مدیریت بیماری
راهکارهای کاهش اضافه وزن
چاقی چیست؟
به تجمع غیر طبیعی چربی در بدن چاقی گفته میشود. بدن انرژی اضافه را در سلولهای چربی كه در بافت چربی وجود دارند ذخیره میكند. اگر فرد بین دریافت و مصرف انرژی از طریق عادات غذایی و ورزش منظم تعادل برقرار نكند، چربی در بدن وی انباشته شده و دچار اضافه وزن میگردد. مردان عمدتاً دچار تجمع چربی در شکم میشوند که یکی از عوامل خطر ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی میباشد.
افراد چاق در معرض ابتلا به بیماریهای زیر هستند:
- دیابت نوع2
- بیماریهای قلبی- عروقی
- وقفهی تنفسی در خواب
- مشکلات استخوانی و مفصلی مانند آرتروز
- سنگ کیسهی صفرا و عوارض آن
- بعضی از انواع سرطانها
عواملی همچون مصرف دخانیات، فشارخون بالا، اختلال در چربی خون، اختلال قند خون و سابقهی خانوادگی بیماری زودرس قلب (سكته قلبی یا مرگ ناگهانی در مردان درجه یك خانواده در سن 55 سالگی یا قبل از آن)، کم تحرکی، چربی خون بالا همگی منجر به در معرض خطر قرار گرفتن بیش از پیش سلامت افراد چاق میشود. بنابراین ضروری است افراد چاق به شناسایی دلایل چاقی خود اقدام نموده و در جهت بازگشت به وزن متعادل و مطلوب اقدام نمایند.
بعضی از عوامل خطر ابتلا به چاقی عبارتند از: زندگی کمتحرک و عدم فعالیت بدنی، زمینهی ارثی ابتلا به چاقی (سابقه چاقی در خانواده)، عادات غذایی ناسالم (مصرف بیرویهی شیرینیجات و غذاهای پرچرب و کم فیبر) و کمکاری تیروئید. البته مصرف بعضی از داروها میتواند منجر به چاقی شود (مانند داروهای استروئیدی).
یکی از روشهای محاسبهی وزن مطلوب بدن و تشخیص اضافه وزن محاسبهی شاخص تودهی بدنی (BMI) است که به صورت وزن به کیلوگرم تقسیم بر مجذور قد به متر به دست میآید. عددی که به دست میآید در یکی از گروههای زیر دسته بندی میشود:
- سالم : 24-19
- اضافه وزن: 29-25
- چاق : 30 به بالا
کاهش میزان انرژی مصرفی و افزایش تحرک از اثربخشترین روشها برای کاهش وزن است. به منظور کاهش وزن شما باید همان میزان زمان صرف کاهش وزن خود کنید که صرف چاق شدن نمودهاید. بنابراین در هرهفته میتوانید حدود نیم تا یک کیلو کاهش وزن داشته باشید. کاهش وزن سریع تر از این مقدار ناسالم و مضر است و دائمی نیست. قبل از شروع به کاهش وزن با پزشک خود مشورت نمایید.
توصیههای کلی که در ادامه خواهد آمد میتواند تا حد زیادی جهت کاهش وزن و حفظ وزن مطلوب کمک کننده باشد. بنابراین آنها را به دقت مطالعه نمایید و از آنها پیروی کنید:
- اصلاح رژیم غذایی:
- شرایط اجتماعی، احساسی یا استرسزا میتوانند موجب پرخوری شوند. بنابراین مدیریت استرس (فشار روانی) را بیاموزید و آن را در زندگی خود به کار ببرید.
- برچسبهای ارزش غذایی مواد غذایی را برای بررسی میزان انرژی (کالری) آنها مطالعه کنید و از مصرف مواد غذایی با انرژی (کالری)، چربی، نمک (سدیم) و کربوهیدرات (مواد غذایی قندی) بالا و فست فودها اجتناب کنید.
- وعدههای غذایی اصلی خود، علیالخصوص صبحانه را از میان وعدههای غذایی خود حذف نکنید. افرادی که صبحانه سالم مصرف میکنند در طول روز کمتر گرسنه میشوند، سطح چربی خون (کلسترول) آنها پایینتر است و تمرکز بهتری دارند.
- در طول روز چند وعده کم حجم بخورید. اگر مقدار کالری بیشتری نسبت به آنچه مصرف میکنید، بسوزانید؛ به آسانی وزن از دست میدهید. مطالعات نشان میدهد کسانی که چهار تا پنج وعده در روز غذا میخورند بهتر میتوانند اشتها و وزنشان را کنترل کنند. بنابراین بهتر است کل کالری را که باید در طول روز دریافت کنید، به چند بخش کوچک تقسیم کنید و در تمام طول روز از غذای خود لذت ببرید. با این برنامهریزی شام باید آخرین وعدهای باشد که میخورید.
- آهسته بخورید. به بدن خود زمان کافی برای شناسایی احساس سیر شدن بدهید. تنها در صورتی که حقیقتاً گرسنه شدید از دیگر مواد غذایی مکمل استفاده کنید و هنگامی که احساس سیری کردید از خوردن دست بکشید. بسیاری از مردم زمانی كه بی حوصله، خسته، تنها یا پر تنش هستند، غذا میخورند. برخی افراد نیز علیرغم سیر شدن، كماكان به خوردن غذا ادامه میدهند كه باعث چاقی یا اضافه وزن میشود.
- بهتر است به جای خوردن یك وعده كامل غذایی، به خوردن مقدار كمتری بسنده كنید. تعداد لقمههای بیشتر سبب جذب مواد بیشتر و در نتیجه، چاقی خواهد شد. تعداد لقمههای کمتر بخورید و در عین حال آنها را بیشتر بجوید.
- میتوانید با خوردن یک لیوان آب خنک، یک نوشیدنی کمکالری و مصرف انواع میوهها به خوردن غذاهای پرکالری خاتمه بدهید. یعنی وقتی دیدید که دارید زیاد غذا میخورید، یک لیوان آب بنوشید و دیگر بعد از آن غذا نخورید. اگر طعم آب را دوست ندارید، میتوانید کمی آب مرکبات مثل لیمو یا چند قطره از آب میوه دیگری مثل انبه یا هلو که کالری کمتری دارند را به آن اضافه کنید، طوری که فقط طعم آن عوض شود.
- فکر کنید ببینید چه غذای کمکالری را میتوانید به رژیم خود اضافه کنید؛ نه اینکه چه چیزی را از رژیم خود حذف کنید. این کار را با میوه و سبزی شروع کنید. سعی کنید روزانه 5 تا 9 وعده از میوه و سبزیهای تازه استفاده کنید. شاید این مقدار زیاد به نظر برسد، اما این حجم از میوه و سبزی بسیار با ارزش است، چون بدنتان مقدار زیادی فیبر دریافت میکند و در هنگام صرف غذا احساس رضایتمندی بیشتری میکنید.
- اگر عادت دارید شبها هم بعد از شام چیزی بخورید، حداقل مواد کمکالری را انتخاب کنید.
- از مصرف فرآوردههای گوشتی پرچرب مثل سوسیس، كالباس، همبرگر، كله پاچه و مغز خودداری كنید.
- به مقدار کافی آب بنوشید (حداقل 8 لیوان در روز).
- از انواع نانهای تهیه شده از آرد سبوسدار استفاده کنید و مصرف نانهای فانتزی مثل انواع ساندویچی و باگت را کاهش دهید.
- حبوبات پخته مثل عدس و لوبیا را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
- شیر و لبنیات مصرفی را حتماً از انواع كم چرب انتخاب كنید.
- به جای گوشت قرمز، بیشتر از گوشتهای سفید، خصوصاً ماهی و مرغ بدون پوست استفاده كنید. در صورت استفاده از گوشت قرمز، انواع چربی گرفته شده آن را استفاده کنید.
- مصرف زرده تخم مرغ را محدود كنید.
- میوهها و سبزیها را بیشتر به شكل خام مصرف كنید و به جای آب میوه، خود میوه را مصرف كنید.
- غذاها را بیشتر به شكل آبپز، بخارپز، كبابی یا تنوری مصرف كنید و از مصرف غذاهای پرچرب و سرخ شده بپرهیزید.
- مصرف غذاهای آماده (فست فودها) و كنسروی را محدود كنید.
- از مصرف مواد غذایی که دارای روغنهای هیدروژنه یا نیمه هیدروژنه هستند خودداری کنید. اینها همان روغنهای ترانس هستند که بسیار ناسالم هستند.
- از رژیمهای غذایی تبلیغاتی و قرصهای رژیم غذایی اجتناب کنید. بسیاری از رژیمهای غذایی، از تمایل شما برای كاهش سریع وزن، استفاده میكنند. متأسفانه، رژیمهای غذایی سریع، كارساز نیستند و باعث آسیب به بدن میشوند.
- رژیمهای پایهگذاری شده بر اساس مصرف قرص، پودر و سبزیهای ویژه برای لاغری، معمولاً ادعاهایی غیر واقعی برای کسب منفعت بیشتر هستند و حاوی مواد مسهل و مواد ادرار آور هستند كه بدن را به دفع بیش از حد مجاز آب مجبور می سازند و آسیب رسان هستند.
- برخی از رژیمهای غذایی باعث قطع كامل مصرف چربی، قند و کربوهیدرات میشود. محروم كردن بدن از گروههای مواد غذایی مورد نیاز، ایده مناسبی نیست، به ویژه زمانی که افراد در سنین رشد قرار دارند.
- یکی از مواد معدنی قابل توجه کلسیم است که نقش مهمی در سلامت استخوانها بر عهده دارد. بنابراین در حین استفاده از رژیم غذایی به منظور حفظ سلامت استخوانها با مصرف مواد غنی از کلسیم مانند شیر، سویا، پنیر، ماهی و سبزیجات سبز مانند بروکلی و کلم پیچ میتوانید کلسیم مورد نیاز بدن خود را تأمین نمایید.
- سعی کنید هنگامی كه گرسنه هستید به خرید مواد غذایی نروید.
- فعالیت بدنی
کاهش فعالیت بدنی موجب افزایش وزن میشود و افزایش فعالیت بدنی منجر به افزایش سوخت و ساز بدن و مصرف انرژیهای اضافی و در نهایت ایجاد تعادل در وزن میشود. فعالیت بدنی بهترین روش مبارزه با علایم معمول سالمندی (مانند: آرتروز، پوکی استخوان و از دست دادن حافظه) نیز هست. ورزش کردن با استرس (فشار روانی) و افسردگی مبارزه میکند و منجر به افزایش کیفیت خواب میگردد.
هیچ سنی برای شروع ورزش زود و یا دیر نیست. اضافه کردن فعالیتهای بدنی به فعالیتهای روزمره میتواند تأثیر چشمگیری در کاهش خطر ابتلا به مرگ زودرس داشته باشد. ولی افرادی که سالها فعالیت بدنی قابل توجهی نداشتهاند یا دارای بیماریهای خاص هستند، قبل از شروع فعالیتهای شدید ورزشی باید ابتدا با پزشک خود مشورت نمایند.
برای شروع فعالیت بدنی لازم است ابتدا با دورههای 5 الی 10 دقیقهای شروع نمایید و به تدریج آن را به 30 الی 60 دقیقه در بیشتر روزهای هفته برسانید. هدف فعالیتهای بدنی افزایش ضربان قلب و تنفس است. شدت ورزش را باید به آرامی افزایش داد و تعداد نفسهای شما کم کم افزایش پیدا کند و به حداکثر میزان مجاز خود برسد. ولی این افزایش باید تا حدی باشد که در حین آن قادر به یک مکالمهی عادی باشید نه به حدی که از نفس بیافتید.
در بهترین حالت باید سعی نمایید در اکثر روزها 30 الی 60 دقیقه ورزش کنید. با این حال حداقل میزان ورزش روزانه 3 تا 5 دقیقه است. لازم نیست 30 دقیقه ورزش به صورت مداوم انجام شود بلکه میتوان آن را در مقاطع مختلف روز تقسیم بندی و اجرا نمود. مطالعات نشان داده است که حتی یک پیادهروی سریع در حد 30 دقیقه در روز، خطر ابتلا به حمله قلبی، سکته و دیابت را کاهش میدهد.
به منظور برخورداری از فعالیت بدنی موثر لازم است در انجام آن اصل تنوع را رعایت نمایید. ایجاد تنوع در فعالیتهای ورزشی منجر به درگیر نمودن قسمتهای مختلف بدن و انجام یک تمرین کامل خواهد شد. بنابراین فعالیت بدنی شما باید شامل موارد زیر باشد:
- فعالیتهای هوازی مانند ایروبیک که ضربان قلب شمارا 25 دقیقه یا بیشتر بالا ببرد. مانند دوچرخه سواری، شنا و دویدن.
- وزنه برداری یا تقویت عضلات و استخوانها.
- تمرینات کششی برای بهبود انعطافپذیری.
راهکارهایی جهت افزایش فعالیت بدنی در زندگی روزمره
- اگر نمیتوانید 30 دقیقه پیاپی فعالیت بدنی داشته باشید دو وقت 15 دقیقهای و یا سه تا 10 دقیقه فعالیت کنید.
- فعالیت بدنی فقط شامل ورزشهای حرفهای مثل والیبال، فوتبال، كشتی و یا شنا كردن نیست بلكه این فعالیتها میتواند شامل پیادهروی، انجام كارهای منزل مثل: ماشین شویی، باغبانی، بازی با بچهها و … باشد.
- هر روز ۱۵ دقیقه زودتر بیدار شوید و نرمش کنید.
- 15 دقیقه پیاده روی سریع یا دویدن آرام قبل از نهار، مكمل حركات نرمشی صبح خواهد بود.
- در طول زمانهای استراحت قدمزنیهای سریع و شدید داشته باشید. از پلهها بالا بروید و در فواصل بین كلاسها یا فضاهای کاری خود نیز قدم بزند. بدین ترتیب به راحتی میتوانید حداقل 30 دقیقه فعالیت فیزیكی روزانه داشته باشید.
- با دوستان و افراد خانواده خود برنامهی پیادهروی و ورزش بریزید. انتخاب ورزشهای دستهجمعی همراه با سایر افراد خانواده یا دوستان، شما را به تداوم برنامه ورزشی تشویق میكند.
- با دوستانی که فعالیت و جنب و جوش بیشتری دارند، همراه شوید و حتی در صورت امکان با یک مربی ورزشی، ورزش کنید.
- زمان و مکان مشخصی را برای انجام ورزش مشخص كنید، مثلاً همیشه صبحها، بعداز ظهرها یا شبها ورزش كنید، این كار باعث میشود تا انجام فعالیت بدنی منظم برای شما عادت شود.
- وقتی بچههای خود را به پارک میبرید، به جای نشستن روی صندلی، در اطراف فضای بازی آنها قدم بزنید.
- در اکثر مواقع به علت اشتغال به انواع فعالیتها، اختصاص حداقل 30 دقیقه از اوقات روزانه به ورزش، برای شما مدت زمان طولانی به نظر میرسد. برای حل این مشكل، مدت زمان ورزش خود را به زمانهای كوتاهتر در طول روز تقسیم کنید.
- سعی كنید فاصله بین محل تحصیل یا كار تا خانه را پیاده یا با دوچرخه طی نمایید.
- زمانی كه در ایستگاه اتوبوس هستید، یا تا رسیدن فردی كه منتظر او هستید ثابت نایستید و قدم بزنید.
- چنانچه لازم است از اتوبوس یا مترو و… برای رفتن به منزل یا محل کار استفاده كنید، از یک ایستگاه دورتر برای پیاده یا سوار شدن و رسیدن به مقصد استفاده كنید.
- در صورت استفاده از وسیله نقلیه شخصی آن را در فاصله معینی از محل کار، پارک کرده و باقی راه را پیاده طی كنید.
- درصورتی که منع پزشکی وجود نداشته باشد، حتی الامکان از پله به جای آسانسور یا پله برقی برای بالا و پایین رفتن استفاده كنید.
- یكی از دلایل کمبود وقت افراد برای انجام فعالیتهای بدنی، افزایش تمركز بر روی صفحات نمایش دستگاههایی نظیر تلویزیون، رایانه و یا بازیهای ویدئویی است. لازم است زمان اختصاص داده شده به این گونه فعالیتها را به كمتر از 2 ساعت در روز محدود كنید.
- افراد پس از ورزش کردن، حس بسیار خوبی دارند اما اکثراً این حس را فراموش میکنند. به منظور یادآوری این حس خوب و افزایش انگیزه برای تبدیل ورزش به یک عادت همیشه بعد از هر بار ورزش کردن از خود عکس بگیرید و یا پس از اتمام فعالیتهای ورزشی کلیه احساسات مثبت خود را یادداشت کنید.
- هنگام تماشای تلویزیون، گوش دادن به رادیو و موسیقی حرکات نرمشی انجام دهید.
- فعالیت بدنی مورد علاقه خود را انجام دهید و هنگام انجام فعالیتهای ورزشی به موسیقی مورد علاقه خود گوش دهید.
- به منظور تداوم فعالیت بدنی، به خود پاداش دهید.
- قبل از انجام حركات ورزشی، آب و یا مایعات مصرف نموده و در حین ورزش نیز از مصرف مایعات و انواع نوشیدنیهای كم شیرین و حاوی نمک دریغ نکنید.
- بهتر است فاصله غذا خوردن تا شروع فعالیت بدنی، بیشتر از 3 ساعت باشد تا هضم و جذب مواد غذایی به خوبی انجام گرفته و خون به مقدار کافی به ماهیچهها برسد. بعد از خوردن غذا حداقل تا نیم ساعت از انجام هرگونه تمرینات ورزشی و كارهای فكری خودداری کنید.
- نیم ساعت قبل از تمرین و یک ربع بعد از آن، باید از آشامیدن نوشیدنیهای خیلی سرد خودداری کنید. زیرا آب سرد تا مدتی که درجه آن به دمای بدن برسد در معده باقی میماند، بنابراین برای جبران سریع آب از دست رفته بدن، آب مصرفی نباید خیلی سرد باشد.
- قبل از شروع ورزش، برای گرم كردن بدن حداقل 3 تا 5 دقیقه فعالیتهای سبک و حرکات آهسته انجام دهید، گرم کردن بدن قبل از ورزش به استقامت قلبی- تنفسی کمک میکند. گرم کردن شامل فعالیتهایی مثل پیاده روی و دویدن به همراه چرخاندن دستهاست که در آن عضلات بزرگ بدن درگیر میشوند و ضربان قلب و دمای عضلات افزایش مییابد. گرم کردن میتواند شامل دوی آهسته، حرکات نرمشی و کششی باشد.
- در نظر گرفتن فصل و آب و هوا حین ورزش
- فعالیت بدنی را با توجه به فصل انجام دهید. اگر در فصل گرما هستید فعالیتها و حرکات را سبک، ملایم و با فاصله انجام دهید و اگر در فصل سرما هستید، حرکات و فعالیتها را پی در پی و به تندی انجام دهید.
- در سرما از چند لایه لباس نازک بهجای یک لباس كلفت استفاده كنید، كه طی انجام فعالیت و گرم شدن، امكان در آوردن لایههای بیرونی باشد.
- در آب و هوای نامساعد مانند سرما و گرمای شدید و هوای بارانی و بادی، میتوانید به فعالیتهای بدنی داخل منزل و یا محیطهای سرپوشیده مناسب بپردازید. مانند استفاده از دوچرخه ثابت، تردمیل یا حتی انجام نرمش با برنامههای صبحگاهی ورزشی تلویزیون.
- فعالیت بدنی را بهتر است در هوای آزاد انجام دهید. زیرا به اکسیژنرسانی بیشتر به مغز کمک میکند. اما در صورت آلودگی شدید هوا از فعالیت بدنی در هوای آزاد خودداری کنید. ورزش در هوای آلوده علاوه بر عوارضی که بر قلب، ریه و مغز برجا میگذارد، یک سری عوارض عمومی روحی و روانی مانند احساس خستگی، کوفتگی، سردرد و… را نیز به همراه دارد تا رفع این معضل به جای فعالیت بدنی در فضاهای باز، فعالیت بدنی در فضاهای سربسته را جایگزین کنید.
- در صورت امکان، شنا را در برنامه ورزشی خود قرار دهید. در فصل تابستان یكی از نشاط بخشترین ورزشها شنا است. شنا با اثرات مثبتی كه بر روی قلب و عروق و دستگاه تنفس ایجاد میكند به خصوص برای افرادی كه مبتلا به درد زانو ناشی از آرتروز و یا كمردرد هستند، بسیار مفید است.
تا حد امکان از لباسهای رنگی و دارای الیاف مصنوعی به عنوان لباس زیر استفاده نکنید. میکروبها در پارچههای مصنوعی مانند پلی استر سریعتر رشد میکنند. بهتر است لباسهای زیر از جنس پنبه و سفید رنگ باشند. لباسهای نخی یا پنبهای، به سادگی عرق بدن را به خود جذب میکنند و مانع عرق سوز و قرمز شدن بدن میشود.
- در نظر گرفتن شرایط جسمانی قبل از شروع ورزش
- برای شروع برنامه ورزشی باید یكی از انواع فعالیتهایی را كه مورد علاقه شماست و با آمادگی جسمانی، سن و شرایط شما تناسب دارد را انتخاب کنید.
- اگر آمادگی جسمانی كافی ندارید، ورزش را به آرامی شروع كنید و به تدریج آن را افزایش دهید و اگر در طی ورزش دچار علائمی مثل ناراحتی قفسه سینه و تنگی نفس شدید ورزش را به تدریج قطع كنید.
- اگر دچار بیماریهای قلبی- عروقی، تنفسی، مفصلی، مهرهای، استخوانی، تعادلی و… هستید قبل از انجام هرگونه فعالیت ورزشی با پزشک خود مشورت کنید.
- اگر در دوران نقاهت پس از عملهای جراحی قرار دارید. تا زمانی که پزشک اجازه نداده است از انجام هرگونه فعالیتهای ورزشی خودداری کنید.
- گاهی انجام فعالیت بدنی به عللی مانند چاقی، درد یا خستگی برای شما راحت نیست و این موانع، انجام فعالیت بدنی منظم را برایتان دشوار میسازد. سعی کنید فعالیتی را انتخاب کنید که برایتان دشوار و ناراحت کننده نباشد. برای مثال شنا یا هرگونه فعالیت بدنی دیگر درآب میتواند برایتان گزینه مناسبی باشد. البته بهتر است انتخاب نوع ورزش و شدت و مدت زمان آن را با مشورت پزشک انجام دهید.
- حین انجام فعالیت بدنی و بعد از خاتمه آن باید احساس مطبوعی داشته باشید، در غیر این صورت باید شدت و سرعت فعالیت بدنی را كاهش دهید. اگر از ورزشی كه انتخاب كردهاید لذت نمیبرید، نوع فعالیت را تغییر دهید.
- پس از فعالیت بدنی، برای نظافت بدن، با آب گرم دوش بگیرید. دوش آب گرم، هم باعث میشود بهداشت فردی را رعایت کرده باشید و هم ایجاد آرامش میکند.
- به هنگام فعالیت بدنی باید از لباس کم و کفش مناسب استفاده کنید. برخی از ویژگیهای کفش مناسب برای فعالیت بدنی عبارتند از انعطافپذیری برای تمامی حرکات مختلف پا، داشتن فضای کافی در قسمت جلوی کفش در ناحیه پنجه، داشتن محافظ مچ پا.
- در هنگام فعالیت بدنی برای پیشگیری از صدمات احتمالی، در زمین یا سالنهای ورزشی باید به موانع و خطرات توجه کنید. به طور مثال به لغزنده بودن زمین، خرابی وسایل ورزشی، روشنایی محیط و … توجه کنید.
- هنگام استفاده از ابزار و وسایل ورزشی، هوشیار باشید و چگونگی استفاده از آنها را یاد بگیرید تا از ورزش خود لذت ببرید. عدم آشنایی در کارکردن با وسایل ورزشی میتواند عوارضی را به دنبال داشته باشد.
- پس از اتمام فعالیت بدنی برای برگشت به حالت اولیه و پیشگیری از اثرات نامطلوب فعالیت و رفع بهتر و زودتر خستگی باید بدن خود را سرد کنید. این کار باعث میشود که ضربان قلب بهتدریج كاهش پیدا كند.
- سرد کردن معمولاً 5 تا 10 دقیقه طول میکشد. سرد كردن میتواند بهصورت فعال و یا غیرفعال انجام شود. فعال دارای شدت بیشتر و شامل دوی آهسته و پیوسته است. غیر فعال دارای شدت بسیار کم و شامل راه رفتن و حرکات نرمشی درجاست.
- بعد از فعالیت بدنی به منظور جبران آب از دست رفته بدن خود به علت تعریق حین ورزش، تنها مواد غذایی مناسب، نوشیدنیها مخصوصاً آب میوههای طبیعی هستند.
- سعی کنید پس از تمرین و بازی، لباسهای ورزشی خود را شسته و زیر نور آفتاب خشک کنید. لباسهای ورزشی آغشته به عرق بدن، محیط مناسبی برای رشد قارچهای بیماریزایی است که در صورت عدم شستشو، میتوانند شما را بیمار کنند.
- پس از فعالیت بدنی نباید در معرض جریان هوای سرد قرار گیرید زیرا احتمال ابتلا به امراض مختلف از جمله بیماریهای کلیوی همواره وجود دارد.
درمان دارویی در صورت نیاز باید تحت نظر پزشک صورت گیرد. بیمارانی که تحت درمان دارویی قرار دارند باید به طور منظم تحت نظر و مراقبت پزشک قرار گیرند و سعی نمایند حتماً در کنار مصرف دارو، شیوهی زندگی (الگوی مصرف و تحرک) خود را تغییر دهند. دارو درمانی در موارد خاصی توصیه میشود.
هشدار: هرگز به توصیههای ناآگاهانه دوستان وآشنایان هیچ نوع فرآوردهای حتی فرآوردههای گیاهی را با ادعای بیضرر بودن استفاده نكنید، زیرا طبیعی بودن تركیبات گیاهی دلیل بر بیخطر بودن آنها نیست.
استفاده از درمانهای تهاجمی و جراحی که شامل روشهایی همچون برداشت قسمتی از معده و یا استفاده از حلقه در معده میشود؛ فقط برای چاقیهای مفرط و با نظر پزشك جراح صورت میگیرد. با توجه به اینکه در بسیاری از موارد این شیوهها برگشتپذیرند استفاده از جراحی برای درمان چاقی برای افراد خاصی توصیه میشود.