشی محسوب نمیشود. همچنین ماندگاری نتایج مثبت حاصل از ابدومینوپلاستی به میزان زیادی به انجام برنامههای ورزشی و رژیم غذایی مصرفی بستگی دارد.
لذا توصیه میشود افرادی که تصمیم به کاهش وزن بیشتری دارند و یا میخواهند در آینده حاملگی را تجربه نمایند، ابدومینوپلاستی را به زمان آینده موکول نمایند.
ترکهای پوستی به علت کشیده شدن پوست در پی افزایش و کاهش وزن به وجود میآیند. این عارضههای پوستی که در بیشتر افراد نیز یافت میشوند، که در زیر ناف است ابدومینوپلاستی اصلاح می شود و گفتنی است با برداشتن پوست اضافی در طول جراحی زیبایی شکم تنها ممکن است تا حد زیادی از میزان این ترکهای پوستی کاسته شود.
کدام بیمار نباید جراحی ابدومینوپلاستی شود؟
خانمی که هنوز ممکن است بچهدار شود بهتر است از ترمیم بدون دوختن عضله (فقط پوست و چربی) استفاده کند یا کلا جراحی را به بعد از زایمانهایش به تعویق بیندازد.
فردی که میخواهد لاغر شود و کاهش وزن زیادی داشته باشد بهتر است اول به وزن ایدهال خود برسد و سپس برای جراحی زیبایی شکم یا ابدومینوپلاستی اقدام کند.
عمل جراحی آبدومینوپلاستی با ایجاد برش عرضی در زیر شکم انجام میشود، که جای آن برای همیشه به جا میماند، گرچه در اکثر بیماران این محل برش در طول 6-12 ماه به فرم قابل قبول در میآید (یک خط باریک)، در موارد نادری احتمال بروز گوشت اضافی یا پهن شدن محل برش و بد شکلیهای دیگر وجود دارد.
عوارض احتمالی
عوارض احتمالی ابدومینوپلاستی عبارتند از:
- عوارض ناشی از بیهوشی
- خونریزی
- عفونت
- جای زخم و اسکارهای ناشی از جراحی
- بیحسی و کم شدن حساسیت پوست بصورت موقتی
آمادگی پیش از مداخله
برای ایجاد آمادگی پیش از انجام ابدومینوپلاستی، جراح فوق تخصص پلاستیک موارد زیر را توصیه مینماید:
- آزمایشهای روتین قبل از عمل مانند: قندخون، آزمایشهای انعقاد خون و سایر آزمایشها طبق نظر جراح انجام دهید.
- سیگار کشیدن و استفاده از دخانیات 2 هفته قبل از جراحی ترک کنید .
- از مصرف آسپرین، داروهای ضد التهاب و مکملهای غذایی و گیاهی، ویتامین E، اسیدهای چرب امگا 3 و چای سبز، که ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهند، اجتناب نمایید.
- از مصرف قرص ضدبارداری 6 هفته قبل از جراحی خودداری نمایید.
- با یکی از دوستان و آشنایان به منظور همراهی و مراقبتهای لازم، هماهنگ کنید.
روش انجام
ابدومينوپلاستی، نوعي عمل جراحي است كه در آن جراح به وسيله ايجاد برشي در قسمت تحتاني شكم (در حوالي محل معمول برش سزارين) پوست شكم را از عضله زيرين جدا ميسازد. اين آزادسازي تا لبه دندهها در بالا و درقسمت طرفين تا پهلوها ادامه مييابد؛ سپس عضلات شل جدار شكم در خط وسط به كمك دوختن با نخهاي غيرقابل جذب پليسه (چين داده) ميشود و پس از بريدن پوست اضافه و دوختن لبه هاي زخم، عمل پايان مييابد. معمولا در انتهاي عمل ابدومينوپلاستی يك برش در قسمت تحتاني شكم و برش ديگري در دور ناف ایجاد ميشود. برخلاف تصور بسياري از بيماران، اين ناف، ناف طبيعي خود بيمار است كه از سوراخ جديدي در پوست خارج شده است.
طول برش در عمل ابدومينوپلاستی یا جراحی زیبایی شکم بستگي به فرم افتادگي و چين پوستي بيمار دارد به اين صورت كه اگر بيمار خود را در حالت نشسته نگاه كند، بايد طول برش حداقل به اندازه چين پوستي باشد كه در قسمت تحتاني شكم ايجاد مي شود و چون طول اين چين خوردگي در بيماران مختلف متفاوت است، پس طول برش هم در بيماران مختلف با هم متفاوت است.
نتایج قابل انتظار
پس از آنکه ابدومینوپلاستی تمام شد، شکم، بخیه و بانداژ می شود. ناحیه ای که جراحی بر روی آن انجام شده با باند استریل شده به گونه ای که نه خیلی سفت و نه خیلی شل باشد پوشیده شده و تا بهبود کامل زخم ها میبایست به طور مکرر این پوشش تعویض گردد.
محل برش عمل به نحوي است كه زير خط بيكيني است و به خوبي پوشيده ميشود. نتيجه اين عمل هم دائمي است و تنها به بيمار توصيه ميشود كه از نوسانات قابل توجه وزن جلوگيري كند؛ به اين صورت كه در فردی كه تصميم به كاهش وزن قابل توجه یا حاملگي در فاصله نزديك دارد، توصيه ميشود كه عمل ابدومينوپلاستی را پس از اين تغييرات انجام دهد.
نکاتی که لازم است پس از ترخیص از بیمارستان و بازگشت به منزل رعایت نمائید.
- در ابتدا با رژیم مایعات شروع کنید و به تدریج تغذیهی معمولی خود را از سر بگیرید.
- به منظور جلوگیری از یبوست، از رژیم غذایی حاوی فیبر مانند انواع سبزیجات و میوهها استفاده کنید. توجه: مصرف نمک را در رژیم غذایی خود به حداقل برسانید.
- مصرف نمک را در رژیم غذایی خود محدود کنید.
- در دوران پس از عمل از لباسهای راحت و گشاد استفاده کنید.
- به مدت 2 تا 3 ماه پس از عمل و با توصیهی پزشک از شکم بند استفاده کنید و آن را مطابق دستور پزشکتان تعویض و تمیز کنید.
- برای کاستن از فشار روی زخم تان بهتر است در زمان خواب سرتان بالا باشد و چند بالش زیر زانوهایتان قرار دهید.
- اگر لولههای تخلیه خون و مایع (درن) دارید، توصیه میشود ۴۸ ساعت پس از برداشتن تمام آنها استحمام نمایید.
- از خوابیدن روی شکم و یا پهلوها اجتناب کنید.
- تا مدتی بعد از عمل از انجام فعالیتهای شدید مانند ورزش کردن یا بلند کردن اجسام سنگین، خودداری کنید.
- تا مدتی از رانندگی کردن پرهیز کنید.
- زمان بازگشت به فعالیتهای معمول روزانه مانند رفتن به سر کار، فعالیتهای جنسی و… را از پزشکتان بپرسید.
- تا چند روز از چرخش و حرکتهای ناگهانی قسمت فوقانی بدن اجتناب کنید.
- شکم بند یا گن فشاری توصیه شده به وسیله جراحتان را در ۲۴ ساعت شبانه روز برای ۶ هفته پس از عمل بپوشید.
- تا زمان بهبودی از قرار گرفتن در معرض نور خورشید خودداری کنید و از کرم ضد آفتاب متناسب با نوع پوست خود استفاده کنید.
- برای کاهش درد و تورم، از دستورات دارویی پزشک خود پیروی کنید و دورهی دارویی خود را به طور کامل به اتمام برسانید. از مصرف خودسرانهی دارو و مکملهای گیاهی خودداری کنید.
- مصرف دخانیات باعث کاهش روند بهبود جراحات خواهد شد، از استعمال دخانیات و مشروبات الکلی خودداری کنید.
- محل جراحی را به صورت روزانه از لحاظ وجود علائم عفونت مانند ترشح مایع و… بررسی کنید.
- توصیه میشود زنانی که تحت عمل جراحی آبدومینوپلاستی قرار گرفتهاند تا 3 سال حامله نشوند.
مراجعه به پزشک
- ضربان قلب نا منظم
- درد قفسه سینه
- تورم، درد و قرمزی ناحیه اطراف جراحی
- بروز علائم عفونت مانندتب، ترشح مایع یا چرک و …