مدیریت بیماری
پیشگیری از بیماریهای قلبی
بیماریهای قلبی که بر قلب و رگهای خونی تاثیر میگذارند امروزه یکی از جدیترین تهدیدکنندههای سلامت هستند.
به منظور عدم ابتلا به بیماریهای قلبی نکات زیر را رعایت کنید:
- ترک سیگار و الکل
هیچ سطح ایمنی برای سیگار کشیدن وجود ندارد و هر یک عدد سیگار آسیب رسان است.
- کنترل فشارخون
اندازه گیری مرتب فشارخون و کنترل فشارخون بالا
- ورزش و فعالیت بدنی به صورت منظم
- روزانه 30-60 دقیقه ورزش کنید. فعالیت کردن، خطر ابتلا به فشارخون بالا را 25 تا 50 درصد کاهش میدهد.
- اگر بالای 50 سال دارید برای نوع و چگونگی ورزش با پزشک خود مشورت کنید.
- در حدی ورزش نمایید که کمی عرق کرده و ضربان تنفس شما تندتر شود تا حدی که بتوانید به راحتی صحبت کنید.
- مدت زمان ورزش خود را به تدریج افزایش دهید.
- قبل از آغاز ورزش به مدت 5 دقیقه بدن خود را گرم کنید و در خاتمه ورزش نیز به آرامی بدن خود را سرد کنید.
- حفظ وزن متعادل
- دور کمر خود را هر چند وقت یک بار اندازه گیری کنید. اگر دور کمر آقایی بیش از 94 سانتیمتر باشد، ممکن است سلامتش در خطر قرار گیرد و اگر این مقدار به 102 سانتیمتر برسد، این خطر به مراتب بیشتر میشود.
- هفتهای یک بار در یک زمان خاص و با شرایط یکسان، خود را وزن کنید. به میزانی که وزن شما افزایش پیدا میکند، فشارخون هم بالاتر میرود. کاهش وزن اثر فوری بر فشارخون دارد.
- قبل از رعایت برنامه غذایی برای کاهش وزن پایه، با پزشک یا کارشناس تغذیه مشورت کنید.
- مقابله با استرس (فشارهای روانی)
از عوامل و شرایط استرسزا و اضطراب آور اجتناب نمایید.
- معاینههای منظم پزشکی
معاینههای منظم داشته باشید و در خصوص هرگونه علامت آزاردهنده به خصوص درد قفسه سینه و تنگی نفس در حالت استراحت با پزشک خود صحبت کنید.
- مسواک زدن
به صورت منظم دندانهای خود را مسواک بزنید. تحقیقات اخیر نشان دادهاند که ممکن است ارتباطی بین بیماریهای لثه و افزایش خطر بیماریهای قلبی و سکته مغزی وجود داشته باشد.
- رژیم غذایی مناسب
- از پرخوری اجتناب نمایید.
- سعی کنید وعدههای غذایی بیشتر با حجم کمتر داشته باشید.
- از شیر و لبنیات کمچرب استفاده کنید.
- به جای سرخ کردن غذاها از روش آبپز، بخارپز و کباب کردن استفاده کنید. و در صورت لزوم از روغن مخصوص سرخ کردنی استفاده کنید. زیرا روغن جامد هیدروژنه، حاوی اسیدهای چرب اشباع و اسیدهای چرب ترانس است که خطر ابتلا به امراض قلبی و عروقی را افزایش میدهد.
- مصرف غذاهای سرخ شده، سوسیس، کالباس، خامه، چیپس، پفک، سسها، مغز، دل و قلوه، کله و پاچه را در برنامه غذاییتان کاهش دهید و پوست مرغ و چربیهای قابل مشاهده گوشت و مرغ را قبل از طبخ جدا کرده و از قسمتهای کمچرب گوشتها استفاه کنید.
- مصرف گوشت قرمز شامل گوساله و گوسفند، همچنین مصرف چربی، دنبه و کره را محدود نمایید و هنگام استفاده از گوشت قرمز نیز، آن را به صورت کم چربی مصرف نمایید.
- در صورت امکان حداقل هفتهای دو بار گوشت ماهی و مرغ مصرف نمایید چرا که چربی موجود در ماهی از انوع چربیهای مفید است. حال به جای سرخ کردن ماهی، آن را به شکل بخارپز و یا تنوری استفاده کنید.
- به دنبال برچسب «میزان پایین نمک (سدیم)» یا «بدون نمک (سدیم)» بر روی مواد غذایی بگردید.
- از مصرف چربیهای اشباع شده و روغنهای هیدروژنه اجتناب کنید. به جای استفاده از روغن جامد از روغن مایع استفاده کنید.
- از روغنهای مایع مانند روغن زیتون و روغن آفتابگردان به جای روغن حیوانی و روغن نباتی جامد، برای پیشگیری از افزایش کلسترول خون استفاده کنید.
- مصرف روغن زیتون و مغزها به دلیل کنترل انرژی دریافتی، باید متعادل باشد. بنابراین از روغنهای مایع معمولی (غیر سرخ کردنی) و روغن زیتون در سرخ کردن غذاها (به دلیل حساسیت این روغنها به حرارت بالا) استفاده نکنید. مصرف انواع حبوبات را افزایش دهید.
- حداقل دو بار در هفته از تخم مرغ استفاده کنید.
- از رژیم غذایی با چربیهای اشباع کم و کم کلسترول استفاده کنید.
- میزان مصرف قهوه بدون کافئین را به دو فنجان در روز محدود کنید.
- میوهها و سبزیها در پیشگیری از بیماریهایی مانند بیماریهای قلبی–عروقی و برخی از انواع سرطانها به خصوص سرطانهای سیستم گوارشی و یبوست موثرند. بنابراین توصیه میشود که روزانه سه الی پنج واحد میوه و سبزی در برنامه غذایی خود استفاده کنید. از میوهها و سبزیجات خام و به خصوص سیر و پیاز، گوجه، لیمو، زنجبیل و … بیشتر استفاده نمایید.
- از نان سبوسدار و نان جو بیشتر استفاده کنید.
- از مصرف تنقلات شور، چرب و یا شیرین؛ نظیر پفک، چیپس و … پرهیز کنید.
- مصرف بیش از حد مواد قندی و نشاستهای مانند برنج، ماکارونی، شیرینی، کیک، شکلات، مربا، عسل و نوشابهها، باعث افزایش وزن، بالا رفتن فشارخون و چربی خون شده و منجر به بروز بیماریهای قلبی عروقی میشود. بنابراین باید در برنامه غذایی روزانه از مصرف بیش از اندازه آنان خودداری کرد. از مصرف نوشابههای گازدار اجتناب ورزید.
- در تهیه غذای روزانه در مجموع بیش از یک قاشق چایخوری نمک مصرف نکنید.