مدیریت بیماری
اسپیرومتری
اسپیرومتری روش رایجی است که به منظور تشخیص بیماریهایی استفاده میشود که سیستم تنفسی را تحتتاثیر قرار دادهاند. اسپیرومتری به صورت دورهای و جهت بررسی عملکرد ریههایی که تحت درمان یک بیماری مزمن ریوی بودهاند نیز، انجام میشود.
در اسپیرومتری میزان هوایی که میتوانید دم و بازدم کنید اندازهگیری میشود. همچنین سرعت عمل دم را مورد اندازهگیری قرار میدهد. مقادیر آزمایش اگر پایینتر از حد متوسط باشد نشان دهنده این امر است که ریهها عملکرد خوبی ندارند
دلایل انجام
پزشک انجام اسپیرومتری را زمانی توصیه میکند که مشکوک به علائم بیماری مزمن ریوی باشد. این موارد عبارتند از:
- آسم
- بیماری مزمن انسداد ریوی (COPD)
- برونشیت مزمن
- آمفیزم
- فیبروز ریوی
همچنین اسپیرومتری ممکن است به صورت دورهای برای بررسی چگونگی عملکرد داروها و اینکه آیا علائم تحت کنترل هستند، مورد استفاده قرار میگیرد.
آمادگی پیش از مداخله
در مورد اینکه آیا باید از داروهای تنفسی استنشاقی یا داروهای دیگر قبل از آزمایش اجتناب کنید، از دستورالعملهای پزشک پیروی کنید.
لباسهای گشاد بپوشید که اختلالی در موقع نفس عمیق کشیدن ایجاد نکند. همچنین از خوردن غذای زیاد قبل از آزمون اجتناب کنید، زیرا این امر باعث میشود سختتر نفس بکشید.
روش انجام
گیرهای بر روی بینی جهت بستن سوراخهای بینی قرار میگیرد.سپس پرستار از فرد میخواهد که نفس عمیقی بکشد و برای چند ثانیه تا آنجا که میتواند، به داخل لولهای که به یک دستگاه (اسپیرومتر) متصل است، بدمد. فرد ممکن است برای یک لحظه پس از انجام آزمایش احساس تنگی نفس یا سرگیجه کند. نیاز است که این آزمایش حداقل سه بار انجام شود تا اطمینان حاصل شود که نتایج دقیق و پایدار هستند.
اگر پس از آزمایش اولیه، پزشک داروی استنشاقی برای باز کردن ریهها (برونکودیلاتور) تجویز کند، نیاز است که به مدت 15 دقیقه صبر شود و تست بعدی جهت اندازهگیری جدید انجام گیرد. به این ترتیب پزشک میتواند نتایج بدست آمده از دو اندازهگیری را مقایسه کند و به این نتیجه برسد که آیا داروی استفاده شده جهت گشاد کردن مجاری تنفسی باعث بهبود جریان هوا شده است. هر کدام از این آزمایشها معمولاً کمتر از 15 دقیقه به طول میکشد.
نتایج قابل انتظار
نتایج آزمایش اسپیرومتری به پزشک در تشخیص برخی مشکلات تنفسی کمک خواهد کرد. پس از اتمام آزمایش، نتایج با شما در میان گذاشته خواهد شد.