مدیریت بیماری
توصیههای غذایی
- میتوانید عادت مصرف نمک خود را عوض کنید. مثلاَ وقتی که غذاهای بستهبندی شده را میخرید، محصولات بدون نمک یا کمنمک را انتخاب کنید. یا در زمان تماشای فیلم، ذرت بوداده بدون نمک مصرف کنید.
- هیچگاه قبل از چشیدن غذا به آن نمک نزنید. همیشه اول غذا را بچشید و در صورتی که واقعاَ نیاز به نمک داشت به آن اضافه کنید. همه افراد به یک اندازه مجاز به مصرف نمک نیستند. هر فردی باید با توجه به وضعیت سلامت خود و یا بیماریهایی که به آن دچار است از میزان مجاز نمک مصرفی خود آگاه شود.
- از افزودن نمک زیاد به غذاها در خلال پختن اجتناب کنید. سعی کنید از نمکدان بر روی میز یا سر سفره استفاده نکنید. برای طعم دادن به غذاها میتوانید از چاشنیها و طعم دهندههای سالم مانند آبلیمو، آبغوره و یا ادویههای مختلف استفاده کنید.

- به منظور جلوگیری از تشکیل ترکیبات زیانآور بهتر است پس از سرخ شدن ماده غذایی، نمک را به آن اضافه کنیم.
- برای کم کردن نمک پنیرها میتوانید کمی قبل از مصرف، آن را در آب بخیسانید. مصرف مواد غذایی شور، دودی شده و ترشیها را کاهش دهید. آجیلها و مغزها مانند پسته و بادام را به صورت شور نشده (بدون نمک و خام) مصرف کنید.
- شیر بنوشید، به خصوص شیر کم چرب. خیلی از جوانان فكر میكنند شیر نسبت به دیگر نوشیدنیها كالری بیشتری دارد. یك لیوان شیر کم چرب تنها 80 كالری دارد و دارای پروتئین و كلسیم است. درحالیکه یك قوطی نوشابه 150 كالری انرژی دارد و فاقد مواد مغذی است.

- مصرف روزانه شیر و مواد لبنی به مقدار كافی، عوارض ناشی از آلودگی هوا را بر دستگاه گوارش کاهش میدهد. زیرا شیر به دلیل دارا بودن فسفر، منیزم و کلسیم، خنثی کننده سموم است. توصیه میشود در شرایط آلودگی هوا روزانه حداقل دو لیوان شیر کم چرب استفاده شود.
- اگر جزو افرادی هستید که با مصرف شیر دچار اختلال گوارشی میشوید، باید شیر را سرد، به مقدار کم و به دفعات بنوشند یا به جای شیر از ماست و پنیر استفاده کنید.
- میوهها و سبزیها تنها حاوی ویتامین و مواد معدنی نیستند. این گروههای غذایی علاوه بر دارا بودن مقادیر قابل توجه فیبر، سبب پر شدن فضای معده نیز میشوند و از بروز بیماریهایی مانند سرطان پروستات و روده بزرگ پیشگیری میکنند. زمانی كه این فضا با میوه و سبزی پر شود، احتمال كمتری وجود خواهد داشت كه به پرخوری بپردازیم و به سراغ غذاهای پركالری برویم.

- بعد از خوردن غذاهای سنگین احساس خستگی یا خواب میکنید. بنابراین وقتی نیاز به هوشیاری دارید، از غذاهای پرانرژی و کم حجم، مایعات و میوهها بیشتر استفاده کنید. خوردن غذاهای سنگین اثر معکوس دارد.
- مصرف کله پاچه، دل، قلوه، زبان و مغز، سوسیس، کالباس و پیتزا را کاهش دهید.
- بهتر است سویا و روغن کانولا را جایگزین روغن ذرت و آفتابگردان کنید.
- استفاده از كره به جای روغن نباتی مناسب نیست، با توجه به خصوصیات كره از جمله عدم مقاومت در حرارتهای بالا نمیتوان آن را جایگزین روغن نباتی کرد. در مواردی كه فرد سالم بوده و یا در كودكان میتوان از كره برای صبحانه استفاده كرد.
- برای سرخ کردن از روغن مایع استفاده کنید. در دمای محیط روغن مایع اضافی از بافت غذا خارج میشود ولی روغن جامد یا نیمه جامد در بافت غذا بسته شده و باقی میماند. بنابراین احتمال جذب روغن مایع در غذا کمتر خواهد بود.
- اگر قصد دارید غذایی را گرم کنید و مصرف کنید باید آن را به اندازهای حرارت دهید تا به جوش بیاید و از آن بخار بالا بیاید اگر به طور مثال خورشتی که از فریزر خارج کردید را فقط در حدی حرارت دهید که فقط کمی گرم شود ممکن است برخی میکروبهای موجود در آن هنوز از بین نرفته باشد.
- قبل از سرخ کردن ماده غذایی مانند بادمجان در صورت امکان آن را با دستمال تمیز خشک کنید زیرا رطوبت موجود در ماده غذایی در حین سرخ کردن موجب کاهش کیفیت روغن مصرفی میشود.
- پس از سرخ کردن مواد غذایی، به منظور كاهش دریافت روغن از طریق غذاهای سرخ شده، بهتراست تا حد امكان روغن مواد سرخ شده را از آنها جدا كنید. مثلا سیب زمینی، كوكو، كتلت، كدو یا بادمجان سرخ شده را در صافی گذاشته یا كمی فشار دهید یا در دستمال بپیچید تا روغن آن گرفته شود.

- از منجمد کردن مجدد و چندین باره یک ماده غذایی که از فریزر خارج کردهاید و از حالت انجماد درآمده خودداری کنید. غذایی که مجدداً منجمد میشود احتمال بیشتری دارد که آلوده به میکروب شده و باعث مسمومیت غذایی شود.
- برای حفظ مقاومت بدن در برابر عفونتها و ترمیم زخمها و بهبود دید در تاریکی و تقویت بینایی و سلامت پوست استفاده از گروه سبزیجات ضروری است. استفاده از جوانه حبوبات و غلات و سبزیجات تازه مثل کاهو و هویج وخیار و گوجه و کلم و… در مرحله اول و در مرحله بعد ذرت و سیب زمینی و در نهایت سیب زمینی سرخ شده قرار دارد.
- برای جلوگیری از انواع سرطانها و زیبایی وجوان ماندن پوست ازگروه میوهها و سبزیجات استفاده کنید. استفاده از میوهای تازه در سطح اول و میوههای کنسرو شده و نارگیل، در سطح دوم توصیه میشود.
- برای استحکام استخوانها، دندانها و نیز رشد و سلامت زیبایی پوست لازم است که گروه شیر و لبنیات مصرف شود.
- برای افزایش مصرف فیبر بهتر است تا جایی که میتوانید نانهای با آرد گندم کامل، خصوصاً نانهایی که قند و چربی پایینی دارند انتخاب کنید. میتوانید برچسب نانهای آماده را بخوانید تا از اجزای تشکیل دهنده آن و اینکه آیا سبوس دارند آگاه شوید.

- اگر قصد سفر دارید درصورتی که امکان دارد غذایی ساده در منزل تهیه کنید و با خود ببرید. غذایی که با خود میبرید نباید مانند خورشها آبکی باشد چون زودتر فاسد میشوند. غذاهای خشک مانند انواع کوکو و کتلت، انواع پلوها مانند عدس پلو و لوبیا پلو و غذاهای حاضری مانند نان و پنیر و گوجه فرنگی و خیار برای سفر مناسبند. غذاها را باید در طول سفر در جای خنک و تمیز مانند یخدان نگهداری کنید.
- در صورت استفاده از غذاهای كنسرو شده مانند تن ماهی، پس از اطمینان از تاریخ مصرف آن و دارا بودن مجوز وزارت بهداشت، ابتدا قوطی را به مدت 20 دقیقه در آب جوشانده و سپس مصرف نمایید. از مصرف کردن قوطیهای کنسروی که باد کردهاند خودداری کنید.
- اگر در طول سفر قصد خوردن صبحانه دارید، از مصرف لبنیات فلهای مانند شیر و سرشیر و پنیری که به سالم بودن آن اطمینان ندارید خودداری کنید. بهتر است از منزل با خودتان فلاسک چای، کمی نان و مربا و عسل همراه ببرید.
- اگر در رستوران انواع کباب یا جوجه کباب سفارش میدهید حتماً از آنان بخواهید که کباب کاملاً پخته شود. چون آلودگیهای گوشت در اثر حرارت از بین میرود و گوشت نیم پخته میتواند باعث بیماری انگلی شود. در سفر همراه با غذای خود ماست سالم و لیمو ترش مصرف کنید. این مواد میتواند از بروز مسمومیت تاحدی جلوگیری کنید.
- بهتر است در طول سفر از مصرف دسرها یا بستنیهایی که به سالم بودن آن اطمینان نداریم خودداری کنید. چون ممکن است این دسرها با شیر یا خامه غیر پاستوریزه درست شده باشد و منجر به مسمومیت و بیماری شود. مصرف بستنیهای پاستوریزه و کم چرب اشکالی ندارد.
- سعی کنید در طول سفر از آب بهداشتی لوله کشی و یا آبهای معدنی بطری استاندارد استفاده کنید. از خوردن آبهایی که از سالم بودن آن اطمینان ندارید، یا آبهای چشمهها و رودها خودداری کنید. در طول سفر از یخهای غیر بهداشتی که کنار جادهها روی زمین فروخته میشوند برای خوردن استفاده نکنید.
- اگر میخواهید در طول سفر خودتان در فضای باز کباب درست کنید، باید حتماً گوشت و مرغ را تا زمان کباب شدن کاملا سرد نگهداری کنید. هنگام تهیه کباب نیز باید گوشت کاملاً با حرارت ملایم پخته یا به اصطلاح مغز پخت شود. اگر گوشت وسط کباب قرمز رنگ باشد نشانه این است که هنوز کاملاً پخته نشده است.
- غذاها را از دسترس حشرات، جوندگان و دیگر حیوانات دور نگاه دارید. حیوانات غالباً حامل میکروبهای بیماریزا هستند که میتوانند باعث مسمومیتهای غذایی شوند. نگهداری غذا در ظروف دربدار بهترین راه محافظت از غذاهاست.
- برای جلوگیری از بروز کم آبی و یبوست حتماً در طول سفر به اندازه کافی آب سالم بنوشید. میتوانید مقداری میوه و همچنین سبزیجاتی مانند خیار و گوجه فرنگی و کاهو را همراه خود برده و با غذا میل کنید. قبل از سفر آنها را درخانه خوب بشویید و در ظروف مناسب با خود ببرید.
