مدیریت بیماری
جراحی زیبایی بینی (رینوپلاستی)
جراحی بینی (رینوپلاستی)، جراحی است که شکل بینی را تغییر میدهد. انگیزه برای رینوپلاستی ممکن است تغییر ظاهر بینی، بهبود تنفس یا هر دو باشد.
قسمت فوقانی ساختار بینی، استخوان است و قسمت پایین آن غضروف است. رینوپلاستی میتواند استخوان، غضروف، پوست و یا هر سه را تغییر دهد. با جراح خود صحبت کنید که آیا رینوپلاستی برای شما مناسب است یا خیر.
در هنگام برنامهریزی رینوپلاستی، جراح ویژگیهای دیگر چهره شما، پوست روی بینی و آنچه را که میخواهید تغییر دهید، درنظر میگیرد. اگر کاندید جراحی هستید، جراح با مشورت شما ظاهر سفارش بینی را تعیین میکند.
دلایل انجام
جراحی بینی میتواند اندازه، شکل یا نسبت بینی شما را تغییر دهد. این روش ممکن است برای اصلاح ناهنجاری های ناشی از آسیب، تصحیح نقص مادرزادی یا بهبود مشکلات تنفسی انجام گیرد.
عوارض احتمالی
همانند هر جراحی دیگری، رینوپلاستی عوارضی مانند خونریزی، عفونت و واکنش به بیهوشی را به دنبال خواهد داشت. سایر خطرات احتمالی مربوط به جراحی بینی عبارتند از:
- تکرر خونریزی از بینی
- سخت شدن تنفس از طریق بینی که اکثرا موقتی است.
- درد و تغییر رنگ پوست یا التهاب
آمادگی قبل از مداخله
قبل از برنامهریزی رینوپلاستی، باید با جراح خود ملاقات کنید تا عوامل مهمی را که تعیین کننده این است که احتمالاً جراحی برای شما مناسب باشد یا خیر را بررسی کنید. این جلسه به طور کلی شامل موارد زیر است:
- سوابق پزشکی شما
مهمترین سؤالی که پزشک از شما میپرسد انگیزه شما برای انجام عمل جراحی و اهداف شما است. پزشک همچنین درباره سابقه بیماری شما، از جمله سابقه انسداد بینی، جراحی و هر نوع دارویی که مصرف می کنید، سوال می کند. اگر دچار اختلال خونریزی نظیر هموفیلی هستید، ممکن است جراحی بینی برای شما مناسب نباشد.
- معاینه جسمی
پزشک ضمن یک معاینه فیزیکی کامل، تستهای آزمایشگاهی مانند آزمایش خون را توصیه خواهد کرد. او همچنین پوست شما و داخل و خارج بینی را بررسی خواهد کرد. معاینه به پزشک شما کمک میکند که تغییرات لازم را انجام دهد و اینکه چگونه ویژگیهای جسمانی شما مثلاً ضخامت پوست و یا قدرت غضروف را متوجه شود. معاینه همچنین برای تعیین اثرات جراحی بینی بر تنفس شما مورد نیاز است.
- تصویربرداری
شخصی از طرف پزشک ممکن است از زوایای مختلف بینی شما عکسبرداری کند. جراح ممکن است با استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری و با دستکاری عکس ها به شما نتایج ممکن رینوپلاستی را نشان دهد. پزشک از این عکس ها برای قبل و بعد از ارزیابیها، در طول جراحی و بررسیهای طولانی مدت استفاده خواهد کرد. مهمتر از همه، عکس ها اجازه بحث در مورد اهداف جراحی را میدهند.
- بحث درباره انتظارات شما
شما و پزشکتان باید در مورد انگیزهها و انتظارات خود صحبت کنید. وی توضیح میدهد چطور میتواند یا نمیتواند برای شما انتظاراتتان را برآورده کند. احساس اعتماد به نفس نسبت به ظاهر امری طبیعی در مورد افراد است اما بسیار مهم است که با جراح خود در مورد خواستهها و اهداف جراحی خود به طور واضح صحبت کنید. گاهی ممکن است جراح با شما درمورد جراحی بزرگ کردن چانه صحبت کند چون داشتن یک چانه کوچک توهم داشتن یک بینی بزرگ را به وجود میآورد. لازم نیست جراحی چانهای در این شرایط انجام شود، اما بهتر است مشخصات صورت خود را متعادل سازید.
هنگامی که برنامه جراحی دارید شما نیاز دارید تا با شخصی در مورد انتقال به منزل و مراقبت از خود صحبت کنید. برای چند روز نخست بعد از بیهوشی، ممکن است دچار گیجی شوید یا دچار مشکل در قضاوت و عکس العمل شوید. بنابراین به کمک یکی از اعضای خانواده یا دوستانتای در یک یا دوساعت بعد از جراحی نیاز دارید.
غذا و دارو
دو هفته قبل و بعد از جراحی، داروهای حاوی آسپیرین یا ایبوپروفن را مصرف نکنید. این داروها ممکن است خونریزی را افزایش دهند. فقط داروهای مورد تایید یا تجویز شده توسط جراح خود را مصرف کنید.
اگر سیگار میکشید، سیگار را ترک کنید. سیگار روند بهبودی را کند میکند و شما را در معرض عفونتها قرار میدهد.
روش انجام
رینوپلاستی یک جراحی با مجموعه ای از مراحل روشن نیست. هر عمل جراحی منحصر به فرد است و اختصاصی هر فرد انجام میشود.
رینوپلاستی ممکن است در داخل بینی یا از طریق یک برش خارجی کوچک در پای بینی، بین بینیها انجام شود. جراح احتمالاً پوست و غضروف زیر پوست شما را تنظیم می کند.
جراح میتواند استخوان بینی یا غضروف بینی را به طرق مختلف تغییر دهد. برای تغییرات کوچک، جراح ممکن است از غضروف استخراج شده از بخشهای داخلی بینی یا گوش استفاده کند. برای جراحی های بزرگتر جراح میتواند از غضروف های دنده، ایمپلنت یا استخوان بخشهای دیگر بدن استفاده کند.
در حین عمل
با توجه به پیچیدگی جراحی و ترجیحات جراح، جراحی زیبایی بینی با بیهوشی عمومی یا بیحسی موضعی انجام میشود. پیش از عمل با پزشک خود درباره نوع بیهوشی خود صحبت کنید.
- بیحسی موضعی
این نوع بیهوشی معمولاً در یک مرکز سرپایی استفاده میشود و محدود به یک منطقه خاص از بدن شما است. پزشک شما داروهای بیحس کننده را در بافتهای بینی و داروهای مسکن را در رگهای شما تزریق میکند. این ممکن است شما را سست کند اما به طور کامل خواب نیستید.
- بیهوشی عمومی
شما داروی بیهوشی را با استنشاق آن یا از طریق عروق خون دریافت میکنید. بیهوشی عمومی بر تمام بدن شما تأثیر میگذارد و هوشیاری شما را کاهش میدهد و نیاز به یک لوله تنفسی دارد.
پس از جراحی شما در اتاق ریکاوری قرار میگیرید، جایی که مراقبین بر بازگشت شما به حالت بیداری نظارت میکنند. ممکن است بعد از آن بیمارستان را ترک کنید یا اگر مشکلی داشته باشید، شب را در مرکز بمانید.
نتایج
بینی شما در طول زندگی تغییرمیکند، خواه جراحی داشتهاید یا خیر. به همین دلیل این که بگویید به نتیجه نهایی دست یافتهاید مشکل است. با وجود این بیشتر تورم تا مدت یک سال از بین رفته است.
تغییرات بسیار کمی در ساختار بینی شما که اغلب درحد میلیمتر اندازهگیری میشود میتواند تفاوت زیادی در ظاهر بینی شما ایجاد کند. در اغلب موارد، جراح باتجربه میتواند نتایج را طوری رقم بزند که هردو راضی باشید. اما در برخی موارد، تغییرات جزئی کافی نیست و شما و جراح شما ممکن است جراحی ثانویه و قدرتمندتری را در نظر بگیرید. در صورتی که این مورد اتفاق بیفتد، شما باید حداقل یک سال برای عمل جراحی پیگیری کنید، زیرا بینی شما در طول این مدت ممکن است تغییر کند.
نکاتی که لازم است حین بستری در بیمارستان رعایت نمائید.
-
پس از رینوپلاستی شما باید در رختخواب استراحت کنید و سرتان را بالاتر از قفسه سینه قرار دهید تا خونریزی و تورم کاهش یابد. بینی شما ممکن است به دلیل تورم یا تراشیدگی در حین عمل جراحی، دچار گرفتگی شود.
- در اغلب موارد، پوششهایی در داخل بینی برای یک تا هفت روز پس از عمل قرار می گیرد. پزشک همچنین برای محافظت و حمایت از بینی شما از چسبهایی استفاده می کند. این چسبها معمولاً حدود یک هفته باقی میمانند.
- خونریزی خفیف و خارج شدن مخاط و خون غلیظ برای چند روز پس از جراحی یا پس از خارج کردن پوشش درون بینی، رایج است. پزشک ممکن است از یک تکه گاز کوچک در زیر بینی شما برای جذب این ترشحات استفاده کند.
- اجتناب از فعالیتهای شدید مثل دویدن
- به بینی خود ضربه نزنید
- خوردن غذاهای سرشار از فیبر مثل میوهها و سبزیجات، برای پیشگیری از یبوست. یبوست میتواند منجر به فشار به محل جراحی شود.
- اجتناب از حالات شدید چهره مثل خندیدن
- به آرامی مسواک بزنید تا لب بالاییتان تکان نخورد.
برای کاهش بیشتر احتمال خونریزی و تورم، پزشک ممکن است برای چندین هفته بعد از عمل از این اقدامات احتیاطی را توصیه کند:
- علاوه بر این از عینکهای آفتابی و طبی بر روی بینی خود برای 4 هفته پس از عمل استفاده نکنید چون عینک روی بینی باعث فشار به بینی میشود.
- به ویژه در قسمت بینی خود از کرم های ضد آفتاب استفاده کنید، چون نور خورشید بیش از حد میتواند باعث تغییر رنگ دائمی در ناحیه پوست بینی شما شود.
- برخی از تورمها یا تغییر رنگ پلک ها موقتی هستند و 2 تا 3 هفته پس از جراحی بینی بهبود مییابند. درمان تورم بینی بیشتر طول میکشد. محدود کردن نمک از رژیم غذایی کمک میکند تا تورمها زودتر برطرف شوند. بعد از جراحی چیزی مثل یخ یا کیسه سرد روی بینی نگذارید.
نکاتی که لازم است پس از ترخیص از بیمارستان و بازگشت به منزل رعایت نمائید.
- از مصرف غذاهاي سفت که احتیاج به جویدن طولانی دارند (مانند ساندویچ، استیک و کباب برگ) و مواد خوراکی که میدانید به آنها آلرژي دارید، خودداري کنید.
- مصرف میوه جات، ماهی، میگو و امگا ۳ به وفور توصیه میشود
- تا مدتی مصرف نمک را در رژیم غذایی خود محدود کنید.
- تا حدود یک ماه از فعالیتهای ورزشی سنگین مانند وزنه برداری خودداری کنید.
- در هفتههاي اول در معرض حرارت اجاق گاز، بخاري و نور شدید آفتاب نباشید.
- از بلند کردن اشیاء سنگین و خم شدن اجتناب کنید.
- تا 48 ساعت کمپرس سرد روی صورت و روی محل دهنده گرافت (در صورت وجود)، سپس کمپرس گرم باعث تسریع جذب کبودی و ورم میشود. درد تا سه روز به حداکثر شدت خود رسیده و سپس کاهش مییابد که طی این دوره، مصرف مسکن جوابگو خواهد بود.
- طی چند هفتهی بعد از عمل به علت جمع شدن ترشحات داخل بینی تنفس مشکل میشود که میتوانید روزانه چند نوبت از محلول نمکی (سرم شستشو) استفاده کنید. بدین روش که با استفاده از یک سرنگ 20 سی سی بدون سوزن از سرم کشیده و در بینی بریزید و اجازه دهید ترشحات، شستشو داده شده و خارج شوند.
- از استعمال سیگار و سایر دخانیات اجتناب کنید.
- تا دو هفته بعد از عمل از تخلیه ي ترشحات بینی با فشار خودداري کنید.
- معمولاً به مدت 3 الی 4 ماه، بینی را طبق صلاحدید پزشک توسط چسب فرم دهید.
- مراقب باشید هیچ ضربه اي به بینی تان وارد نشود مثلاً هنگام خواب طاق باز بخوابید و از لباسهای دکمه دار و زیپ دار استفاده کنید.
- با دهان باز عطسه کنید و از حرکات شدید صورت حین خنده و گریه اجتناب کنید.
- شنا، شیرجه، آفتاب گرفتن، سونا به مدت 1 تا 2 ماه ممنوع است.
- برای کاهش ورم صورت، هنگام استراحت کردن سر را بالاتر از معمول نگاه دارید
- از گذاشتن عینک آفتابی و طبی به مدت یک ماه خودداري کنید. در صورت ضرورت عینک را با چسب ضد حساسیت به پیشانی متصل نمایید.
- رعایت بهداشت فردی و دوری از محیط سرد و افراد سرما خورده ضروری است.
- داروهای تجویز شده توسط پزشک (مانند آنتی بیوتیک در ساعات معین) را طبق دستور مصرف کنید.
- جلسات ملاقات بعد از عمل با پزشک خود و انجام معاینات لازم را دنبال کنید.
مراجعه به پزشک
- خونریزی و یا بلع خون و تنگی نفس و احساس سرگیجه
- در صورتی که ضربه شدید به بینی باعث خونریزی و یا تورم قابل توجه شده باشد.