مدیریت بیماری
مانومتری مری
مانومتری مری جهت اندازه گیری و ثبت فشار عضلات مری (لوله انتقال دهنده غذا به معده) مورد استفاده قرار میگیرد. از این روش، برای ارزیابی عملکرد حرکات مری و فشار دریچهی انتهایی مری نیز می توان استفاده کرد.
مانومتری بهترین روش تشخیصی بیماریهای حرکتی مری است.در حالت طبیعی غذا، توسط حرکات دودی شکل مری به معده برده می شود .اگر کوچکترین مشکلی در حرکات دودی یا دریچه عضلانی انتهایی مری بوجود آید، غذا به سمت معده هدایت نمی شود در این حالت بلع غذا دشوار خواهد شد.
در این روش، یک لولهی باریک و انعطافپذیر که به حسگرهای فشار متصل است، از طریق بینی وارد مری و معده میشود. مانومتری مری میتواند به تشخیص اختلالات مرتبط با مری کمک کند.
دلایل انجام
پزشک ممکن است انجام مانومتری را در افرادی که دچار علائم مرتبط با اختلالات مری شدهاند، انجام دهد.
اگر علائم بیماری باعث اختلال و درد در هنگام بلع شوند، پزشک احتمالا پیش از انجام مانومتری، انجام روشهای تشخیصی مانند تصویربرداری با استفاده از اشعهی ایکس، آندوسکوپی و … را توصیه خواهد کرد.
آزمایش مانومتری مری برای افرادی درخواست میشود که اختلال بلع دارند. این اختلالات به یکی از اشکال زیر بروز مینمایند:
الف) بلع دردناک
ب) سوزش پشت جناغ
ج) درد سینه که در آن علل قلبی مطرح نباشد.
د) گیر کردن لقمه در مسیر بلع
هـ) برگشت مواد غذایی داخل مری یا دهان
عوارض احتمالی
مانومتری مری به طور کلی روشی ایمن است و عوارض بسیار کمی ممکن است داشته باشد که عبارتند از:
- آسیب به دیواره مجاری در هنگام عبور لوله از حلق
- درد و ناراحتی و زخم در بینی یا گلو
- آبریزش بینی
- خونریزی بینی
آمادگی پیش از مداخله
قبل از انجام مانومتری در صورت ابتلا به بیماریهای قلبی-ریوی یا بیماریهای دیگر یا حساسیت دارویی و مصرف داروی خاص و یا بارداری، پزشک را مطلع نمایید.
باید ۶ ساعت قبل از انجام مانومتری از خوردن یا آشامیدن خودداری کنید.
روش انجام
مانومتری درد خاصی ندارد. همچنین برای انجام مانومتری بیمار بیهوش نمیشود. فقط به طور موضعی بینی بیمار بیحس میشود. یک لوله بسیار باریک و قابل انعطاف از راه بینی به آرامی وارد مری و سپس معده خواهد شد. این لوله هیچ مشکلی برای نفس کشیدن ایجاد نمیکند. انتهای لوله به دستگاه مانومتری که وظیفه ثبت فشار مری را بر عهده دارد متصل میشود. به دستور پزشک در حین انجام مانومتری آّبی وارد دهان بیمار میشود که خواسته میشود آن را با قدرت قورت دهد تا حرکات مری ثبت شود. از بیمار خواسته میشود که به آرامی نفس بکشد. پس از اتمام تصویربرداری، لوله (کاتتر) از بینی خارج میشود.
نتایج قابل انتظار
پس از اتمام آزمایش، فرد قادر است به فعالیتهای روزانه خود ادامه دهد.
پزشک پس از دریافت نتایج مانومتری، دربارهی بروز علائم و در صورت نیاز انتخاب روشهای درمانی با شما مشورت و تصمیم مناسب را خواهد گرفت.