اگر به کرونا مبتلا هستید، چه کارهایی باید انجام دهید!؟

شروع ناگهانی تب و سرفه یا شروع ناگهانی حداقل سر یا بیشتر علائمی نظیر ضعف عمومی، خستگی مفرط، سردرد عضلانی، گلودرد، تنگی نفس، بی اشتهایی، تهوع، استفراغ و … علائم ابتلا به کووید19 می‌باشد. بیشتر افراد به شکل خفیف بیماری مبتلا می‌شوند و می‌توانند در خانه بمانند و بهبودی خود را به دست آورند. اگر فکر می‌کنید در معرض کووید19 قرار گرفته‌اید، با پزشک یا یک کلینیک درمانی تماس بگیرید.

  • پیگیر علائم بروز یافته در خود باشید.
  • اگر علائم هشدار دهنده اضطراری (از جمله مشکل درتنفس) را دارید، بلافاصله به مرکز درمانی بروید یا با اورژانس تماس بگیرید.

نحوه کمک به جلوگیری از شیوع کووید 19  از فرد بیمار به سایرین

اگر به کووید19 مبتلا هستید یا فکر می‌کنید ممکن است مبتلا باشید، برای مراقبت از خود و کمک به محافظت از سایر افراد خانه و جامعه، مراحل زیر را دنبال کنید:

  • در خانه بمانید

اکثر افراد مبتلا به کووید19 علائم خفیف دارند و می‌توانند بدون مراقبت پزشکی در خانه بهبود یابند. بجز برای مراقبت‌های پزشکی از خانه خارج نشوید و در اماکن عمومی حضور پیدا نکنید.

  • از خود مراقبت کنید

استراحت کنید و زیاد آب بنوشید. می‌توانید از داروهای بدون نیاز به نسخه مانند استامینوفن استفاده کنید تا به شما کمک کند، احساس بهتری داشته باشید.

  • با پزشک خود در تماس باشید

اگر در تنفس مشکلی دارید، علائم هشدار دهنده اضطراری دارید و یا فکر می‌کنید حال بد و رو به وخامتی دارید، با مراکز درمانی یا اورژانس تماس بگیرید.

  • خود را از سایر افراد خانواده جدا کنید

تا آنجا که ممکن است، در یک اتاق خصوصی و دور از سایر افراد و حیوانات خانگی در خانه بمانید. در صورت امکان، باید از حمام و دستشویی جداگانه استفاده کنید. اگر لازم است در خانه یا بیرون از خانه در ارتباط با سایر افراد یا حیوانات باشید، از ماسک استفاده کنید.

به اقوام و دوستان نزدیک خود بگویید که ممکن است در معرض کووید19 باشند. فرد مبتلا می‌تواند کووید19 را از 48 ساعت (یا 2 روز) قبل از بروز علائم یا آزمایش مثبت، انتقال دهد. اجازه دهید نزدیکان شما بدانند که ممکن است در معرض کووید19 قرار داشته باشند. با این کار به محافظت از سایرین کمک می‌کنید.

در صورت ابتلا به کووید19 ممکن است از مراکز درمانی و بهداشتی با شما تماس گرفته شود. برای کاهش سرعت پخش بیماری، به تماس آن‌ها پاسخ دهید.

  • علائم خود را کنترل کنید

علائم کووید19 شامل تب، سرفه یا سایر علائم است.

دستورالعمل‌های مراقبتی لازم که توسط پزشک یا مراکز درمانی و بهداشتی به شما ارائه شده است را دنبال کنید.

  • قبل از مراجعه به پزشک، تماس بگیرید

معمولا بسیاری از ویزیت‌های پزشکی به تعویق می‌افتد یا از طریق تلفن و از راه دور انجام می‌شود.

اگر نوبت ویزیت با پزشک دارید که امکان به تعویق انداختن آن نیست، با مطب پزشک خود تماس بگیرید و به آن‌ها بگویید که به کووید19 مبتلا شده‌اید یا ممکن است مبتلا باشید. این امر به اعضای مطب کمک می‌کند تا از کارکنان و سایر بیماران محافظت کند.

هنگام مراجعه به مطب یا بیمارستان، از وسایل حمل و نقل عمومی مانند اتوبوس، تاکسی و … استفاده نکنید.

  • از ماسک استفاده کنید

اگر در ارتباط با افراد یا حیوانات خانگی خود (حتی در خانه) هستید، باید روی بینی و دهان خود را با ماسک بپوشانید.

اگر تنها هستید نیازی به استفاده از ماسک ندارید. اگر نمی‌توانید ماسک بزنید (به عنوان مثال به دلیل مشکل تنفس)، هنگام سرفه و عطسه جلوی دهان و بینی خود را بگیرید. سعی کنید حداقل 2 متر از افراد فاصله داشته باشید. این به حافظت از اطرافیان کمک می‌کند.

از ماسک برای کودکان خردسال زیر 2 سال، کسانی که مشکل تنفس دارند و یا کسانی که قادر به برداشتن و گذاشتن ماسک بدون کمک نیستند، استفاده نکنید.

  • هنگام سرفه و عطسه دهان خود را بپوشانید

هنگام سرفه یا عطسه دهان و بینی خود را با دستمال بپوشانید. در صورت در دسترس نبودن دستمال، از قسمت داخلی آرنجتان استفاده کنید.

دستمال استفاده شده را در سطل زباله بیندازید.

پس از سرفه و عطسه، حداقل 30 ثانیه بلافاصله دستان خود را با آب و صابون بشویید. اگر آب و صابون در دسترس نیست، دستان خود را با ماده ضد عفونی کننده که حاوی حداقل 60٪ الکل است، ضدعفونی کنید.

  • دستان خود را مرتباً بشویید

دستان خود را حداقل به مدت حداقل 30 ثانیه با آب و صابون بشویید. این امر به ویژه پس از فین کردن، سرفه یا عطسه، دستشویی رفتن و قبل از خوردن یا آماده کردن غذا اهمیت دارد.

اگر آب و صابون در دسترس نیست از ضد عفونی کننده دست با حداقل 60٪ الکل استفاده کنید و همه سطوح دستان خود را آغشته کنید. سپس دستانتان را تا زمانی که خشک شود، به هم بمالید.

آب و صابون بهترین گزینه هستند، به خصوص اگر دست‌ها به وضوح کثیف باشند.

چشم‌ها، بینی و دهان خود را با دست نشسته لمس نکنید.

  • از به اشتراک گذاشتن وسایل شخصی خودداری کنید

ظروف، لیوان، فنجان، حوله و ملحفه خود را با سایر افراد خانه به اشتراک نگذارید.

ظروف خود را بعد از استفاده به خوبی با مواد شوینده، بشوئید.

  • همه سطوح با “لمس بالا” را هر روز تمیز و ضدعفونی کنید

سطوح با لمس بالا در اتاق و حمام را، روزانه تمیز و ضد عفونی کنید. دستکش یکبار مصرف بپوشید. در درجه اول بهتر است خود بیمار محیط اطراف خود را تمیز و ضدعفونی کند.

اگر نیاز است مراقب یا شخص دیگری اتاق و دستشویی بیمار را ضدعفونی کند، باید قبل از تمیز کردن از ماسک و دستکش یکبار مصرف استفاده کند. بهتر است اجازه بدهند مدتی از زمان استفاده فرد بیمار از حمام و دستشویی بگذرد و بعد اقدام به تمیز کردن محل کنند.

سطوح با لمس بالا شامل تلفن، کنترل تلویزیون، کانتر آَشپزخانه، دستگیره در ، وسایل حمام ، توالت، صفحه کلید، تبلت و میز کنار تخت است.

مناطقی که ممکن است خون، مدفوع یا مایعات بدن روی آن‌ها باشد را تمیز و ضد عفونی کنید.

از پاک‌کننده‌ها و ضد عفونی کننده سطوح استفاده کنید. در صورت کثیف بودن وسایل یا محلی خاص، آن را با آب و صابون یا مواد شوینده دیگر تمیز کنید. سپس، از یک ضد عفونی کننده سطوح استفاده کنید.

  • استرس و اضطراب خود را کنترل کنید

احساس ترس و اضطراب در طی بیماری همه گیر کووید19 امری طبیعی و معمول است. احتمالاً نگران این هستید که کسانی که دوستشان دارید نیز بیمار شوند. همچنین ممکن است در مورد مراقبت از خود یا سایر اعضای خانواده که بیمار هستند نیز نگران باشید.

در این مدت بهتر است به بهترین نحو مراقب خود باشید و استرس خود را کنترل کنید. تمرینات آرامش بخشی مانند نفس عمیق ، کشش و مدیتیشن را امتحان کنید. از دیدن یا خواندن اخبار مرتبط یا صرف زمان زیاد در شبکه‌های اجتماعی خودداری کنید با دوستان و خانواده از طریق تماس تلفنی یا تصویری ارتباط برقرار کنید.

فعالیت‌هایی را که از آن لذت می‌برید را انجام دهید مانند کتاب خواندن یا تماشای یک فیلم طنز و …

اگر استرس بعد از چند روز بر زندگی روزمره شما تأثیر گذاشت، با پزشک خود تماس بگیرید. پزشک ممکن است به شما پیشنهاد دهد که با یک متخصص بهداشت روان صحبت کنید.

فهرست