مدیریت بیماری
آنچه باید برای پیشگیری از بیماری کرونا بدانید.
ویروس کرونا چیست؟
ویروسهای کرونا خانواده بزرگی از ویروسها هستند که میتوانند حیوانات و انسانها را بیمار کنند.
تعداد زیادی از ویروسهای کرونا که تاکنون شناختهشدهاند، باعث ابتلا به طیفی از عفونتهای دستگاه تنفسی در انسانها میشوند که از سرماخوردگی تا ابتلا به بیماریهای تنفسی شدیدتری مانند سندرومهای تنفسی متغیر هستند.
در سال 2019 ، ویروس کرونای جدیدی شناسایی شد.
این ویروس اکنون به عنوان سندرم شدید تنفسی به نام کرونا ویروس شناخته میشود. بیماری که در نتیجهی این ویروس بوجود آمده، کرونا ویروس 2019 (کووید19) نام دارد. کرونا ویروس یک بیماری همهگیر و قابل سرایت میباشد.
علائم و نشانهها
علائم و نشانههای این بیماری ممکن است 2 تا 14 روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس ظهور پیدا کند. دورهی پس از مواجهه با ویروس و قبل از بروز علائم، دوره کمون (نهفتگی بیماری) نامیده میشود. شایعترین علائم و نشانههای این بیماری عبارتند از:
- تب
- سرفه خشک
خستگی شدید
علائم دیگر میتواند شامل موارد زیر باشد:
- از دست دادن حس بویایی یا چشایی
- تنفس منقطع یا دشواری در تنفس
- دردهای عضلانی
- لرز
- گلو درد
- آبریزش بینی
- سردرد
- درد قفسه سینه
- چشم صورتی (التهاب ملتحمه)
این لیست همه علائم را شامل نمیشود. علائم کمتر شایع دیگر شامل دانههای پوستی، حالت تهوع، استفراغ و اسهال میباشد. کودکان علائمی مشابه بزرگسالان دارند و به طور کلی بیماری خفیفتری دارند.
شدت علائم کویید19 میتواند از بسیار خفیف تا شدید متغیر باشد. برخی از افراد ممکن است فقط چند علامت داشته باشند و برخی دیگر ممکن است هیچ علائمی نداشته باشند. برخی از افراد ممکن است علائم بدتری مانند سخت شدن تنفس و بروز ذات الریه را حدود یک هفته پس از شروع علائم تجربه کنند.
افراد در معرض خطر
خطر ابتلای افراد مسن به کووید19 با علائم جدی، بیشتر است و با افزایش سن این خطر افزایش مییابد. افرادی که دارای بیماریهای زمینهای مزمن هستند ممکن است بیشتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به بیماری قرار گیرند. برخی از بیماریهای زمینهای که خطر ابتلا به کووید19 شدید را افزایش میدهد عبارتند از:
- بیماریهای قلبی مانند نارسایی قلبی، بیماری عروق کرونر یا کاردیومیوپاتی
- سرطان
- بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD)
- دیابت نوع 2
- چاقی یا چاقی شدید
- سیگار کشیدن
- بیماری مزمن کلیوی
- بیماری سلول داسیشکل
- ضعف سیستم ایمنی ناشی از پیوند اعضا
موارد دیگری نیز هستند که ممکن است خطر ابتلا به شکل جدی بیماری را افزایش دهد از جمله:
- آسم
- بیماری کبد
- اضافه وزن
- بیماریهای مزمن ریه مانند فیبروز کیستیک یا فیبروز ریوی
- بیماریهای مغزی و سیستم عصبی
- ضعف سیستم ایمنی بدن در پیوند مغز استخوان، اچ. آی. وی یا مصرف برخی داروها
- دیابت نوع 1
- فشار خون بالا
سایر بیماریهای زمینهای که در لیست فوق ذکر نشدهاند نیز ممکن است خطر ابتلا به کووید19را افزایش دهند.
علل شایع انتقال ویروس
ویروسی که باعث ایجاد کووید 19 میشود به راحتی در بین مردم پخش میشود و به مرور زمان در مورد نحوه انتشار آن اطلاعات بیشتری کشف میشود. دادهها نشان داده است که به طور معمول این بیماری در تماس نزدیک از فردی به فرد دیگر گسترش مییابد. ویروس در هنگام سرفه ، عطسه یا گفتگو با فرد مبتلا، توسط قطرات تنفسی منتشر میشود. این قطرات تنفسی میتوانند در حین عمل استنشاق به فرد سالم منتقل شوند و یا در دهان، بینی یا چشمهای فرد نزدیک به شخص مبتلا قرار بگیرند.
در برخی مواقع، کووید19 میتواند به فردی منتقل شود که در معرض قطرات کوچک تنفسی قرار میگیرد که برای چند دقیقه یا چند ساعت در هوا میمانند. به این شکل ابتلا، انتقال از طریق هوا میگویند. هنوز مشخص نیست که شیوع ویروس به این روش تا چه حد رایج است.
همچنین اگر فردی سطح یا جسمی را که ویروس روی آن قرار دارد لمس کند و سپس دهان، بینی یا چشم خود را لمس کند، نیز ممکن است به بیماری مبتلا شود. اگرچه این روش اصلی برای گسترش بیماری در نظر گرفته نمیشود.
عوارض احتمالی
اگرچه بیشتر افراد مبتلا به کووید19 دارای علائم خفیف تا متوسط هستند ، اما بیماری میتواند عوارض شدیدی ایجاد کند و در برخی از افراد منجر به مرگ شود. افراد مسن یا افراد دارای بیماریهای زمینهای در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عوارض جدی بیماری کووید19 هستند.
عوارض احتمالی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- ذات الریه یا مشکل در تنفس (پنومونی)
- نارسایی در چندین اندام
- مشکلات قلبی
- بیماری شدید ریوی که باعث شود مقدار کمی اکسیژن از طریق جریان خون به اندامهای شما منتقل شود (سندرم دیسترس تنفسی حاد).
- لخته شدن خون
- آسیب حاد کلیوی
- عفونتهای ویروسی و باکتریایی دیگر
تشخیص
- اگر علائم بیماری کووید19 در شما بروز پیدا کرد یا در معرض ویروس قرار گرفتید ، با پزشک خود تماس بگیرید. همچنین اگر با کسی که به بیماری مبتلا شده است تماس نزدیک داشتهاید نیز به پزشک خود اطلاع دهید.
- پزشک بر اساس علائم شما (در صورت وجود) و اینکه آیا از نزدیک با کسی که به بیماری مبتلاست تماس نزدیک داشتهاید یا خیر، تشخیص میدهد که چه آزمایشات و اقداماتی برای شما لازم است. اگر در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری قرار دارید یا قصد انجام یک جراحی یا اقدام درمانی دیگر را دارید، ممکن است پزشک انجام آزمایش را در پیشنهاد کند.
- برای انجام آزمایش کووید19، مسئول انجام آزمایش از یک سواب بلند برای گرفتن نمونه از بینی یا گلو استفاده میکند. سپس نمونهها برای انجام آزمایش به آزمایشگاه ارسال میشوند. اگر سرفه خلطدار میکنید، ممکن است نمونه خلط هم برای آزمایش ارسال شود. آزمایشات خانگی به منظور تشخیص بیماری کرونا فقط با تجویز پزشک انجام شوند.
درمان
در حال حاضر، هیچ دارویی برای درمان کووید 19 توصیه نمیشود و هیچ درمان یا واکسنی نیز در دسترس نیست. آنتیبیوتیکها در برابر عفونت های ویروسی مانند کووید19 موثر نیستند. محققان در حال آزمایش انواع روشهای درمانی ممکن هستند.
اگر علائم خفیفی دارید، ممکن است پزشک توصیه کند که مراحل درمان و بهبودی را در خانه بگذرانید. پزشک ممکن است دستورالعملهای ویژه ای برای کنترل علائم و جلوگیری از شیوع بیماری به سایر اعضای خانواده را به شما بدهد. به احتمال زیاد از شما خواسته میشود تا آنجا که ممکن است خود را قرنطینه کنید و زمانی که در کنار اعضای خانواده و حیوانات خانگی قرار میگیرید ماسک بزنید. همچنین از اتاق خواب و حمام جداگانه استفاده کنید.
پزشک احتمالاً به شما توصیه میکند برای مدتی در قرنطینه باشید، مگر اینکه نیاز به مراقبتهای پزشکی داشته باشید. پزشک احتمالاً به طور مکرر وضعیت شما را پیگیری میکند. دستورالعملهای پزشک و کلینیک بهداشت را در مورد زمان پایان قرنطینه در خانه دنبال کنید.
اگر بیماری شما شدید باشد، ممکن است لازم باشد در بیمارستان تحت معالجه و استفاده از دستگاه کمک تنفس قرار بگیرید.
پیشگیری
اگرچه واکسنی برای جلوگیری از کووید19 در دسترس نیست اما میتوانید اقداماتی برای کاهش خطر ابتلا به بیماری انجام دهید. رعایت موارد احتیاطی زیر برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض ویروسی که باعث ابتلا به کووید19 میشود، توصیه میشود:
- از تماس نزدیک با کسی که بیمار است یا علائمی از بیماری دارد، خودداری کنید.
- فاصله خود با دیگران را حفظ کنید. این امر بخصوص اگر خطر ابتلا به شکل جدی بیماری در شما بالاست، از اهمیت بیشتری برخوردار است. به خاطر داشته باشید برخی از افراد ممکن است کووید19 داشته باشند و آن را به دیگران منتقل کنند، حتی اگر علائمی نداشته باشند یا از ابتلای خود به بیماری اطلاع نداشته باشند.
- دستان خود را حداقل به مدت حداقل 20 ثانیه با آب و صابون بشویید، یا از مواد ضدعفونی کننده دست با پایه الکل (حداقل 60٪ الکل) استفاده کنید.
- صورت خود را در فضاهای عمومی مانند فروشگاه مواد غذایی و مکانهایی که اجتناب از تماس نزدیک با دیگران مشکل است، با ماسک پارچه ای بپوشانید. در صورت امکان از ماسکهای جراحی استفاده کنید. ماسکهای N95 باید برای ارائه دهندگان خدمات بهداشتی فراهم گردد.
- هنگام سرفه یا عطسه دهان و بینی خود را با آرنج یا دستمال بپوشانید. سپس دستمال استفاده شده را دور بیندازید و دستان خود را بلافاصله بشوئید.
- از دست زدن به چشم، بینی و دهان خود، خودداری کنید.
- سطوحی مانند دستگیرههای در، کلیدهای برق، وسایل الکترونیکی و پیشخوانها که زیاد لمس میشوند را روزانه تمیز و ضد عفونی کنید.
- اگر به یک بیماری مزمن مبتلا هستید و احتمال ابتلا به بیماری به شکل جدی در شما بیشتر است، در مورد راههای دیگر محافظت از خود با پزشک مشورت کنید.
-
چه زماني دستهايتان را بشوييد؟
- بعد از عطسه و سرفه
- داشتن ارتباط با يک فرد بيمار
- قبل و در هنگام پخت غذا
- قبل از غذا خوردن
- بعد از استفاده از سرويس بهداشتی
- کثيفی دستها به صورت آشکار
- بعد از تماس با حيوانات خانگی
چه زمانی از ماسک استفاده کنيد؟
- اگر با افراد مشکوک به بيماري کرونا در ارتباط هستيد.
- اگر شما مشکوک به بيماری کرونا هستيد.
- اگر شما مبتلا به بيماری کرونا هستيد.
- اگر شما سرفه و عطسه میکنيد.
- اگر شما سرماخوردگی داريد.
در تهيه و استفاده از ماسک به نکات زير توجه داشته باشيد:
ماسک مناسب و استاندارد استفاده کنيد.
در صورت استفاده از ماسکهای عادی، پس از هر بار استفاده آن را دور بيندازيد.
هنگام استفاده از ماسک از لمس آن (بخصوص سطح خارجی) خودداری کنيد و در صورت لمس اتفاقی دستهای خود را با آب و صابون بشوييد.
اگر ماسک دچار آسيب شده (مثل شل شدن نوارهای کشی، عدم تثبيت مناسب ماسک روی صورت، شکسته شدت قطعه فلزی روی بينی و…) آن را در سطل زباله بيندازيد.
ماسک استفاده شده را در جيب و کيف خود قرار ندهيد و آن را در نايلون گذاشته و در سطل زباله بيندازيد.
مراحل استفاده صحيح از ماسک
قبل از استفاده از ماسک دستهای خود را بشوئيد و ضدعفونی کنيد.
ماسک را روي بينی، دهان و چانه خود قرار دهيد.
بعد از فيکس کردن موقعيت ماسک کش را پشت سر يا گوش قرار دهيد.
سيم نازک فلزی روی ماسک را به آرامی فشار دهيد تا به صورت شما بچسبد.
اگر هوا از اطراف ماسک به بيرون نشت ميکند با فيکس کردن کشها آن را برطرف کنيد.
توجه
تنها زماني استفاده از ماسک موثر خواهد بود که شما دستهاي خود را مرتب بشوئيد و نحوه استفاده صحيح از ماسک را رعايت نمائيد.
بهداشت دست اولين و مهم ترين اقدام دفاعی در مقابل کرونا ويروس است.
- نکات پیشگیری از کرونا در مهمانی و مجالس
- نکات پیشگیری از کرونا در مسافرت
- نکات پیشگیری از کرونا در مراکز خرید و فروشگاهها
- نکات پیشگیری از کرونا در ادارات (مختص کارکنان)
- نکات پیشگیری از کرونا در حمل و نقل عمومی
- نکات پیشگیری از کرونا در هنگام سوختگیری
- نکات پیشگیری از کرونا در مراجعه بانکها و ادارات
- شستن صحیح دست
- نحوه صحیح پوشیدن ماسک
- مدیریت استرس و اضطراب ناشی از کرونا
- شباهتها و تفاوتهای آنفولانزا و کووید ۱۹