رژیم درمانی

تعریف رژیم درمانی

رژیم درمانی، حفظ سلامت و درمان بیماری‌ها از طریق تنظیم عادت غذایی است. در  این روش درمانی غذاهای مفید برای سلامتی باید در برنامه غذایی گنجانده و غذاهای مضر برای سلامتی باید از آن حذف شوند. در برخی از بیماری­‌ها  استفاده از رژیم­‌های درمانی به صورت موقت است اما در برخی مواقع پیروی از رژیم‌­های درمانی تبدیل به عاملی ضروری و همیشگی برای سالم نگه داشتن فرد می‌شوند.

انواع رژیم­‌های غذایی و درمانی

انواع مختلفی از رژیم­‌های غذایی با عناوین گوناگون وجود دارند. اغلب، رژیم‌­های غذایی بر اساس یک منطقه یا فرهنگ خاص نام­‌گذاری می‌شوند که با مصرف غذاهای رایج در آن منطقه یا فرهنگ می‌­توان خطر ابتلا به برخی از بیماری­‌ها را کاهش داد. به عنوان مثال رژیم مدیترانه‌­ای و رژیم اسکیمو. این رژیم‌­های غذایی سطح کلسترول خون را پایین آورده و خطر سکته قلبی را کاهش می­‌دهند. رژیم گیاه‌خواری، نیمه گیاه­‌خواری و انواع رژیم‌­های درمانی  از جمله رژیم غذایی بدون گلوتن، بدون نمک، کم چرب و رژیم مخصوص بیماران دیابتی نیز از دیگر انواع رژیم­‌های درمانی است. رژیم‌­های درمانی توسط پزشکان تجویز و توسط متخصصان غذایی تهیه می­­‌شوند و در اغلب اوقات بر اساس تغییرات وضعیت سلامت فرد، رژیم غذایی درمانی نیز  تغییر می­‌کند.

دلایل تجویز رژیم‌های درمانی

  • حفظ وضعیت تغذیه.
  • بهبود وضعیت تغذیه.
  • تصحیح وضعیت تغذیه.
  • کنترل وزن.
  • افزایش وزن.
  • حفظ تعادل میان مقادیر کربوهیدرات (قند)، چربی و پروتئین برای کنترل دیابت و سایر بیماری‌های مزمن و زمینه‌ای.
  • تأمین پروتئین مورد نیاز بدن.
  • محدود کردن جذب موادی چون سدیم.
  • محدود کردن مصرف برخی مواد غذایی به علت آلرژی یا عدم تحمل غذایی.
  • تعدیل بافت مواد غذایی مصرفی به علت عدم توانایی جویدن یا بلعیدن مواد غذایی.
  • سایر دلایل

رژیم‌درمانی

  • نوع بیماری: رژیم درمانی باید با نوع بیماری سازگار باشد، در غیر این‌صورت برای فرد مضر خواهد بود.
  • طول مدت بیماری: رژیم غذایی بیماری­‌های طولانی‌مدت با بیماری­‌های کوتاه‌مدت متفاوت است و ایجاد تنوع در رژیم­‌ غذایی بیماری‌­های طولانی‌مدت ضروری است.
  • شرایط بیمار: رژیم غذایی بیمار باید بر اساس عادات غذایی، علایق، زمان‌­بندی مصرف غذاها، شرایط اقتصادی، در دسترس بودن غذاها، دانش پخت غذا و … باشد.
  • فیزیولوژی بیمار: در طراحی رژیم غذایی، احساسات و شخصیت بیمار باید در نظر گرفته شود. رژیم غذایی بیمار باید به شکلی طراحی شود که فرد نسبت به دیگران احساس تفاوت نکند.
  • تنوع در رژیم غذایی: از این طریق بیمار علاقه خود را به غذاها از دست ندهد.
فهرست