غذا دادن به بیمار

در بسیار مواقع خود بیمار می‌تواند غذا بخورد و یا ممکن است نیاز به کمک داشته باشد. اگر می‌خواهید در غذا دادن به بیمار کمک ‌کنید، نکات زیر را مدنظر قرار دهید:

  • بیمار را در شستن دست‌ها کمک کنید.
  • در صورت نیاز برای بهبود اشتها کمک کنید تا بیمار دندان‌های خود را مسواک بزند یا از محلول‌های دهان شویه استفاده کند.
  • در صورت نیاز نور اتاق را تنظیم نموده و هوای آن‌را تهویه کنید.
  • بیمار را در وضعیت راحتی قرار دهید. اکثر بیماران وضعیت نشسته را ترجیح می‌دهند. در صورتی‌که بیمار قادر به نشستن نیست، او را در وضعیت به پهلو خوابیده قرار دهید.
  • میز غذا را آماده کنید، به این‌صورت که آن‌را از وسایل اضافی خالی کنید و ارتفاع را در حد مناسبی قرار دهید، به طوری که بیمار بتواند محتوای داخل سینی را ببیند.
  • دست‌های خود را بشویید.
  • سینی غذا را روی میز غذا قرار داده آن‌را از نظر نام بیمار، نوع رژیم غذایی و کامل بودن بررسی کنید. بیمار را در غذا خوردن یاری کنید.
  • دقت کنید که تمام وسایل لازم و نیز دستمال سفره و یک لیوان آب خنک موجود باشد. غذاهای گرم یا سرد در درجه حرارت خود باقی مانده باشد.
  • بیمار را تشویق کنید که به تنهایی غذای خود را میل کند.
  • چنانچه بیمار در وضعیتی است که نمی‌تواند محتوای داخل سینی را ببیند، نوع غذا و محتوای داخل سینی را برای او شرح دهید.
  • دستمال سفره را زیر چانه بیمار قرار دهید.
  • در صورت لزوم در تکه کردن گوشت، نان یا پوست کندن میوه‌ها به بیمار کمک کنید. در صورت نیاز کره یا پنیر را روی نان بمالید و چای را داخل فنجان بریزید.
  • اگر بیمار می‌تواند از دست‌هایش استفاده کند، بگذارید تا نان و غیره را خود به دست گرفته و در دهان بگذارد.
  • از قاشق و چنگال برای خوراندن مواد غذایی و از نی برای نوشانیدن مایعات استفاده کنید.
  • غذا را در لقمه‌های کوچک در دهان بیمار بگذارید.
  • هر سه یا چهار لقمه غذای جامد که بیمار میل کرد، چند جرعه مایعات به او بدهید.
  • چنان‌چه بیمار غذا را نمی‌بیند، هر لقمه‌ای که در دهان بیمار می‌گذارید به او توضیح بدهید که چیست و سرد است یا گرم.
  • به بیمار فرصت دهید که غذا را کاملاً بجود و آن را فرو دهد . در غذا دادن عجله نکنید.
  • در ضمن غذا دادن در مورد مطالب مورد علاقه بیمار صحبت کنید و او را مشغول نگه دارید.
  • غذا دادن را ادامه دهید تا بیمار کاملاً سیر شود.
  • وقتی که مطمئن شدید بیمار سیر شده است سینی و دستمال سفره را بردارید.
  • بیمار را در شستن دست‌ها کمک کنید.
فهرست