مدیریت بیماری
اهمیت تغذیه سالم
ﺷﺮط اصلی ﺑﺮای اداﻣﻪ ﺣﻴﺎت و زﻳﺴﺘﻦ، ﺗﻨـﻮع و ﺗﻌﺎدل در ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻏﺬایی اﺳﺖ. ﺗﻨﻮع ﻣﺼﺮف؛ یعنی روزاﻧﻪ اﻧﻮاع ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻣﻮادﻏﺬایی ﻛﻪ ﺗﻤﺎم ﻧﻴﺎزﻫﺎی ﺑﺪن را ﺑﺮﻃﺮف میﻛﻨـﺪ و ﺗﻌﺎدل ﻳﻌﻨـی؛ ﻣﺼﺮف ﻣﻘﺎدﻳﺮ کافی از ﻣﻮاد ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز ﺑﺮای ﺣﻔﻆ ﺳﻼﻣﺖ ﺑﺪن.
اﻧﺴﺎن ﺑﺎ ﮔﺬﺷﺖ زﻣﺎن و روی آوردن ﺑﻪ زﻧﺪگی ماشینی و ﺑﺮای ﻛﺎﻫﺶ ﺻﺮف زﻣﺎن کافی، ﻧﻴﺎز ﺑﻪ راهنمایی ﭘﻴﺪا ﻛﺮد ﻛﻪ ﺑﺎ ﻛﻤﻚ ﻏﺬا ﺑﺘﻮاﻧﺪ ﻫﻤﭽﻨﺎن ﻛﻴﻔﻴﺖ و تنوع ﻣﻮاد و ﻏﺬاﻫﺎیی را ﻛﻪ ﻣﺼﺮف میﻛﻨﺪ در ﺣﺪ ﺑﺎﻻیی نگه دارد ﺗﺎ ﺑـﻪ اﻳﻦ وﺳﻴﻠﻪ از سلامتی ﻣﻄﻠﻮب ﺑﺮﺧﻮردار ﺑﺎﺷﺪ. اﻣﺮوزه ﺑﻪ واﺳﻄﻪ ﻣﺸﻐﻠﻪ ﻓﺮاوان زندگی و روﻳﻜـﺮد زندگی صنعتی دو اﺻﻞ ﺗﻨﻮع و ﺗﻌﺎدل در ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ غذایی کمتر ﻣﻮرد ﺗﻮﺟﻪ ﻗﺮار میﮔﻴﺮد.
ﻫﻤﺎن ﻃﻮر ﻛﻪ میداﻧﻴﺪ، ﺗﻐﺬﻳﻪ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻳﻜﻲ از ﻣﻬﻢﺗﺮﻳﻦ ﺷﺮوط داﺷﺘﻦ ﺑﺪن ﺳﺎﻟﻢ ﺑﻮده و ﺑﺪون داﺷـﺘﻦ ﺑﺮﻧﺎﻣـﻪ ﺻﺤﻴﺢ ﻏﺬایی، ﺑﻴﻤﺎریﻫﺎی ﺑﺴﻴﺎری از ﺟﻤﻠﻪ ﺑﻴﻤﺎریﻫﺎی قلبی و عروقی، ﻓﺸﺎرﺧﻮن ﺑﺎﻻ، دﻳﺎﺑﺖ و به خصوص چاقی ﻛﻪ ﻣﺎدر ﺑﻴﻤﺎریﻫﺎﺳﺖ در اﻧﺘﻈﺎر ﻣﺎ خواهد بود. بیماریهای شایعی که ناشی از تغذیه غلط میباشند عبارتند از:
1- ﺑﻴﻤﺎریهای ﻋﺮوق قلبی: اصلیﺗﺮﻳﻦ دﻟﻴﻞ ﺑﻴﻤﺎری عروقی (آﺗﺮواﺳﻜﻠﺮوز قلبی) سختی ﻋﺮوق ﻳﺎ ﺗﺼﻠﺐﺷﺮاﺋﻴﻦ اﺳﺖ ﻛﻪ در اﺛﺮ رﺳﻮب ﭼﺮﺑﻲ و ﻛﻠﺴﺘﺮول و ﻣﻮاد دﻳﮕﺮ در دﻳﻮاره رگها ﺑﺮوز میﻛﻨﺪ. بعضی ﻋﻮاﻣﻞ ﺧﻄﺮﺳﺎز بیماریهای قلبی عروقی عبارتند از: اﻓﺰاﻳﺶ چربی خون، چاقی، ﻣﺼﺮف روﻏﻦهای اشباع، ﻧﻮﺳﺎﻧﺎت ﻗﻨﺪﺧﻮن، ﻧﺪاﺷﺘﻦ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ بدنی، ﻛﺎﻫﺶ ﻣﺼﺮف ﻣﻴﻮه و سبزی، اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﺼﺮف ﻧﻤﻚ و ﻏﺬاﻫﺎی ﺷﻮر.
2. ﺑﺮوز اﻧﻮاع ﺳﺮﻃﺎن: ﺳﺮﻃﺎن ﺑﻪ ﻋﻨﻮان دوﻣﻴﻦ ﻋﺎﻣﻞ ﻣﺮگ و ﻣﻴﺮ در بیشتر ﻛﺸﻮرﻫﺎی ﺗﻮﺳﻌﻪ ﻳﺎﻓﺘﻪ است. ﻣﻮاد ﻏﺬایی میﺗﻮاﻧﻨﺪ ﻧﻘﺶ مهمی در ﺑﺮوز ﺳﺮﻃﺎن یا پیشگیری از سرطان داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻨﺪ.
3. ﻓﺸﺎرﺧﻮن ﺑﺎﻻ: تغذیه ﺑﺎ ﻓﺸﺎرﺧﻮن ﺑﺎﻻ ارﺗﺒﺎط دارد.
4. پوکی اﺳﺘﺨﻮان: ﺗﻐﺬﻳﻪ ﻧﻘﺶ مهمی در ﭘﻴﺸﮕﻴﺮی از پوکی اﺳﺘﺨﻮان ﺑﻪ ﻋﻬﺪه دارد. اﻓﺮادی ﻛﻪ ﻛﻠﺴﻴﻢ کافی در رژﻳﻢ غذایی آﻧﻬﺎ وﺟﻮد ﻧﺪارد و ﻳﺎ وﻳﺘﺎﻣﻴﻦ دی (D) کافی درﻳﺎﻓﺖ نمیﻛﻨﻨﺪ، در ﻣﻌﺮض اﺑﺘﻼ ﺑﻴﺸﺘﺮی ﻫﺴﺘﻨﺪ.
5. چاقی
6. ﻛﻠﺴﺘﺮول ﺧﻮن ﺑﺎﻻ
7. دﻳﺎﺑﺖ: دﻳﺎﺑﺖ نوعی ﺑﻴﻤﺎری اﺳﺖ ﻛﻪ در آن ﺳﺮﻋﺖ و ﺗﻮاﻧﺎیی ﺑﺪن در اﺳﺘﻔﺎده از ﺳﻮﺧﺖ و ﺳﻮز ﻛﺎﻣﻞ ﻗﻨﺪ ﻛﺎﻫﺶ میﻳﺎﺑﺪ و ﻣﺸﺨﺼﻪ طبیعی آن ﺑﺎﻻ رﻓﺘﻦ ﺑﻴﺶ از ﺣﺪ ﻗﻨﺪﺧﻮن میﺑﺎﺷﺪ و ﺑﻪ ﻋﻠﺖ اﺧﺘﻼل ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻫﻮرﻣﻮن اﻧﺴﻮﻟﻴﻦ ﻛﻪ ﺗﻨﻈﻴﻢ ﻛﻨﻨﺪه ﻗﻨﺪﺧﻮن اﺳﺖ ﺑﻪ وﺟﻮد میآﻳﺪ. یکی از عوامل ایجاد دیابت تغذیه غیرسالم است.
8. مشکلات دﻫﺎن و دﻧﺪان: در ﻃﻮل زﻧﺪﮔﻰ ﻓﺮد، رژﻳﻢ ﻏﺬاﻳﻰ ﻧﻘﺶ مؤثری را در دﻧﺪانﻫﺎ، اﺳﺘﺨﻮانﻫﺎ، ﭘﺎﻳﺪارى ﻧﺴﻮج دﻫﺎن و ﻣﻘﺎوﻣﺖ در ﻣﻘﺎﺑﻞ ﻋﻔﻮﻧﺖ و اﻓﺰاﻳﺶ ﻋﻤﺮ دﻧﺪانﻫﺎ دارد. ﺗﻐﺬﻳﻪ ﻧﻘﺶ مؤثر و ﻣﺪاوﻣﻰ در ﺗﻜﺎﻣﻞ ﭘﺲ از روﻳﺶ دﻧﺪان، ﺗﻘﻮﻳﺖ و ﻣﻌﺪﻧﻰ ﺷﺪن ﻣﻴﻨﺎ و ﺑﻘﻴﻪی اﺟﺰاى دﻧﺪان دارد.