مدیریت بیماری
لامپکتومی
جراحی برداشتن توده پستان یا لامپکتومی برای پیشگیری از انتشار توده سرطانی به سایر بخشهای بدن انجام میگیرد. این که جراح بتواند جراحی لامپکتومی را انجام دهد یا خیر، به اندازه و مرحله پیشرفت تومور و مشخصههای خاص بیمار همانند اندازه پستان بستگی دارد. بسیاری از پزشکان جراحی لامپکتومی را به ماستکتومی ترجیح میدهند. این روش کم تهاجمیتری در مقایسه با برداشت کامل پستان میباشد. در جراحی لامپکتومی، پزشک بخشی از پستان را برمیدارد و بیشتر بافت آن باقیمانده و در واقع، پستانها حفظ میشوند. بعد از لامپکتومی، برای اطمینان از تخریب تمام سلولهای سرطانی به انجام پرتودرمانی و شیمیدرمانی نیاز است.
آمادگی پیش از روش
پیش از انجام این روش جراحی، پزشک انجام برخی آزمایشات را به بیمار توصیه میکند: ماموگرافی، بیوپسی توده سینه، عکسبرداری با اشعه ایکس از قفسه سینه، نوار قلبی، آزمایش خون و سایر آزمایشات از این موارد هستند. همچنین ممکن است مواردی را به منظور بهبود تأثیر جراحی برای بیمار توصیه کند مانند:
- کاهش وزن اضافی قبل از عمل از طریق برنامه غذایی سالم و برنامه ورزشی
- اجتناب از خوردن یا نوشیدن قبل از عمل جراحی (حداقل 8 ساعت)
- ترک سیگار
- مصرف یا قطع داروها دقیقا مطابق دستورالعمل: این توصیه ممکن است شامل عدم مصرف آسپرین، ایبوپروفن و رقیقکننده خون نیز باشد.
روش انجام لامپکتومی
قبل از جراحی لامپکتومی، بیمار به اتاق عمل منتقل شده و تحت بیهوشی قرار میگیرد. اگر از بیهوشی موضعی استفاده شود، بیمار در طول جراحی برداشت توده پستان داروی آرام بخش دریافت میکند. در صورت دریافت بیهوشی عمومی، بیمار در طول جراحی لامپکتومی به خواب رفته و دردی احساس نمیکند. جراح کار خود را با تعیین موقعیت تومور آغاز میکند. در بیوپسی قبل از جراحی، جراح یک نشانه فلزی یا گیره را نزدیک محل توده قرار میدهد؛ در این صورت از یک سیم نازک برای تعیین محل گیره استفاده میشود. در جراحی لامپکتومی، جراح توده سرطانی را به همراه سلولهای سالم اطراف آن برمیدارد؛ بدین ترتیب اطمینان مییابد که تمام تومور برداشته شده است. سپس توده برای بررسیهای بیشتر به آزمایشگاه ارسال میشود.
در طول عمل جراحی لامپکتومی، پزشک ممکن است گرههای لنفاوی زیر بغل در سمت پستان درگیر بیماری را بردارد تا برای وجود سرطان تحت آزمایش قرار گیرند. به دنبال برداشت موفقیتآمیز تومور و گرههای لنفاوی، برش ایجاد شده به کمک بخیه بسته شده و پانسمان میگردد.
نتایج قابل انتظار
بعد از عمل جراحی لامپکتومی، بیمار به اتاق ریکاوری منتقل میشود. در این اتاق در حالی که بیمار به هوش میآید، علائم حیاتی او تحت کنترل قرار میگیرند. بعد از به هوش آمدن، بیمار ممکن است ناحیه برش احساس درد داشته باشد که با دریافت داروی مسکن قابل کنترل است. در هفتههای بعد از لامپکتومی، بیمار باید فعالیتهای خود را محدود کند تا بهبودی حاصل گردد. پیگیری دستورالعملهای پزشک بعد از جراحی لامپکتومی حائز اهمیت است.
بیمار باید در منزل از زخمها مراقبت کند. در موارد بخیهها جذبی بوده و یا در مراجعه بعدی توسط پزشک کشیده میشوند. پس از جراحی بیمار به متخصص سرطان (انکولوژیست) معرفی میشود تا تحت شیمیدرمانی قرار گیرد و پس از آن پرتودرمانی شروع میشود. در صورت نیاز به پرتودرمانی، این کار عموما ظرف چند هفته بعد از جراحی لامپکتومی آغاز میشود. 1 تا 2 سال پس از پایان پرتودرمانی پزشک مربوطه بنا به درخواست بیمار میتواند جراحی ترمیم پستان را انجام دهد.
اگر توده موجود در پستان بزرگ بوده و بیمار نگران عدم تقارن پستانهای خود باشد، قبل از جراحی لامپکتومی میتواند پیرامون گزینههای موجود با پزشک صحبت کند. جراح ممکن است ماستکتومی را برای درمان تومور توصیه نماید.