مدیریت بیماری
مصرف صحیح قرص یا کپسول (داروهای خوراکی)
بلعیدن دارو به صورت قرص یا کپسول یا نوشیدن آن به شکل مایع، شایعترین روش مصرف دارو است. این روش راحت بوده و تهاجمی نیست، درد ندارد و در واقع نسبت به روشهای دیگر ارزانتر است.
وقتی که دارو بلعیده میشود، وارد مری شده و از آنجا به معده میرسد، در نهایت وارد رودهی باریک شده و معمولاً از آنجا جذب خون میشود و در سراسر بدن، انتشار مییابد. گاهی اوقات، ممکن است یک قرص یا کپسول روی مخاط پوششی مری بچسبد. اگر دارو به جای اینکه در معده و روده حل شود، در این قسمت حل شود باعث ایجاد تحریک و گاهی اوقات، استفراغ یا درد قفسهی سینه میشود.
توصیهها
- بروشور نحوه مصرف دارو را به دقت بخوانید.
- قبل از بلع قرص، مقداری آب بخورید تا مجرای مری نرمتر شود.
- قرصهای بلعيدنی و كپسول را به هيچ وجه نبايد با آب دهان قورت داد، چون ممكن است به جدار مری چسبيده و عوارض خطرناک به وجود آورد.
- قرص و كپسول حتماً به همراه يک يا چند ليوان آب (نه خيلي گرم و نه خيلي سرد) مصرف شود و خوردن آب به همراه قرص يا كپسول سرعت باز شدن و هضم آنها را افزايش میدهد.
- براي حداكثر جذب، بهتر است دارو همراه غذا مصرف نشود، مگر در مورد داروهايی كه مصرف همراه غذا در دستور مصرف آنها ذكر شده باشد.
- برای به حداقل رساندن تداخل دارو و غذا بايد آن را نيم تا يک ساعت قبل از غذا يا دو ساعت پس از آن مصرف نمود.
- مصرف داروها به طور همزمان میتوانند سبب بروز تداخل در اثرات آنها شود لذا در مصرف همزمان داروها بايد به بروشور آنها مراجعه و با داروساز مشورت نمود.
- بايد در نظر داشت شرايط متفاوت جسمی، روحيی -روانی، غذاها و نوشيدنیهای متفاوت، مصرف سيگار، الكل و ورزش میتواند در اثربخشی داروها مؤثر باشد.
- هنگام مصرف قرص يا كپسول، بيمار حتیالامكان وضعيت ايستاده داشته باشد.
- بعد از نوشیدن دارو، دراز نکشید بلکه ایستاده و یا صاف بنشینید.
- كودكان معمولاً نسبت به مصرف دارو مقاومت نشان میدهند. برای راحتتر شدن كار بعضی داروها را میتوانيد با آب يا شير رقيق كنيد و به كودک بخورانيد كه البته در اين مورد حتماً با پزشک داروساز داروخانه مشورت كنيد.