ویروس کرونا چیست؟
ویروسهای کرونا خانواده بزرگی از ویروسها هستند که میتوانند حیوانات و انسانها را بیمار کنند. تعداد زیادی از ویروسهای کرونا که تاکنون شناخته شدهاند، باعث ابتلا به طیفی از عفونتهای دستگاه تنفسی در انسانها میشوند که از سرماخوردگی تا ابتلا به بیماریهای تنفسی شدیدتری مانند سندرومهای تنفسی متغیر هستند.
در سال 2019، ویروس کرونای جدیدی شناسایی شد.
این ویروس اکنون به عنوان سندرم شدید تنفسی به نام کرونا ویروس شناخته میشود. بیماری که در نتیجهی این ویروس به وجود آمده، کرونا ویروس 2019 (کووید19) نام دارد. کرونا ویروس یک بیماری همهگیر و قابل سرایت میباشد.
علائم و نشانهها
علائم و نشانههای این بیماری ممکن است 3 تا 14 روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس ظهور پیدا کند. دورهی پس از مواجهه با ویروس و قبل از بروز علائم، دوره کمون (نهفتگی بیماری) نامیده میشود. شایعترین علائم و نشانههای این بیماری عبارتند از:
- تب
- سرفه خشک
- خستگی شدید
علائم دیگر میتواند شامل موارد زیر باشد:
- از دست دادن حس بویایی یا چشایی
- تنفس منقطع یا دشواری در تنفس
- دردهای عضلانی
- لرز
- گلو درد
- آبریزش بینی
- سردرد
- درد قفسه سینه
- چشم صورتی (التهاب ملتحمه)
این لیست همه علائم را شامل نمیشود. علائم کمتر شایع دیگر شامل دانههای پوستی، حالت تهوع، استفراغ و اسهال میباشد. کودکان علائمی مشابه بزرگسالان دارند و به طور کلی بیماری با علائم خفیفتری دارند.
شدت علائم کووید19 میتواند از بسیار خفیف تا شدید متغیر باشد. برخی از افراد ممکن است فقط چند علامت داشته باشند و برخی دیگر ممکن است هیچ علائمی نداشته باشند. برخی از افراد ممکن است علائم شدیدتری مانند سخت شدن تنفس و بروز ذاتالریه (پنومونی) را حدود یک هفته پس از شروع علائم تجربه کنند.
افراد در معرض خطر
خطر ابتلای افراد مسن به کووید19 با علائم جدی، بیشتر است و با افزایش سن این خطر افزایش مییابد. افرادی که دارای بیماریهای زمینهای مزمن هستند ممکن است بیشتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به بیماری قرار گیرند. برخی از بیماریهای زمینهای که خطر ابتلا به کووید19 شدید را افزایش میدهد عبارتند از:
- بیماریهای شدید قلبی مانند نارسایی قلبی، بیماری عروق کرونر یا کاردیومیوپاتی (بیماری عضله قلب)
- سرطان
- بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD)
- دیابت نوع 2
- چاقی یا چاقی شدید
- سیگار کشیدن
- بیماری مزمن کلیوی
- بیماری سلول داسیشکل
- کمخونی سیکل سل
- ضعف سیستم ایمنی ناشی از پیوند اعضا
شواهد متوسطی وجود دارد که اخلالات زیر ممکن است خطر ابتلا به شکل شدید بیماری را افزایش دهند.
- آسم (متوسط تا شدید)
- بیماریهای مغزی و سیستم عصبی(cva) مانند سکته مغزی
- ضعف سیستم ایمنی بدن در پیوند مغز استخوان، اچ.آی.وی یا مصرف برخی داروها
- دیابت نوع 1
- فشارخون بالا
- بارداری
سایر بیماریهای زمینهای که در لیست فوق ذکر نشدهاند نیز ممکن است خطر ابتلا به کووید19 را افزایش دهند.
علل شایع
ویروسی که باعث ایجاد کووید 19 میشود به راحتی در بین مردم پخش میشود و به مرور زمان در مورد نحوه انتشار آن اطلاعات بیشتری کشف میشود. دادهها نشان داده است که به طور معمول این بیماری در تماس نزدیک از فردی به فرد دیگر گسترش مییابد. ویروس در هنگام سرفه، عطسه یا گفتگو با فرد مبتلا، توسط قطرات تنفسی منتشر میشود. این قطرات تنفسی میتوانند در حین عمل استنشاق به فرد سالم منتقل شوند و یا در دهان، بینی یا چشمهای فرد نزدیک به شخص مبتلا قرار بگیرند.
مطالعات اپیدمیولوژیک نشان میدهد 1% مبتلایان مسئول بیش از 8% موارد انتقال ویروس هستند. مطابق برخی منابع، کووید19 میتواند به فردی منتقل شود که در معرض قطرات کوچک تنفسی قرار میگیرد که برای مدت 30 در فاصله بیش از 1/8 متری در اطراف بیمار باقی میماند. به این شکل ابتلا، انتقال از طریق هوا میگویند. هنوز مشخص نیست که شیوع ویروس به این روش تا چه حد رایج است.
مسافت انتقال ویروس و ماندگاری آن در وضعیتهای فریاد زدن، آواز خواندن و صحبت کردن طولانیتر است.
همچنین اگر فردی سطح یا جسمی را که ویروس روی آن قرار دارد لمس کند و سپس دهان ، بینی یا چشم خود را لمس کند، نیز ممکن است به بیماری مبتلا شود. اگرچه این روش اصلی برای گسترش بیماری در نظر گرفته نمیشود.
عوارض احتمالی
اگرچه بیشتر افراد مبتلا به کووید19 دارای علائم خفیف تا متوسط هستند، اما بیماری میتواند عوارض شدیدی ایجاد کند و در برخی از افراد باعث خطرات جانی شود. افراد مسن یا افراد دارای بیماریهای زمینهای در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عوارض جدی بیماری کووید19 هستند.
عوارض احتمالی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- ذات الریه یا مشکل در تنفس (پنومونی)
- نارسایی در چندین اندام
- مشکلات قلبی
- بیماری شدید ریوی که باعث شود مقدار کمی اکسیژن از طریق جریان خون به اندامهای شما منتقل شود. (سندرم دیسترس تنفسی حاد)
- لخته شدن خون و اختلالات انعقادی
- آسیب حاد کلیوی
- عفونتهای ویروسی و باکتریایی دیگر
- تهوع و استفراق طولانی مدت
- اضطراب و بیقراری
تشخیص
- اگر علائم بیماری کووید19 در شما بروز پیدا کرد یا در معرض ویروس قرار گرفتید، با پزشک تماس بگیرید. همچنین اگر با کسی که به بیماری مبتلا شده است تماس نزدیک داشتهاید بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
- پزشک بر اساس علائم شما (در صورت وجود) و اینکه آیا از نزدیک با کسی که به بیماری مبتلاست تماس نزدیک داشتهاید یا خیر، تشخیص میدهد که چه آزمایشات و اقداماتی برای شما لازم است. اگر در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری قرار دارید یا قصد انجام یک جراحی یا اقدام درمانی دیگر را دارید، ممکن است پزشک انجام آزمایش را پیشنهاد کند.
- برای انجام آزمایش کووید19، مسئول انجام آزمایش از یک سواب بلند برای گرفتن نمونه از بینی یا گلو استفاده میکند. سپس نمونهها برای انجام آزمایش به آزمایشگاه ارسال میشوند. اگر سرفه خلطدار میکنید، ممکن است نمونه خلط هم برای آزمایش ارسال شود. آزمایشات خانگی به منظور تشخیص بیماری کرونا فقط با تجویز پزشک انجام شوند.
در مواردی که پزشک با اخذ شرح حال و معاینه دقیق احتمال بدهد ریههای بیمار درگیر شده است ممکن است برای وی عکس قفسه سینه (رادیولوژی) و گاهاً سیتیاسکن پیشنهاد کند.
درمان
در حال حاضر داروهایی در جهت درمان و مدیریت عوارض کووید ۱۹ تجویز میشوند که بعضی به صورت سرپایی و بعضی به صورت بستری مورد استفاده قرار میگیرند.
با این حال محققان در حال بررسی انواع روشهای درمانی هستند و واکسنهایی نیز جهت پیشگیری از ابتلا در کشورهای مختلف تولید و عرضه شدهاند.
اگر علائم خفیفی دارید، ممکن است پزشک توصیه کند که مراحل درمان و بهبودی را در خانه بگذرانید. پزشک ممکن است دستورالعملهای ویژهای برای کنترل علائم و جلوگیری از شیوع بیماری به سایر اعضای خانواده را به شما بدهد. به احتمال زیاد از شما خواسته میشود تا آنجا که ممکن است خود را قرنطینه کنید و زمانی که در کنار اعضای خانواده و حیوانات خانگی قرار میگیرید ماسک بزنید. همچنین از اتاق خواب و حمام جداگانه استفاده کنید.
پزشک احتمالاً به شما توصیه میکند برای مدتی در قرنطینه باشید، مگر اینکه نیاز به مراقبتهای پزشکی داشته باشید. دستورالعملهای پزشک و کلینیک بهداشت را در مورد زمان پایان قرنطینه در خانه دنبال کنید.
اگر بیماری شما شدید باشد، ممکن است لازم باشد در بیمارستان بررسی شوید.
محققان در حال تلاش برای استفاده از داروها و درمان های مؤثر به منظور مقابله با کوید 19 هستند. تحقیقات انجام گرفته، نشان میدهد که استفاده از پلاسمای خون افراد بهبود یافته از کرونا، میتواند به تسریع بهبودی بیماران مبتلا به نوع شدید کرونا کمک کند. که به این روش پلاسما درمانی گفته میشود.
پلاسما درمانی تا کنون به عنوان یک روش قطعی درمانی کوید – 19 اثبات نشده است. ممکن است انجام این روش درمانی، فوایدی در بهبودی داشته باشد. با وجود این، نیاز به تحقیقات و بررسیهای بیشتری میباشد.
مراجعه به پزشک
اگر علائم کووید 19 را دارید یا با کسی که به کووید 19 مبتلا است، در تماس بودهاید، به پزشک یا یک کلینیک درمانی مراجعه نمایید و به پزشک موارد لازم را در مورد علائم و احتمال ابتلای خود به بیماری بیان کنید.
در صورت بروز علائم و نشانه های زیر حتماً با پزشک مشورت کرده و به مراکز درمانی یا بیمارستان مراجعه کنید:
- مشکل در تنفس
- درد یا فشار مداوم در قفسه سینه
- عدم توانایی در بیدار و هوشیار ماندن
- گیجی
- لبها یا صورت کبود
اگر علائمی از کووید19 دارید، برای کسب راهنمایی به پزشک یا کلینیک درمانی مراجعه کنید. در صورت داشتن سایر بیماریهای مزمن مانند بیماری قلبی یا بیماری ریوی، به پزشک خود اطلاع دهید. در طی همه گیری، اطمینان از در دسترس بودن مراقبتهای بهداشتی برای افرادی که بیشترین نیاز را به این خدمات دارند، مهم است.