مدیریت بیماری
سرطان و عوامل محیطی و شغلی
نقش عوامل محیطی و شغلی در ایجاد سرطان
سرطان از جمله بیماریهای چند عاملی است که در به وجود آمدن آن مجموعهای از عوامل ژنتیکی و محیطی مؤثرند. 93 درصد سرطانها زاییده محیط زیست است، عوامل محیطی که روزانه همه ما با آنها مواجه هستیم مانند هوایی که تنفس میکنیم، آبی که مینوشیم، غذایی که میخوریم و به طور کلی نحوه زندگیای که انتخاب کردهایم، داروهای پزشکی و هورمونها، تابشها، ویروسها، باکتریها و قرار گرفتن به مقدار بسیار زیاد در معرض نور خورشید همگی میتوانند دارای عامل سرطانزا باشند. بیش از 12 نوع سرطان در ارتباط با عوامل محیطی و شغلی شناخته شده است. 30 درصد از موارد ابتلا به سرطان ناشی از دود سیگار، 35 درصد از رژیم غذایی، 25 درصد از بیماریهای عفونی و 10 درصد از اشعههای یونی و غیریونی است. همچنین 1 الی 5 درصد از موارد مرگ سرطان مربوط به آلودگی هوا و 5 الی 10 درصد وابسته به آلوده کنندههای محیط شغلی است.
گاهی برخی از عوامل سرطانزای شغلی همراه با عوامل مربوط به شیوهی زندگی موجب تقویت و تشدید سرطان میگردد. به عنوان مثال احتمال بروز سرطان ریه ناشی از مواجههی شغلی با آزبست در کارگرانی که سیگار میکشند، بیشتر است .
عوامل زیست محیطی مانند ویروسها، نور خورشید و مواد شیمیایی بر طول عمر سلولهای بدن اثر میگذارند. این عوامل به مرور زمان باعث ایجاد تغییراتی در ژنها میشود. گرچه بسیاری از این تغییرات هیچ تأثیری بر سلامت انسان ندارد، ولی ممکن است تغییرات دائمی در ژنهای خاص به ایجاد سرطان منتهی شود.
ویژگیهای سرطانهای شغلی و محیطی:
- مدتها پس از مواجهه روی میدهند.
- فاصله بين مواجهه با عامل و بروز بيماری میتواند 10 تا 25 سال طول بکشد.
- سرطان حتي پس از قطع مواجهه هم ممكن است بروز كند.
- متوسط سن ابتلا به بيماری كمتر از متوسط سن ابتلا به همان نوع سرطان در مردم عادی است.
- محل سرطان بسته به نوع عامل سرطانزا و چگونگی مواجهه ثابت و مشخص است.
پیشگیری
- عوامل سرطانزای محیطی و شغلی از راههای مختلف نظیر استنشاق، تماس پوستی و گوارشی میتوانند وارد بدن شوند.
- هرگونه اقدام که منجر به کاهش مدت و شدت تماس با عوامل سرطانزا شود، سبب کاهش احتمال بروز سرطان در افراد میشود.
- استنشاق دود سیگار (توسط فرد سیگاری و یا دیگران) نه تنها باعث افزایش احتمال بروز سرطان میشود بلکه اثرات سایر عوامل سرطانزا را نیز افزایش میدهد.
- موثرترين راه برای كنترل سرطان شغلي، كاهش استفاده از عوامل سرطانزا در چرخه كاری و جايگزينی آنها با مواد كم خطرتر میباشد.
- درصورتي كه جايگزينی عوامل سرطانزا مقدور نباشد، راهكار بعدی بكار گرفتن روشهای مختلف برای جلوگيری يا كاهش مواجهه با اين عوامل خطرناك خواهد بود.
- كم اثرترين روش مداخلهای، كنترل ميزان مواد سرطانزا در محيط كار براساس مقادير مجاز تعريف شده میباشد.
- آخرين اقدام، استفاده از وسايل حفاظت فردی دركارگرانی است كه در معرض مواجهه با عوامل سرطانزا قرار دارند.
- برقراری نظام مراقبتی که باعث شناسايی زودرس موارد سرطانی، بيشتر شدن شانس درمان بيماران و جلوگيری از مرگ زودرس افراد مبتلا میشود.
بايد به خاطر داشت كه برخي از سرطانهای شغلی دوره نهفتگی 40 سال و بيشتر دارند و به همين جهت لازم است كارگران در معرض خطر را پس از خاتمه دوره كاری، در فواصل منظم تحت مراقبت پزشكی قرارداد.
گاهی علاوه بر انتخاب نوع زندگی، میتوان مراقبتهایی را در خانه و در محل کار مراعات نمود که برخی از این مراقبتها عبارتند از:
- از تماس با آفتکشها پرهیز کنید. قرار گرفتن در معرض آفتکشها عمدتاً از طریق پوست، صورت میگیرد. در صورت تماس، باید به سرعت بدن را شستوشو داد.
- به هنگام کار با حلالها، باید مطمئن شوید که اتاق کاملاً تهویه میشود. در صورت امکان در بیرون از منزل کار کنید یا پنجرهها را باز کنید.
- از برخورد غیرضروری با اشعه ایکس تا حد امکان پرهیز کنید.
- اگر در محیطی کار میکنید که در آن در معرض تراکم بالایی از ذرات ریز، الیاف و گرد و غبار قرار دارید، ماسک محافظ مناسب را روی بینی و دهان خود قرار دهید و مطمئن شوید ماسک به طرز صحیح روی صورت شما قرار گرفته است و مانع از دید شما نمیشود.
- به هنگام سر و کار داشتن با مواد شیمیایی در منزل یا محل کار، از روشهای صحیح انجام کار مانند موارد زیر استفاده کنید:
- از تجهیزات مناسب محافظتکننده از پرسنل استفاده نمایید.
- تجهیزات محافظتکننده را در وضعیت خوب نگهداری کنید.
- ریزشها را بلافاصله تمیز کنید.
- تا حد ممکن سطوح کاری را عاری از گرد و غبار و مواد شیمیایی نگه دارید.
- از روشهای تمیز کردن تر(مرطوب) استفاده نمایید تا گرد و غبار ایجاد نشود.
- مطمئن شوید کارفرمای شما کنترلهای مهندسی مناسب مانند تهویه محلی دود اگزوز را نصب کرده است.
- اشعه فرابنفش: تابش اشعه فرابنفش خورشید، لامپ، یا تخت برنزه کردن بدن باعث پیری زودرس پوست و آسیب دیدن DNA (دی.ان.آ) سلول میشود و امکان ایجاد سرطان پوست را افزایش میدهد.
- تابش یونیزه کننده: منبع این تابش ها شامل پرتوهای کیهانی (پرتوهایی که از فضای خارج از جو وارد آتمسفر کره زمین میشوند)، پرتودرمانی و بمبهای اتمی یا سلاحهای هستهای است که موجب افزایش خطر سرطان خون و سرطانهای سینه، تیروئید، ریه، معده و اندامهای دیگر میگردد. برخی از روشهای تشخیص و درمان بیماری، افراد را در معرض تابش یونیزه کننده قرار میدهند؛ بیمارانی که برای معالجه سرطان یا بیماریهای دیگر تحت پرتودرمانی قرار میگیرند، ممکن است با افزایش خطر سرطان ثانویه مواجه شوند. به عنوان مثال پرتودرمانی در بیماریهای سر و گردن، خطر سرطان تیروئید و پرتودرمانی ناحیهی قفسهی سینه در بیماری سل، خطر سرطان سینه را افزایش میدهد.
- توتون: کشیدن سیگار، پیپ، جویدن توتون و قرار گرفتن در معرض دود توتون موجود در محیط (دود سیگار دست دوم) همگی با افزایش خطر سرطانهای ریه، دهان، مثانه، رودهی بزرگ، کلیه، گلو، حفرهی بینی، حنجره، مری، لب، معده، دهانهی رحم، کبد، لوزالمعده و خون مرتبط هستند. توتون بدون دود با سرطانهای دهان مرتبط است.
- عوامل میکروبی: عوامل ایجاد عفونت، مانند ویروس و باکتری، در ایجاد چند نوع سرطان نقش دارند. یکی از ویروسهایی که از راه تماس جنسی منتقل میشود و آن را ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) مینامند، علت اصلی بروز سرطان دهانهی رحم و مقعد است. عفونتهای ویروسی هپاتیت ب(B) و هپاتیت سی(C) علل اصلی ایجاد سرطان کبد میباشند. باکتری هلیکوباکترپیلوری علت اصلی ایجاد زخم معده و التهاب معده مزمن است و در ایجاد سرطان معده نقش دارد.
- آفت کشها: قرار گرفتن در معرض آفت کشها با افزایش بروز سرطانهای خون و دستگاه لنفاوی، سرطانهای لب، معده، ریه، مغز، پروستات و همچنین سرطانهای پوست همراه است. این سرطانها بیشتر در افرادی که بیشترین مواجهه با این مواد را داشتند مانند کشاورزان، کارگران و خلبانان سمپاش، تولیدکنندگان مواد آفتکش مشاهده میشود.
- حلالها: برخی از حلالها که در تینرهای رنگ، پاک کنندههای رنگ و گریس و در صنعت خشکشویی لباس استفاده میشوند، سرطانزا هستند. این حلالها شامل بنزن، کربنتتراکلرید، کلروفرم، و دیکلرومتان میباشند. کارگرانی که در صنایع پتروشیمی، داروسازی، تولید فرآوردههای چرمی، لاستیکسازی، در جایگاههای بنزین و در صنعت حمل و نقل شاغل میباشند در معرض بنزن قرار میگیرند. استنشاق هوای آلوده، راه عمده تماس افراد با بنزن است. چون در بنزین مصرفی اتومبیل بنزن وجود دارد، در اطراف جایگاههای بنزین و در نواحی پر ازدحام، دود اگزوز ماشین هوا را به بنزن آلوده میکند. بنزن در دود سیگار هم وجود دارد.
- برخی مواد شیمیایی: در طبیعت بیش از 100000 نوع مواد شیمیایی وجود دارد که به طور مستقیم یا غیرمستقیم اثرات و صدمات خود را در ستیوپلاسم و هسته سلولها وارد میکنند و منجر به اختلالات ژنتیکی میشوند و سرانجام جهشها را به وجود میآورند. برخی از مواد شیمیایی که در ایجاد سرطان نقش دارند عبارتند از:
- دی اکسیدها که در رنگبری کاغذ و خمیر کاغذ، سوزاندن زباله، آتش گرفتن وسایل و تجهیزات الکتریکی خاص و در کارخانههای تصفیه سنگ معدن تولید میشوند و همچنین به عنوان آلایندههای موجود در برخی از حشرهکشها، علف هرزه کشها و مواد نگهداری کننده یا محافظ چوب هم یافت میشوند.
- هیدروکربونهای معطر چند حلقهای که در اثر سوزاندن چوب و مواد سوختی در خانهها وارد هوا میشوند و در دود اگزوز موتورهای بنزینی و گازوئیلی، در دوده، زغال کک، دود سیگار و در مواد غذایی که با زغال کباب میشوند هم وجود دارند.
- توکسینهای موجود در قارچ که توسط برخی قارچها که بر روی مواد غذایی رشد میکنند تولید میشوند.
- وینیل کلراید که در تولید بسیاری از کالاهای مصرفی از جمله ظروف، عایقهای لوازم برقی، لولههای آب و مواد کف پوش استفاده میشود.
- بنزیدین در تولید رنگ در فرآوردههای نساجی، کاغذ، و چرم استفاده میشود.
- فلزات: برخی از فلزاتی که در ایجاد سرطان نقش دارند عبارتند از:
- آرسنیک و برلیم که درسلاح هستهای، سوخت موشک، سرامیک، شیشه، پلاستیک وجود دارد.
- کادمیم که در پوشش فلزات، فرآوردههای پلاستیکی، باتری، قارچ کشها وجود دارد.
- کروم موجود در کف پوش، کاغذ، سیمان، بام آسفالتی، آبکاری فلزات برای جلوگیری از خوردگی.
- سرب موجود در رنگهایی که برای رنگ کردن پنبه استفاده میشود، پوشش فلزات، خشک کنده رنگ، در پلاستیکهای خاص و در شیشه های ویژه.
- نیکل موجود در فولاد، مواد پرکنندهی دندان (آمالگام)، مس و فلز برنج، آهنرباهای دائمی، باتری، پوشش شفاف (لعاب یا جلا).
- داروهای پزشکی: برخی از داروهایی که برای درمان سرطان استفاده میشود به عنوان مثال سیکلوفسفامید و کلروآمبوسیل، بروز سرطانهای ثانویه از جمله سرطان خون را افزایش میدهند. داروهای دیگری که به عنوان سرکوب کنندهی سیستم ایمنی استفاده میشوند مانند سیکلوسپورین و آزاتیوپرین که از آنها در مورد بیمارانی که تحت عمل پیوند اندام قرار گرفتهاند استفاده می شود نیز با افزایش خطر سرطان خون مرتبط هستند.
- الیاف، ذرات ریز، گرد و غبار: بیشترین درصد سرطانهای شغلی به علت قرار گرفتن در معرض پنبهی نسوز (آزبست) ایجاد میشود. الیاف آزبست در فرآوردههای عایقسازی بام و عایقهای حرارتی و الکتریکی؛ لولهها، پلاستیک و فرآوردههای نساجی و کاغذ استفاده میشوند.
- گرد و غبار سیلیس با افزایش خطر سرطان ریه در انسان مرتبط است و در محیطهای صنعتی و حرفهای مانند معادن زغال سنگ، معادن گرانیت و فرآوری آن، در صنعت خرده سنگ و صنایع مرتبط با آن و در عملیات ماسه سایی وجود دارد.
- گرد و غبار چوب که در کارخانجات مبل سازی وجود دارد، با سرطانهای حفرههای بینی و سینوسها ارتباط دارد.