کنترل عفونت‌های بیمارستانی

عفونت بیمارستانی، عفونتی است که افراد بستری در بیمارستان در مدت زمانی که در بیمارستان به سر می‌برند به آن مبتلا می‌شوند و تظاهرات بیماری ممکن است در حین بستری بودن و یا بعد از مرخص شدن بیمار بروز کند. معمولاً عفونت‌هایی که بعد از 48 تا 72 ساعت ظاهر می‌شوند را به عنوان عفونت‌های بیمارستانی قلمداد می‌کنند.

رعایت نکات بهداشتی در حفظ سلامتی و تسریع بهبودی بیماران و پیشگیری از این عفونت‌ها بسیار مؤثر است.

  • برای جلوگیری از انتشار عفونت و بیماری‌ها دست‌های خود را تمیز نگه دارید.
  • دست‌های خود را پس از توالت، قبل از خوردن غذا یا سایر مواد غذایی، بعد از عطسه، سرفه و یا فین کردن بینی و هر چند وقت یک‌بار با آب و صابون بشویید.
  • اگر نگران این هستید که پزشک، یا پرستار و یا سایر کارکنان قبل از معاینه یا مراقبت از شما دست‌های خود را شسته‌اند می‌توانید موضوع را به آن‌ها منتقل کنید.
  • اگر شما یا هر بیمار دیگری سرفه می‏‌کنید، از یک ماسک برای کاهش خطر ابتلا به عفونت استفاده کنید.
  • به لوله و وسایلی که وارد بدن شما شده‌اند، دست نزنید.
  • در صورت وجود زخم و پانسمان، آن را دستکاری نکنید.
  • تیم مراقبت درمانی شما و یا اعضاء خانواده شما برخی اوقات باید از لباس یا پوشش مخصوص برای پیشگیری از گسترش عفونت استفاده کنند (پوشیدن لباس مخصوص همراه از انتقال عوامل بیماری‌زای موجود در بیمارستان به منزل جلوگیری می‌کند).
  • سطل‌های زباله زرد رنگ، مخصوص زباله‌های خطرناک و عفونی است. از ریختن زباله معمولی در این سطل‌ها خودداری نموده و از سطل‌های دارای پلاستیک مشکی استفاده نمایید.
  • بیمار باید لوازم شخصی از قبیل قاشق، چنگال، بشقاب، لیوان، دستمال کاغذی، مسواک و خمیردندان، دمپایی، درب قوطی بازکن و … همراه داشته باشد.
  • وسایل و تجهیزات شخصی خود را به صورت مشترک با دیگران استفاده نکنید.
  • از تماس با بیماران دیگر (دست دادن، لمس و …) و یا تماس با وسایل آن‌ها اجتناب کنید.
  • پس از صرف غذا ظرف غذا را روی زمین نگذارید و آن را در ترالی‌های مخصوص قرار دهید.
  • از قرار دادن مواد غذایی بدون پوشش در کمد بیمار و یخچال خودداری کنید.
  • از قرار دادن مواد غذایی در کیسه‌های مشکی به دلیل غیر بهداشتی بودن خودداری کنید.
  • از قرار دادن پتو و لوازم شخصی روی زمین خودداری کنید.
  • از قرار دادن وسایل شخصی روی میز و تخت خودداری کنید و در کمد گذاشته شود.
  • از شستشو و آویزان نمودن هرگونه البسه در اتاق‌ها خودداری نمایید.
  • اگر علائم عفونت داشتید به پرستار خود اطلاع دهید (تب، لرز، اسهال، استفراغ، قرمزی، تورم یا محل عمل).

در صورت حضور در بیمارستان به عنوان ملاقات کننده، نکات زیر را رعایت کنید:

  • از آوردن میوه‌های فاسد شدنی به خصوص میوه‌های آبدار نظیر گرمک، هندوانه برای بیماران خود پرهیز نمایید.
  • اسباب بازی‌هایی را که جهت کودکان تهیه می‌کنید قابل شستشو و ضد عفونی باشد.
  • به دلیل اهمیت بهداشت بیمار خود، در کنار بیمار بمانید و از تردد بی‌جا در سالن و سایر اتاق‌ها خودداری نمایید.
  • از آوردن گلدان حاوی خاک (به علت احتمال ایجاد حساسیت و اختلال در بهداشت و نظافت) خودداری کنید.

گاهی نیاز می‌شود که همراه بیمار در تعامل با بیمار باشد و یا نیاز است پس از ترخیص از بیمار در منزل مراقبت کند که در این موارد نیاز است به منظور کاهش خطر عفونت، موارد زیر رعایت شوند:

  • در صورت توصیه پرستاران باید جهت جلوگیری از انتقال عفونت، از تماس با ترشحات بدن بیمار خودداری کنید.
  • در صورت توصیه پرستاران لباس مخصوص بپوشید.

 

  • در محیط بیمارستان به عنوان همراه بیمار جواهرات و انگشتر و ساعت خود را خارج و در جای مطمئن قرار دهید تا در معرض عفونت نباشد.
  • در صورت توصیه از ماسک استفاده کنید.
  • در صورت احتمال تماس با وسایل آلوده بیمار از دستکش استفاده کنید.
  • بعد از هر تماس با بیمار و وسایل وی دست‌های خود را بشویید.
فهرست