آنفولانزا و کووید ۱۹ هر دو بیماریهای مسری دستگاه تنفسی هستند اما توسط ویروسهای مختلفی ایجاد میشوند. کووید ۱۹ در اثر عفونت با نوع جدیدی از کرونا ویروس ایجاد میشود و آنفولانزا توسط ویروسهای آنفولانزا پدیدار میشود.
چند تفاوت اساسی میان آنفولانزا و کووید ۱۹ وجود دارد. به نظر میرسد کووید ۱۹ راحتتر شیوع پیدا میکند و در برخی افراد باعث بیماری شدیدتر میشود. علاوه بر این ممکناست زمان بیشتری طول بکشد تا فرد علائمی نشان دهد و در نتیجه برای مدت بیشتری میتواند ناقل باشد. یک تفاوت مهم دیگر این است که واکسنی برای مقابله با آنفولانزا وجود دارد. در حال حاضر هیچ واکسنی برای جلوگیری از بیماری کووید ۱۹ وجود ندارد. بهترین راه برای جلوگیری از عفونت خودداری از مواجهه با ویروس است. اطلاعات بیشتر در مورد تفاوتهای آنفولانزا و کووید ۱۹ در قسمتهای زیر آمده است.
با توجه به اینکه برخی علائم آنفولانزا و کووید ۱۹ مشترک است، ممکن است تشخیص این دو از یکدیگر تنها بر اساس علائم دشوار باشد و احتمالاً برای تشخیص قطعی نیازمند آزمایش خواهند بود. آنفولانزا و کووید۱۹ ویژگیهای مشترک زیادی دارند، اما تفاوتهای اساسی بین این دو وجود دارد.
با وجود اینکه هر روز اطلاعات بیشتری در مورد بیماری کرونا کسب میشود، هنوز چیزهای زیادی در مورد کووید ۱۹ و ویروس عامل آن ناشناخته است. این مقاله براساس بهترین اطلاعات حال حاضر به مقایسه آنفولانزا و کووید۱۹ میپردازد.
شباهتها و تفاوتها در علائم بیماری
- شباهتها
کووید ۱۹ و آنفولانزا هر دو میتوانند درجات گوناگونی از علائم را بروز دهند، از عدم وجود علامت تا عوارض جدی. علائم معمول مشترک بین کووید ۱۹ و آنفولانزا عبارتند از:
- تب، گرگرفتگی و لرز
- سرفه
- تنگی نفس یا سختی در تنفس
- ضعف و خستگی
- گلودرد
- گرفتگی یا آبریزش بینی
- درد عضلانی و بدن درد
- سردرد
- برخی افراد ممکن است اسهال و استفراغ هم داشته باشند، اما این حالت در کودکان بیشتر از بزرگسالان شایع است.
- تفاوتها
آنفولانزا
آنفولانزا میتواند بیماری خفیف تا شدید ایجاد کند و بعضاً موجب خطرات جدی شود. آنفولانزا با سرماخوردگی متفاوت است و به طور ناگهانی پدیدار میشود. افراد مبتلا به آنفولانزا اکثراً بعضی از علائم زیر یا همه آنها را تجربه میکنند:
- تب، لرز یا گرگرفتگی
- سرفه
- گلو درد
- درد عضلانی و بدن درد
- سردرد
- ضعف و خستگی
- برخی افراد ممکناست اسهال و استفراغ هم داشته باشند، اما این حالت در کودکان بیشتر از بزرگسالان شایع است.
کووید ۱۹
بهنظر میرسد که کووید ۱۹ در برخی افراد بیماری شدیدتری بروز میدهد. سایر علائم کووید ۱۹ که از آنفولانزا متفاوتند میتواند شامل تغییر یا از دست دادن حس بویایی و چشایی باشد. علائم بیماری کووید بسیار پیچیدهتر از آنفولانزا است مثل درد در اندامهایی نظیر کمر ، کلیه و …
شباهتها و تفاوتها در زمان ظاهر شدن علائم پس از مواجهه و ابتلا
- شباهتها
در هر دو بیماری ممکن است از زمان آلوده شدن با ویروس تا شروع احساس کردن علائم یک تا چند روز طول بکشد.
- تفاوتها
آنفولانزا
به طور معمول فرد پس از حدود یک تا چهار روز بعد از ابتلا دچار علائم میشود.
کووید ۱۹
به طور معمول فرد پس از پنج روز از ابتلا علائم را نشان خواهد داد. اما ممکناست علائم زودهنگام در دو روز اولیه پس از ابتلا، یا دیر هنگام تا حتی ۱۴ روز پس از ابتلا پدیدار شود و محدوده زمانی بسیار متغیر است.
شباهتها و تفاوتها در مدت زمانی که فرد میتواند ناقل بیماری باشد
- شباهتها
در هر دو بیماری حداقل یک روز قبل از تجربه هر گونه علائم فرد میتواند ناقل باشد.
- تفاوتها
آنفولانزا
بیشتر افراد مبتلا به آنفولانزا حدودا تا یک روز قبل از بروز علائم ناقل هستند.
کودکان و بزرگسالان با سنین بالاتر طی سه تا چهار روز اول بیماری ناقل اند اما ممکن است تا هفت روز ناقل باقی بمانند.
نوزادان و افراد دچار نقص سیستم ایمنی میتوانند حتی برای مدت بیشتری ناقل باشند.
کووید ۱۹
مدت زمانی که فرد میتواند ناقل ویروس عامل کووید ۱۹ باشد، همچنان تحت بررسی میباشد.
این امکان وجود دارد که فرد حدود دو روز قبل از بروز علائم و نشانهها، ویروس را انتشار دهد و تا حداقل ده روز پس از اولین علائم ظاهر شده ناقل باقی بماند. در صورتی که فرد فاقد علائم باشد یا علائمش از بین رفته باشند، این امکان وجود دارد که حداقل تا ده روز بعد از مثبت شدن تست کرونا همچنان ناقل باشد.
شباهتها و تفاوتها در چگونگی انتقال
- شباهتها
هر دو ویروس کووید ۱۹و آنفولانزا میتوانند به صورت بین فردی، در میان افرادی که باهم ارتباط نزدیک داشته باشند (فاصله کمتر از دو متر)، انتقال یابد. هر دو بیماری عمدتاً از طریق قطرات استنشاقی فرد مبتلا به بیماری هنگام سرفه، عطسه و یا صحبت کردن منتقل میشود. این قطرات میتوانند بر سطح دهان یا بینی افراد نزدیک قرار گرفته و احتمالا به درون ریهها کشیده شوند.
این امکان وجود دارد که فرد بتواند با تماس فیزیکی مانند دست دادن یا از طریق تماس با سطوح و اشیایی که روی آنها ویروس وجود دارد و بعد تماس آن دست با بینی، دهان و چشم خود به بیماری مبتلا شود.
هر دو ویروس عامل دو بیماری ممکناست توسط افراد قبل از نشان دادن علائم، با علائم خفیف و یا افراد بدون علامت منتقل شوند.
- تفاوتها
با وجود اینکه گمان میشود هر دو ویروس به شکل مشابهی گسترش یابند، کووید۱۹ در میان جمعیتها و ردههای سنی مشخصی شیوع بیشتری نسبت به آنفولانزا دارد. علاوه بر این طبق مشاهدات کووید ۱۹ میتواند به سرعت و به آسانی در میان افراد گسترش یابد و موجب شیوع مداوم طی زمان در میان افراد شود.
شباهتها و تفاوتها در افراد در خطر بیماری شدید
- شباهتها
هر دو بیماری میتوانند موجب بیماری شدید و عوارض شوند. افراد پرخطر عبارتند از:
- سالمندان
- افراد مبتلا به مشکلات زمینه ای
- زنان باردار
- تفاوتها
آنفولانزا
کودکان در سنین پایین تر بیشتر در خطر بیماری شدید در اثر آنفولانزا هستند.
کووید۱۹
کودکان سنین مدرسه که به کووید ۱۹ مبتلا شده باشند بیشتر در خطر سندرم التهاب چند سیستمی کودکان قرار دارند، عارضه ای نادر اما شدید از بیماری کووید ۱۹.
شباهتها و تفاوتها در عوارض بیماری
- شباهتها
هر دو بیماری میتوانند موجب عوارضی شوند که شامل موارد زیر است:
- پنومونی (ذات الریه)
- نارسایی تنفسی
- دیسترس تنفسی حاد (تجمع مایع در ریهها)
- سپسیس (عفونت خون)
- آسیبهای قلبی (حمله و سکته قلبی)
- نارسایی چند عضوی (نارسایی تنفسی، کلیوی و شوک)
- وخیم شدن مشکلات مزمن شامل سیستم تنفسی، قلبی، عصبی یا دیابت
- التهاب در قلب، مغز یا بافت ماهیچه ای
- عفونت باکتریایی ثانویه (عفونتی که در افرادی که به آنفولانزا یا کووید۱۹ مبتلا شدهاند بوجود بیاید)
- تفاوتها
آنفولانزا
بیشتر افراد مبتلا به آنفولانزا طی چند روز در کمتر از دو هفته بهبود مییابند، اما برخی از آنها دچار عوارض ذکر شده، خواهند شد.
کووید ۱۹
دیگر عوارض ناشی از بیماری کووید ۱۹ عبارتند از:
- ایجاد لخته در وریدها و شریانهای ریه، قلب، پاها و مغز
- سندرم عفونت چند سیستمی در کودکان
شباهتها و تفاوتها در درمانهای تأیید شده
- شباهتها
افراد در خطر ایجاد عوارض یا کسانیکه در اثر بیماری کووید۱۹ یا آنفولانزا در بیمارستان بستری شدهاند باید برای بهبود علائم و عوارض ایجاد شده توسط مراقبتهای درمانی حمایت شوند.
- تفاوتها
آنفولانزا
توصیه میشود افراد بستری شده در اثر آنفولانزا یا در خطر ابتلا به عوارض این بیماری در اسرع وقت توسط داروهای ضدویروس تحت درمان قرار بگیرند.
کووید۱۹
سازمان بهداشت جهانی دستورالعملی برای درمان کووید ۱۹ فراهم کرده است که با توجه به آخرین مشاهدات از روشهای درمانی جدید بروز رسانی میشود.
شباهتها و تفاوتها در واکسن
- شباهتها
واکسنهای کووید ۱۹ و آنفولانزا باید تایید شده یا تحت مجوز موارد اورژانسی توسط سازمان غذا و دارو باشند.
- تفاوتها
آنفولانزا
سالانه چندین واکسن آنفولانزای دارای گواهی سازمان غذا و دارو تولید میشوند تا از سه یا چهار نوع ویروس آنفولانزا که هر سال توسط دانشمندان پیشبینی میشوند، پیشگیری شود.
کووید۱۹
در حال حاضر هیچ واکسنی برای پیشگیری از کووید ۱۹ وجود ندارد. محققان و تولید کنندگان واکسن در تسریع تولید واکسنی برای جلوگیری از کووید ۱۹ میکوشند.