تغذیه در بیماران مبتلا به کرونا

تغذیه ی سالم یکی از اصول مهم در سلامتی است. بخصوص زمانی که دستگاه ایمنی بدن در مواجهه با بیماری در وضعیت ضعیف تری نسبت به قبل قرار گرفته است.

در دوران شیوع ویروس کرونا بسیار مهم است که بیماران مبتلا به کرونا چه مواد غذایی را مصرف کنند تا روند بهبود تسریع شود و چه مواد غذایی مصرف نکنند تا علائم بیماری آن‌ها شدت نگیرد.

با تغذیه مناسب می‌توان دستگاه ایمنی بدن را تقویت کرد تا بتواند با عوامل بیمای‌زا مانند کرونا ویروس بهتر مبارزه کند، اگر تغذیه فرد به گونه‌ای باشد که دستگاه ایمنی بدن تضعیف شود، قطعاً کرونا ویروس به راحتی می‌تواند بر آن غلبه کند و با شدت بیشتری فرد را درگیر کند.

برخی توصیه‌های کلی

در دوران کرونا دستگاه ایمنی بدن باید هدایت شده عمل کند و به بدن کمک کنیم تا این دستگاه با قدرت بیشتری در دوران کرونا عمل کند. در این دوران هم افراد سالم و هم افرادی که به کرونا مبتلا شده‌اند نباید سیگار و قلیان مصرف کنند، چرا که دستگاه تنفس را به شدت تحریک می‌کند و برای بدن مضر است. در روزهای سرد سال با پدیده آلودگی هوا بیش‌تر روبرو هستیم و بهتر است خود را در معرض هوای آلوده قرار ندهیم، همچنین علاوه بر پرهیز از مضرات در دوران کرونا، بهتر است از گرفتن رژیم‌های لاغری سخت خودداری کنیم تا دستگاه ایمنی بدن ضعیف نشود، البته در این دوران علاوه بر تغذیه صحیح، رعایت نکات بهداشتی مقابله با شیوع کرونا نیز بسیار مهم است و باید رعایت شود.

توصیه‌های تغذیه‌ای

بیماران مبتلا به کرونا بهتر است نکات زیر را در رژیم غذایی خود در دوران بهبودی ویروس کرونا رعایت نمایند:

مصرف پروتئین و ویتامین در تقویت دستگاه ایمنی بدن افراد مبتلا به کرونا ویروس بسیار مؤثر است و فرد بهتر می‌تواند با بیماری کرونا مقابله کند، پروتئین به طور صد درصد برای دستگاه دفاعی بدن لازم است، تخم مرغ نیز حاوی پروتئین بسیار بالایی است، درصد پروتئین لبنیات کم چرب تفاوتی با لبنیات پرچرب ندارد و در دوران ابتلا به کرونا مصرف لبنیات مانند ماست و دوغ کفیر و پنیر توصیه می‌شود.

بهتر است بیماران کرونایی از منابع غذایی دارای ویتامین A از جمله هویج، کدو حلوایی و سبزی‌های دارای برگ سبز تیره مثل اسفناج و کاهو و آب فراوان استفاده کنند، همین طور منابع ویتامین C مثل گوجه‌فرنگی و مرکبات، مکمل‌های ویتامین D، منابع پروتئین از جمله گوشت قرمز، تخم‌مرغ، ماهی و حبوبات برای بیماران مبتلا به کرونا بیشتر مورد تاکید است.

تمام ویتامین‌ها برای بدن و مبارزه با کرونا مورد نیاز است و در اپیدمی کرونا مصرف ویتامین D بیشتر از قبل توصیه می‌شود، اما نباید خوردن این ویتامین از سطح عادی مصرف بالاتر برود. اکثر کمبود ویتامین‌ها در بدن خطر ابتلا به کرونا را افزایش می‌دهد و با مصرف صحیح ویتامین‌ها و دستور پزشک می‌توان به تقویت دستگاه ایمنی بدن افراد مبتلا به کرونا ویروس کمک شایانی کرد. سبزیجات و میوه‌ها منابع غنی ویتامین C هستند و باید به اندازه کافی مصرف شوند تا میزان ویتامین‌ها در بدن به حد طبیعی برسد، مصرف ویتامین‌های ضروری برای بیماران مبتلا به کرونا باید تحت نظر پزشک متخصص باشد و خودسرانه انجام نشود.

افراد مبتلا به کرونا از مصرف چه مواد غذایی باید پرهیز کنند؟

بهتر است از مصرف غذاهای سنگین مانند کالباس و سوسیس و آش‌های سنگین که هضم آن دشوار است پرهیز شود. مصرف غذاهای پرچرب یا سرخ کرده مانند سیب زمینی سرخ شده، پنیر پیتزا و انواع کوکو، انواع فست‌فودها و غذاهای آماده فرآوری شده، مصرف نمک و شوری‌ها و غذای کنسروی شور، فلفل، انواع سس‌های تند، مواد غذایی شیرین، آبمیوه‌های صنعتی، نوشابه‌های گازدار، شکر، مربا و قند، باید برای بیماران مبتلا به کرونا ویروس محدود شود و تمام این موارد باید با مشورت پزشک معالج و کارشناس تغذیه مصرف شود.

استفاده از ترشی‌ها و سرکه که سبب خشکی دستگاه تنفس و تحریک آن می‌شود باید به صفر برسد و مصرف آن برای بیماران مبتلا به کرونا ویروس ممنوع است و تداوم محدودیت‌ها و رژیم غذایی ویژه در افرادی که بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت و فشارخون بالا دارند نیز باید رعایت شود.

نکته مهم در درمان بیماران مبتلا به کرونا ویروس توجه به کمبود مواد غذایی مهم، ویتامین‌ها، پروتئین و انرژی در بدن است و مواد غذایی که در دوران ابتلا به کرونا مصرف می‌شود باید متنوع و مختلف باشد تا جبران آن‌ها بشود. مصرف میوه‌ها در دوران ابتلا، به بیماران توصیه می‌شود و باید مصرف میوه‌های سرشار از ویتامین‌ها را در برنامه غذایی افراد مبتلا به کرونا گنجانده شود، در روزهای کرونایی خوردن میوه‌ها نباید فراموش شود و حتی در صورت بی‌اشتهایی روزانه حداقل یک یا دو واحد میوه و سبزیجات مصرف شود.

افزایش خوردن مایعات چه کمکی به بیماران مبتلا به کرونا می‌کند؟

مایعات یکی از بهترین موادی بوده که می‌تواند سموم را از بدن را دفع کرده و برای مبارزه با باکتری‌ها و ویروس‌ها کمک می‌کند و آنتی بادی‌های بدن و سلول‌های گلبول سفید در بدن با حجم آب کافی قادر به دفاع از دستگاه ایمنی بدن هستند، اگر بدن دچار کم آبی شود، قطعاً نمی‌تواند رشد کند و قدرت دستگاه دفاعی و ایمنی بدن نیز کم خواهد شد، بنابراین حجم زیاد مایعات، روزانه باعث دفع یک تا سه لیتر حجم ادرار از بدن می‌شود و حتماً لازم نیست که مایعات مصرفی در دوران ابتلا فقط آب باشد و می‌توان غذاهای آب دار، میوه‌های آبدار و سبزیجات آبدار را در برنامه غذایی روزانه بیمار گنجاند.

معمولاً بیماران در ایام نقاهت بیماری و اوایل دوران بعد از بهبودی کم اشتها شده و بدن آنها ضعیف‌تر می‌شود. در این ایام می‌توانند از آبمیوه طبیعی استفاده کنند و بیماران بهبود یافته از کرونا بعد از به دست آوردن بهبودی کامل می‌توانند مواد غذایی را مانند افراد عادی مصرف کنند تا بدن سلامتی کامل خود را به دست آورد.

همچنین رعایت نکات زیر در تأثیر تغذیه در بهبودی بیمار مبتلا به کرونا مؤثر خواهد بود:

  • اطمینان حاصل کنید که همه‌ی مواد غذایی شما به طور کامل پخته شده باشند و در صورت تهیه‌ی غذا از رستوران،‌ از محل های مورد اطمینان غذا تهیه کنید.

  • تا حد امکان از مواد غذایی تازه مانند سبزیجات و میوه‌های تازه استفاده کنید.
  • در تهیه و طبخ غذا تمامی نکات بهداشتی مانند شستشوی دست قبل و بعد از تهیه و خوردن غذا، بهداشت مواد غذایی و بهداشت محل و تجهیزات را رعایت نمائید.
  • غذا را به مقدار زیاد در یک وعده مصرف نکنید و وعده های غذایی خود را کوچک‌تر و تعداد آن‌ها را بیش‌تر کنید.

  • بسیاری از بیماران ممکن است در طول دوره ی نقاهت خود دچار مشکل در بلع شوند،‌ بنابراین توصیه می شود ابتدا با مایعات، سوپ و غذاهای نرم شروع کنید.
  • به همراه مصرف رژیم غذایی مناسب، استراحت و فعالیت بدنی کافی داشته باشید. زیرا به منظور ارتقاء دستگاه ایمنی،‌ لازم است تمامی وجوه سلامتی تقویت شوند.

نکاتی به منظور مدیریت تغییر در حواس چشایی و بویایی

تغییر در حس بویایی و چشایی از علائم رایج کوید 19 هستند که می توانند لذت خوردن و نوشیدن را تحت تأثیر قرار دهند. نکات زیر می تواند به شما کمک کند تا کاهش حواس چشایی و بویایی را تعدیل کنید:

  • در ابتدا با پزشک خود مشورت کنید و بدانید که با گذشت زمان، حواس شما بهبود خواهند یافت.
  • هنگام پختن و خوردن غذا،‌ از ادویه ها و مواد طعم دار مجاز استفاده کنید.
  • در صورت احساس نکردن طعم غذای گرم،‌ سعی کنید غذا را بصورت سرد یا ولرم امتحان کنید.

فهرست